Dům na bázi dřeva

Tisk

Dřevěná lávka pro pěší připomíná rybí kostru

Dagmar Šimonová | Neděle, 03. listopad 2013 |

Přidat na Seznam.cz

Dřevěná lávka pro pěší v chilském městě ZapallarVe městě Zapallar v jihoamerické Chile vyrostl nový bytový komplex. Z hlediska dopravní infrastruktury se však stal oříškem k řešení. Město Zapallar se nachází ve zvlněné krajině a hlavní silnice spojující několik okolních měst a vesnic je zaklesnutá mezi dvě návrší. Překonat tuto frekventovanou komunikaci byl z důvodu nepřehlednosti poměrně velký problém, proto se město rozhodlo zbudovat na příhodném místě dřevěnou lávku pro pěší, v jejímž rámci jsou přes rušnou komunikaci převedeny i rozvody vody a elektřiny.

Dřevěná lávka je vynesena hlavním páteřním nosníkem

Dřevěná lávka pro pěší v chilském městě ZapallarProtože město Zapallar leží velice blízko Tichému oceánu, je poměrně jasné, že se architekti nechali inspirovat přímořskou tématikou. Na konstrukci lávky použili materiály ponechané v jejich přírodním odstínu – dřevo a kov. Hlavní podélný nosník je umístěný ve středu, pod mostovkou lávky, dva vedlejší nosníky jsou umístěné po stranách. Lávka je pak spřažena kolmými nosníky, které trčí nad vlastní konstukci lávky a na kterých je umístěné zábradlí a ocelová síť, chránící chodce proti pádu.

Rybí kostra nebo rozpadlá veslice 

Dřevěná lávka pro pěší v chilském městě ZapallarJemně zakřivená lávka má hned několik interpretací. Někteří ji chápou jako slavnostní vstupní bránu do města, jiní v ní vidí polorozpadlou veslici. Nejvíc však připomíná páteř a kosti lapené obří ryby, která se natahuje kolmo přes silnici. Většina komponentů byla zhotovená v Santiagu a dopravená na místo, kde se v současné době nachází. Tady byla hlavní nosná konstrukce vetknutá do připravených betonových základů a finálně zkompletovaná.

Dřevěná lávka pro pěší v chilském městě ZapallarAutorem unikátní dřevěné lávky je architektonické studio Enrique Browne y Asociados Arquitectos, kteří lávku ve městě Zapallar vybudovali v roce 2008. Autorem přiložených fotografií je Enrique Browne.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop