Dům na bázi dřeva

Tisk

Když dřevostavba přemýšlí za vás

Dagmar Šimonová | Pátek, 06. duben 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Inteligentní domy, Foto: ELKO ep s.r.o.S termínem Inteligentní budovy se setkáváme čím dál tím častěji. Jak mohou být ale budovy inteligentní? Není snad inteligence především lidskou doménou? A proč by vůbec něco takového mělo být možné? To jsou otázky, které s sebou tento relativně nový obor ve stavebnictví přináší. A na které se pokusil mimo jiné odpovědět i seminář pořádaný Národním stavebním centrem 29.3.2012.

 

Inteligence budovy je měřitelná veličina

Inteligentní domy, Foto: ELKO ep s.r.o.„Inteligence je rozumová schopnost řešit nově vzniklé nebo obtížné situace, učit se ze zkušeností, či se přizpůsobit novým okolnostem. Je podmíněna schopností správného určení podstatných souvislostí a vztahů, pomocí nichž řešíme nové problémy a orientujeme se v nastalých situacích." Tak zní definice klasické inteligence, kterou všichni známe a kterou dokážeme bez větších problémů změřit. Přestože je dána genetickou dispozicí a nemůžeme její míru nijak ovlivnit, můžeme ji rozvíjet a procvičovat. Z toho vypívá, že INTELIGENCE BUDOVY by měla indikovat její schopnost samostatně se rozhodovat na základě zjištěných informací, řešit nově vzniklé nebo obtížné situace a přizpůsobovat se uživateli. Podobně jako inteligence lidská, se i inteligence budovy dá měřit. Jejím indikátorem je tzv. BIQ - inteligenční kvocient budovy. Zní vám to jako science fiction? Je to ale realita.

Inteligentní budovy mají i svůj studijní program

Seminář NSC, 29.03.2012Přednášku na téma Automatizace v budovách – inteligentní budovy zahájil Ing. Bohumír Garlík CSc., člen Výzkumného ústavu inteligentních budov v Brně a zaměstnanec Fakulty stavební ČVUT. Úvodem upozornil na nově vzniklý mezifakultní studijní program Inteligentní budovy, ze kterého v červnu minulého roku vzešli první absolventi. Na dvouleté prezenční studium se mohou přihlásit absolventi bakalářského studia na Fakultě Stavební, Elektrotechnické a Strojní. Protože se jedná o perspektivní obor, který se bude do budoucna chvatně rozvíjet, zájem o studium je od jeho počátku značný a jeho studenti se mohou těšit na velice dobré výchozí uplatnění v praxi.

Jak je to tedy s tou inteligencí?

Seminář NSC, 29.03.2012, Ing. Bohumír Garlík CSc.Inženýr Garlík se dále snažil vysvětlit, co všechno by měla inteligentní budova „umět" a snažil se upozornit na mnoho různých rovin, ve kterých můžeme inteligenci budovy jako takovou chápat. „Inteligentní budova je DYNAMICKÁ A CITLIVÁ ARCHITEKTURA, metoda konstrukce a technologie stavby, jež poskytuje každému obyvateli produktivní, úsporné a ekologicky přijatelné podmínky, pomocí soustavné interakce mezi svými čtyřmi základními prvky: budovou, zařízením, provozem a vzájemnými vztahy mezi nimi," definoval přednášející.

Inteligentní domy, Foto: ELKO ep s.r.o.Většina lidí si pod pojmem inteligentní budova představí především budovu automatizovanou, ve které pomocí inteligentní elektroinstalace můžeme řídit provoz domu z hlediska regulace vytápění, osvětlení, ovládání venkovních rolet a žaluzií, zapínání a vypínání různých zásuvkových okruhů nebo zabezpečení a ochrany celého majetku. Budova však není inteligentní pouze svou automatizací, ale také mnoha jinými aspekty.

 

Při automatizaci budov je důležité využívat certifikovaných přístrojů

Inteligentní domy, Foto: ESTELAR s.r.o.Po obědě se ujal slova Ing. Jiří Hronek ze společnosti ATX, který představil automatizaci budov v praxi. Snažil se vysvětlit, jak inteligentní elektroinstalace fungují, na jakém pracují principu a proč jsou výhodné. Hovořilo se především o mezinárodní asociaci KNX, která byla založena v roce 1999 za účelem vytvoření celosvětově platného standardu, který by výrazně pomohl při instalování inteligentních elektroinstalací. V současné době sdružuje KNX přes 200 členských společností, jejichž přístroje tak musí být certifikovány v laboratořích KNX, díky čemuž je možné v jediné instalaci kombinovat přístroje různých výrobců, aniž by docházelo ke kolizím nebo nefunkčnosti.

Zajímá-li vás problematika inteligentních budov, do čísla 6/2012 časopisu Dřevo&Stavby připravujeme do rubriky Technika v domě právě toto téma!

 

 


 


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop