Dům na bázi dřeva

Tisk

Čtyři nejlepší dřevostavby architekta Aleše Brotánka

Administrator | Pondělí, 07. září 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Brotanek 1Tvrdí, že ze slámy lze postavit tepelně úspornou katedrálu! Aleš Brotánek, který za svou práci již získal řadu ocenění, usiluje nyní o výhru v soutěži ekologických oskarů s přestavbou starého kravína. Následující čtyři projekty považuje za svoje nejpovedenější.

 

Ze starého kravína udělal multifunkční areál

Ve středočeských Nenačovicích stávala zchátralá budova bývalého JZD. Kde dříve dávaly krávy mléko, najdete dneska moderní dřevostavbu – Archu Country Life. V komplexu se nachází biofarma, biopekárna, školicí a konferenční středisko, administrativní prostory i prodejna biopotravin. Podle návrhu Aleše Brotánka byl komplex zemědělského družstva přeměněn na pasivní dům, který má oproti běžným současným novostavbám desetinovou spotřebu tepelné energie. Nyní zde vzniká první pasivní sklad v České republice.

Získá ekologického oskara? Soutěž ekologických oskarů – E.ON Energy Globe Award – má národní kola, jejichž vítězové postupují do světového finále. Letošní ročník Energy Globe Awards vyvrcholí až 19. ledna 2016. Co myslíte, je středočeská Archa natolik dobrá, aby její investor poletěl s českým „energetickým oskarem“ na mezinárodní finálový ceremoniál?

Brotanek 2Klidné bydlení pro idylický důchod

V České Třebové stojí staré rodové sídlo. Majitelé se rozhodli využít přilehlý pozemek ke stavbě nového rodinného domu, vhodného pro klidné bydlení v důchodovém věku. Aleš Brotánek vyhověl náročným energetickým požadavkům a přiblížil dřevostavbu pasivnímu standardu. Nad bezbariérovým přízemím mají rezervovaný pokoj vnoučata. Energii zajišťuje solární zdroj a mimo slunečné období krbová kamna.

Brotanek 3Maximálně bezúdržbový dům na celý život

„Tady máte obrázek pozemku v okrese Praha-západ. Chceme maximálně bezúdržbový, pasivní dům, abychom měli nízké náklady na energie v důchodu.“ S takovým požadavkem oslovili investoři dvojici architektů. Aleš Brotánek udělal lepší dojem, ale ještě bylo zapotřebí vyhovět územnímu plánu, například sedlovou střechou. Čtyřčlenná rodina, dojíždějící za studiem a prací do Prahy, je nakonec spokojená a zájemcům umožňuje i prohlídku svého domu.

Tip: Nejlepší ekologický projekt získá hlavní cenu v soutěži E.ON Energy Globe Award ČR. Vyhraje ve veřejném hlasování dřevostavba Aleše Brotánka, nebo pasivní umělecká škola, případně jiná senzace? Hlasujte až do 20. září! Vyhlášení vítěze pak můžete sledovat 10. října od 21:55 na televizním programu ČT 1.

Brotanek 4Snídaně při východu slunce ve Sluneční ulici

Spodní voda bývá považována za stavební omezení. V Hradčanech u Tišnova vytváří přírodní koupací jezírko a vyvýšenému domu díky pečlivé konstrukci nevadí. „Mě na nízkoenergetickém a pasivním standardu nadchla vzduchotechnika. Vzduch, který odchází, předá energii vzduchu přicházejícímu, takže většina domácího tepla je recyklována a zužitkována. To je úžasné,“ říká majitel domu, který rád snídá na terase při východu slunce.

O kom je řeč?

Akademický a autorizovaný architekt Aleš Brotánek absolvoval VŠUP roku 1984. Je autorem prvního nízkoenergetického rodinného domu v České republice. V současnosti navrhuje již pouze na takzvaných pasivních, tedy ještě hospodárnějších principech. Vede ABateliér, který je zakládajícím členem Centra pasivního domu a získal několik cen – například ocenění Ministerstva životního prostředí a České komory architektů. Aleš Brotánek předsedá spolku Ekodům, se kterým propaguje stavění ze slámy.

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop