Dům na bázi dřeva

Tisk

Cena a úspory energií lákají stavebníky, zájem o dřevostavby roste

Lucie Němcová | Pátek, 18. červenec 2014 |

Přidat na Seznam.cz

0fb536107a7a0a667e95d87ff302f65a kopiePoptávka po dřevostavbách se v Česku letos opět zvedla. Ze dřeva je postaven téměř každý desátý dům. V loňském roce jich vyrostlo kolem 1300 a odborníci v tomto sektoru vidí další prostor pro růst. Cena domu je pro investory stále na prvním místě. Svoji roli při výběru ale hrají také náklady na provoz domu a tam dřevostavby jednoznačně vítězí.

"V roce 2014 očekávám, že počet dřevostaveb postavených v České republice bude oproti roku 2013 o něco výš," říká Vratislav Blaha, předseda Asociace dodavatelů montovaných domů. Jeho odhad je založen na počtu nových uzavřených zakázek členů Asociace.

a81931c68a1edb2555182e54f4a3363eRok 2014 začal optimisticky," potvrzuje Jiří Pohloudek, ředitel společnosti RD Rýmařov, největšího dodavatele montovaných dřevostaveb v Česku. Letošní rok podle očekávání přinese prodej 340 důmů oproti loňským 244. Společnost RD Rýmařov přikládá toto oživení poptávky svému typovému domu Kubis 631, který uvedla na trh v loňském roce.

Zájem o dům Kubis 631 by se letos mohl rovnat našemu historicky nejprodávanějšímu domu Nova 101," dodává mluvčí RD Rýmařov Lucie matulová. Od roku 2009, kdy tyto domy byly uvedeny na trh, jich firma prodala kolem tisícovky. "Hlavním rozhodovacím kritériem většiny investorů, kteří chtějí novou dřevostavbu, je cena," konstatuje Vratislav Blaha.

Dřevostavba za milion a půl

Letos v létě na českém trhu v tuzemských hobbymarketech Baumax přibude novinka - dům rakouského výrobce montovaných domů Elk za cenu 1,5 milionu korun s názvem bauMax dům. Zvenku bude kompletně hotový, ale vnitřní dispozice, rozvody, výběr povrchů i jejich realizace bude v rukou majitele domu. V Rakousku je dům "bauMaxHaus" k dispozici již od roku 2008 a jeho podíl mezi postavenými domy firmy Elk je 16,5 procenta.

Ve vedení české pobočky společnosti tedy vznikl nápad, že by toto řešení mohlo fungovat i u nás. "V Rakousku si domy bauMaxHaus kupují různí zákazníci, ale nejvíce mladí lidé. Chtějí totiž ušetřit peníze," říká Erich Weichselbaum, majitel společnosti Elk.

Cena versus účty za spotřebu

d1f18b381b5fbf3db61ae4330212ac09Cena je samozřejmě důležitá, ovšem dnešní zákazník sleduje také spolehlivost firmy," upozorňuje Pohloudek. Mnoho lidí se zajíma o kvalitu provedených prací, ale také provozní náklady domu a záruky. Dřevostavby jsou běžně v nízkoenergetickém či pasivním standardu. Společnost Elk tak například nabízí záruku 30 let na nosnou konstrukci a sttřešní krytinu.

Počet domů s nosnou dřevěnou konstrukcí se  v porovnání s rokem 1998 zvýšil na více než desetinásobek. V loňském roce jejich podíl na trhu dosahoval 8,6 procenta. V Rakousku je pro představu z celkového počtu postavených rodinných domů dřevostaveb přibližně 34 procent.

Velmi dobré tepelně-izolační vlastnosti, ale také rychlost výstavby je jednou z největších výhod dřevostavby. Od dokončení základové desky se pohybuje v řádech týdnů. Velký vliv na rostoucí zájem o dřevostavby mají také lidé, kteří si již nějakou přídili. Vyvracejí totiž mýty všeho druhu -  o tom, že jsou dřevostavby málo zvukotěsné, nebo že snad mají horší izolační vlastnosti. Dřevostavby si tedy, i přes konzervativní způsob myšlení českých stavebníků, nacházejí odpovídající důvěru," dodává Blaha.

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop