Tisk
750 Kč měsíčně za provoz domu. I tak se může bydlet v dřevostavbě

750 Kč měsíčně za provoz domu. I tak se může bydlet v dřevostavbě

Komerční sdělení | Pondělí, 25. červenec 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Jedním ze spokojených majitelů domu od RD Rýmařov je také pan David. Od prosince 2012 bydlí v atypické dřevostavbě a z výdajů za energie v jeho tříčlenné domácnosti vám bude přecházet zrak - měsíčně platí pouhých 750 Kč. Že to není možné? S malými a nikterak nákladnými úpravami to jde. Jak to tedy pan David s rodinou dokázal?

 

Dobrý den Davide, prozraďte nám prosím, v jakém domě od RD Rýmařov bydlíte a jak je veliký?

V roce 2012 jsem si vytvořil studii domu, který je atypický a nevychází z žádného modelu RD Rýmařov. Dům jsem projektoval tak, aby přesně sedl na pozemek, který jsem už vlastnil. Samotná realizace domu proběhla v listopadu 2012. Za měsíc jsme se s přítelkyní Pavlou nastěhovali do nového domečku o zastavěné ploše 74,5 m2 + garáž. Podlahová plocha přízemí činí 60 m2, podkroví 59 m2 a garáže pak 36 m2. Za dva roky se nám narodila dcera Sofie a už jsme byli tři. Na nedostatek místa si rozhodně nemůžeme stěžovat.

Všechny, kteří plánují nové bydlení, většinou zajímá nejvíce spotřeba energií. Pojďme se podívat na to, jaké jsou výdaje za bydlení celé Vaší rodiny.

Jelikož bydlíme na horách v nadmořské výšce 700 m, je tu chladné počasí na denním pořádku.Topíme 10 měsíců v roce! Přesto naše měsíční zálohy na elektřinu činí jen 750 Kč. Topení v domě je totiž kombinované - elekrokotel je propojený s akumulační nádrží, solárními panely a krbem s výměníkem. V místnostech máme klasické radiátory. Dá se říct, že zatím celý dům vytápíme převážně krbem. Mysleli jsme ale i na budoucnost, až se nám nebude chtít nebo nebudeme mít síly na připravování dřeva na topení. Elektrokotle jsem se nebál. Vždyť dřevostavba je perfektně zateplená a tepelné ztráty jsou proto minimální.

stavba krbu s výměníkem

 

750 Kč měsíčně je opravdu málo za bydlení v tak velkém domě. Jak řešíte ohřev užitkové vody?

Teplou užitkovou vodu ohřívají přes léto solární panely a v chladném období stačí zatopit v krbu a vodu ohřeje horní spirála v nádrži během 30 minut. Krb využívám na všech frontách - pro vytápění i ohřev vody. Elektřina tak spíná minimálně. Pokud je počasí teplé, ale bez sluníčka, tak není nic jednoduššího než užitkovou vodu ohřát pomocí topné elektrické spirály, která je umístěná v akumulační nádrži.

Má vůbec takový systém vytápění a ohřevu vody nějaké nevýhody?

To víte, že by se přece jenom něco našlo... Nevýhodou topení krbem je kolísající teplota v domě. Pokud je tepla v krbu přebytek, tak je zapotřebí teplo někam pustit. Já přebytečné teplo směřuji do koupelen a na chodbu. Normálně se snažíme mít v domě teplotu do 24 stupňů, v ložnici pak méně. Výjimkou jsou koupelny, tam máme cca 26 stupňů.

interiér domu RD Rýmařov

Říkal jste, že hodně topíte v krbu. Jak je to se dřevem? Berete práci s ním nebo jeho uskladňování jako něco omezujícího?

To určitě ne. Zatím mám síly dost a s přípravou dřeva na zimu si hravě poradím. Vlastně tolik dřeva ani neprotopíme - maximálně 6 kubíků za celou sezónu. Na skladování mi stačí prostor asi 3×2 m, zatím ho mám v garáži.

Věříme, že vaše bydlení bude pro všechny velkou inspirací. Co byste vzkázal těm, kteří uvažují, jestli si dřevostavbu pořídí?

S bydlením jsem spokojený a neměnil bych. Náklady, které platím nyní, jsou díky ohřevu vody krbem a soláry mnohem nižší než náklady na bydlení ve starším domě. Dřevostavbu doporučuji všem, kteří pořád váhají mezi koupí starého domu a koupí nového domu. Teď bydlím v novém, do kterého jsem se stěhoval během měsíce. Sice mám hypotéku na dlouhou dobu, ale platím srovnatelné peníze, jako kdybych byl v pronájmu někde ve městě. Kdežto při koupi starého domu musíte počítat s neustálými opravami a může se stát, že během pár let se dostanete na částku srovnatelnou s novým domem od RD Rýmařov.

Vaše komentáře (4)

Nejnovější články v kategorii “Technická zařízení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop