Jak vybrat správné zasklení?

Jak vybrat správné zasklení?

Komerční sdělení | Pondělí, 01. duben 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Proces výběru správného zasklení oken je důležitým rozhodnutím, které ovlivní vaše pohodlí a efektivitu domova. Už dávno nejde jen o to, zda budou vaše okna plastová, dřevěná nebo hliníková. Klíčovou roli hrají také vlastnosti a počet skel.

První otázkou, kterou si položíte, je, zda zvolit dvojsklo nebo trojsklo. Obecně se dnes doporučuje trojité zasklení, které přináší větší úspory energie, než dvojité. Trojsklo také snižuje pravděpodobnost kondenzace. Výhodou je i možnost kombinovat různé vlastnosti skel, což maximálně přizpůsobí funkci okna vašim požadavkům.

Na druhou stranu, trojskla mají větší hmotnost a vyžadují širší rám, což je může dělat nevhodnými pro některé stavby. Nicméně, i s dvojskly můžete dosáhnout vynikajících výsledků, pokud pečlivě vyberete skla, rám, vnitřní distanční rámečky, plyn mezi skly a zajistíte dobře provedené vsazení do konstrukce. Pokud jde o akustické vlastnosti, trojité a dvojité zasklení si v běžných provedeních většinou vedou podobně. Avšak dvojskla nebudou tak účinná při tlumení hluku z dopravy.

Důležité je si také uvědomit, jaké funkce by měla vaše okna splňovat. Okenní skla mohou bránit únikům tepla, tlumit hluk, zabraňovat přehřívání interiéru nebo nadměrnému rosení. Proto je vhodné si nejdříve stanovit priority a zvážit, které vlastnosti jsou pro vás klíčové. U společnosti Glassolutions najdete širokou škálu skel s různými vlastnostmi, které lze navzájem kombinovat podle vašich potřeb.

DrevoaStavby.cz Jak vybrat správné zasklení oken

Zdroj: Glassolutions

Nejprve řešte akustiku


Je důležité začít řešit akustiku při výběru zasklení oken, protože má výrazný vliv na naše pohodlí. Tato vlastnost ovlivňuje nejen tloušťku skel, ale i okenní rámy, které mohou vyžadovat stavební úpravy. „Pokud se akustický návrh zasklení podcení nebo se provádí dodatečně, je možné, že na správné sklo jednoduše nezůstane dostatek místa," vysvětluje Jaroslav Kudýn, obchodně-technický zástupce společnosti Glassolutions, správný výběr je nezbytný.

Zvuková izolace oken je vyjádřena indexem vzduchové neprůzvučnosti Rw. Čím vyšší je tato hodnota, tím lépe okna izolují proti hluku. Ideální zasklení pro maximální tlumení zahrnuje kombinaci skel různých tlouštěk s dostatečně velkými komorami a speciální tlumicí fólií. Tato fólie může být laminována mezi skla nebo napnutá uprostřed komory a funguje jako absorbér hluku. Například ve skle SGG STADIP SILENCE® používáme fólii Stadip pro dosažení protihlukových vlastností.

DrevoaStavby.cz Jak vybrat správné zasklení oken

Zdroj: Glassolutions

Izolační skla


Díky správnému izolačnímu zasklení můžete výrazně snížit energetické ztráty ve vašem domě, a to až o 50 % až 80 %. Tato izolační skla brání únikům tepla v zimě a přehřívání interiéru v létě. Navíc jsou využitelná nejen pro okna, ale také pro fasády či zimní zahrady.

Vysoké požadavky na tepelně-izolační vlastnosti skla jsou dnes již standardem. Pokud však chcete ještě větší úspory energie, byl vyvinut izolační povlak ECLAZ®, který lze použít jak u trojskel, tak u dvojskel. ECLAZ® dokáže zajistit maximální úsporu energie, aniž by zabraňoval vstupu světla do interiéru. Naopak – zatímco se teplo vnitřních prostor efektivně odráží dovnitř, do místnosti vstupuje až o 11 % denního světla více než u srovnatelných řešení.

Pro dosažení pohodlí za každého počasí existují protisluneční skla. Ta nejenže snižují teplotu v místnosti až o 5 °C ve srovnání s tepelně izolačním sklem, ale také propouštějí do interiéru dostatek světla a zajišťují tepelnou izolaci v zimě. Nejvyšší modely protislunečních skel dokážou odrazit až dvě třetiny tepelné energie přicházející ze slunce, čímž chrání interiér před přehřátím.

Navíc s protislunečním zasklením si můžete užít přirozený výhled bez rušení žaluziemi či roletami. Sklo SGG COOL-LITE® XTREME je nejúčinnějším řešením na trhu v oblasti protisluneční ochrany. Díky maximální propustnosti světla a minimálnímu prostupu energie poskytuje optimální kombinaci výkonu a komfortu.

DrevoaStavby.cz Jak vybrat správné zasklení oken

Zdroj: Glassolutions

Bezpečnost


Bezpečnostní aspekt okenního skla je důležitý z dvou hlavních hledisek: za prvé, aby vás chránilo před vloupáním nebo vandalismem, a za druhé, aby při prasknutí nedošlo k poranění. SGG Stadip Protect je typ laminovaného skla, které je složeno z více skel spojených s několika vrstvami plastové fólie PVB. Tato konstrukce poskytuje sklu pevnost a pružnost. Jaroslav Kudýn, obchodně-technický zástupce společnosti Glassolutions, zdůrazňuje: „I když takové sklo praskne, nerozpadne se a nedochází k poranění. Pokud se již od počátku zváží požadavek na bezpečnost, lze navrhnout okenní sklo tak, aby vyhovovalo všem očekáváním majitele."

Při výběru skel vám mohou pomoci odborníci. Je důležité navrhnout zasklení tak, aby splňovalo stavební normy a vaše požadavky. Proto se obraťte na architekta nebo projektanta, kteří vezmou v úvahu umístění a funkčnost stavby, platnou legislativu, rozpočet a vaše požadavky jako investora. Před první konzultací si dobře promyslete, co od nových oken očekáváte a jaké vlastnosti by mělo zasklení splňovat v různých místnostech vašeho domu. Tím umožníte architektovi nebo projektantovi přijít s řešením, které bude maximálně vyhovovat vašim potřebám.

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop