Dům na bázi dřeva

Tisk

Rodinná dřevostavba NATURA SPACE - do roka a do dne

Dagmar Šimonová | Čtvrtek, 19. duben 2012 |

Přidat na Seznam.cz

První NATURA SPACE v Českém ŠvýcarskuUž je to rok, co v rámci výstavní expozice na veletrhu Dřevostavby 2011 společnost EUROPANEL prezentovala dům NATURA SPACE. Projekt vyvolal velkou vlnu zájmu. Autor domu Roman Kubr ze společnosti POLYMUR přišel s řadou nápadů a technických řešení, která investory velmi oslovila, a právě v těchto dnech se do první realizované „Natury" stěhují její majitelé.

 

Co všechno splňuje dům NATURA SPACE

  • Bydlet tak, aby interiér domu vytvořil jeden obytný prostor s exteriérem
  • Bydlet v domě, jehož dispozice mohu utvářet k obrazu svému
  • Mít možnost přizpůsobit svůj dům měnícím se životním podmínkám rodiny a libovolně zvětšovat obytnou plochu domu
  • Celoročně žít v blízkém kontaktu s přírodou.

První NATURA SPACE v Českém Švýcarsku - vnitřní dispoziceNa půdorysu 9 m x 6 m stojí jednopodlažní dům se sedlovou střechou s úhlem 45 stupňů. Dům je postaven nad terénem na dřevěných lepených trámech podepřených zemními vruty. Díky této konstrukci lze velmi snadno vybudovat kolem domu dřevěné terasy, které v jarních, letních i podzimních měsících umožní maximálně využít exteriér domu. Objekt rozděluje technické jádro, které je umístěno na podélné ose půdorysu stavby ve středu. Jádro je osazeno koupelnou, WC, kuchyňskou linkou a technickým prostorem pro pračku a bojler.

Velmi zajímavě je řešena nosná konstrukce domu. Panely základové desky jsou uloženy na masivních lepených dřevěných nosnících připevněných k zemním vrutům. Nosnou konstrukci pro obvodový plášť, provedený rovněž z Europanelu, tvoří štíty domu a dva středové masivní dřevěné rámy, které jsou nepřehlédnutelným prvkem interiéru stavby.

 

Netradičně řešené druhé podlaží

První NATURA SPACE v Českém Švýcarsku - galeriePůda jádra vytváří galerii, která může být nad jádrem nebo podle přání klienta nad větší částí půdorysu stavby. Galerii lze využít například jako ložnici, pracovnu, hrací prostor pro děti. Schodiště vedoucí na galerii je již součástí jádra.

 

Dům lze libovolně zvětšovat

První NATURA SPACE v Českém Švýcarsku - jádroO dalším členění stavby příčkami rozhodne již klient sám. K domu lze přistavět „satelitní místnosti", a to i dodatečně. Tyto satelity s domem propojují spojovací krčky, které mohou sloužit k umístění vestavěných skříní. Satelity mohou mít nespočet využití například jako další ložnice, dětské pokoje, pracovny, sauna apod.

 

První NATURA SPACE v Českém Švýcarsku - propojení interiéru s terasamiK propojení interiéru s terasami slouží posuvná výkladová okna s unikátním systémem otevírání a aretace v libovolných polohách. Pocit dokonalého splynutí stavby s přírodou navozuje kompletně prosklená celá jedna stěna. Kromě jádra, galerie a prosklené stěny vévodí interiéru dva masivní lepené dřevěné rámy nosného skeletu stavby, které interiér nenásilně člení a stavbě propůjčují zvláštní kouzlo, které může vyvolat jen masivní dřevěný prvek.

 

„Natura" přináší nová technická řešení

První NATURA SPACE v Českém Švýcarsku - interiérRodinný dům NATURA SPACE je založen na využití všech unikátních vlastností stavebního systému EUROPANEL a na několika zcela originálních řešeních. Prvním výjimečným prvkem je vlastní založení stavby. Stavba nemá betonovou základovou desku, ale je založena na zemních vrutech, na které je instalována základová deska z panelů EUROPANEL. Tento způsob založení má mnoho výhod. Nadzemní základová deska nemusí být izolována ani proti radonu, ani proti vlhkosti. Součástí panelů je tepelný izolant, a deska tak nevyžaduje další zateplení. Navíc čas na realizaci desky se počítá v řádech hodin. Díky suché montáži a možnosti šroubovat vruty i do zamrzlé zeminy lze desku budovat i mimo stavební sezónu.

Jádro je vyrobeno jako prefabrikovaný díl, jenž obsahuje veškeré instalace pro celý dům. Montáž domu začíná právě usazením jádra na připravené dřevěné pasy, uložené na zemních vrutech. Jádro má v sobě zabudovanou koupelnu s WC, technické zázemí pro ohřev vody, pračku, kuchyňskou linku a schodiště pro výstup do druhého nadzemního podlaží. Ve schodišti jsou navíc v prvních čtyřech stupních umístěny šuplíky. Prostor pod schodištěm slouží jako vestavěná skříň.

První NATURA SPACE v Českém Švýcarsku - interiérNa stropu, či spíše vrchní podlaze jádra, vzniká prostor pro spaní o velikosti 6 m2 s možností rozšíření podlahovými panely Europanel o dalších až 20m2. V jádru je zabudována elektroinstalace včetně ovládacích a řídících prvků podlahového elektro topení pro celý dům. Stačí pouze připojení na rozvodnou síť a položení topných folií pod podlahové krytiny, a elektroinstalace i vytápění je plně funkční. To samé se týká vody a odpadů, které jsou rovněž integrální součástí jádra.

Na prefabrikovaném jádru, které obsahuje kompletní elektroinstalaci, je i příprava pro napojení přímotopného elektrického vytápění. Tentokrát byly použity přímotopné podlahové fólie, které jsou překryty laminovanou plovoucí podlahou v celkovém instalovaném výkonu 5 kWh.

 

Atraktivní řešení ze všech úhlů

První NATURA SPACE v Českém Švýcarsku - interiérVelmi zajímavě je řešena i fasáda stavby, která podtrhuje přírodní vzhled i název domu „Natura". Fasádu tvoří obklad z různě natočených modřínových latí rozličných profilů. Tím dosáhli tvůrci zajímavého plastického vzhledu. Modřín je použit kvůli své odolnosti vůči povětrnostním vlivům, a fasáda tak může zůstat bez další povrchové úpravy. Samozřejmě dům NATURA SPACE může být opatřen i klasickou fasádou s kontaktním zateplovacím systémem nebo jinou provětrávanou fasádou. Obdobně je to i se střešní krytinou. Na první realizovanou „Naturu" si z mnoha možných variant investoři vybrali skládanou krytinu „Drdlíkův dřevěný šindel" v černé barvě, který v kombinaci s fasádou z modřínu působí harmonicky.

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop