Dům na bázi dřeva

Tisk

Dřevostavba, která se stala srdcem velké rodiny

Dagmar Šimonová | Čtvrtek, 20. říjen 2011 |

Přidat na Seznam.cz Dřevostavba The Arbor na moskevském předměstíS velice netradičním zadáním se museli vypořádat ruští architekti ze studia Kerimov + Prishin Architects. Jejich úkolem bylo vybudovat místo, kde by se mohla v letních dnech setkávat celá patnáctičlenná rodina. Výstupem se stal netradiční altán uprostřed zahrady – nepříliš velká dřevostavba, která v sobě však snoubí hned tři důležitá poslání.

Dřevostavba The Arbor na moskevském předměstíSrdcem a duší je ohromný vykonzolovaný stůl, kolem kterého se mohou pohodlně sesednout všichni členové rodiny. V dřevěném přístřešku nazvaném The Arbor (hřídel) je však umístěný i venkovní krb, místo pro samovar a kuchyňská linka. Ze zastřešené části vybíhá otevřená terasa, která má ve slunečných dnech sloužit k relaxaci a k poměrně netradiční aktivitě rodiny – soukromému divadlu.

Beton jako pevný základ, dřevo jako ladný oděv

Dřevostavba The Arbor na moskevském předměstí - vykonzolovaný stůlDřevostavba The Arbor na moskevském předměstí - vykonzolovaný stůlDřevěná konstrukce je usazená na betonové podestě, nad tu je na většině prostoru nadstavena ještě dřevěná podlaha. Chybí pouze na části krbu a kuchyňské linky, kde by mohlo snadno dojít k jejímu poškození. Betonová je také část zadní stěny a podstava stolu, která vynáší poměrně velké zatížení. Konstrukce velké jídelní konzoly je celá ocelová, dřevem pouze obložená. Vzhledem k velkým namáháním, které vznikají u paty, by ani konstrukce z jiného materiálu nebyla možná. Stůl tak samozřejmě není přemístitelný a stává se pevným bodem, neměnnou jistotou, okolo které se bude, stejně jako okolo hřídele, otáčet celá rodina.

Mít doma soukromé divadlo není žádný luxus

Dřevostavba The Arbor na moskevském předměstíKrytý a nekrytý prostor je propojen velkými dveřmi, které je možné celé otevřít nebo naopak zaslepit. Vzhledem k průhlednému laťování je možné je ještě zatáhnout zelenou oponou, stejnou jako je umístěná na boční straně směrem od domu, a vytvořit tak v krytém prostoru soukromí. To by mělo sloužit pro přípravu účinkujících, kteří ze zákulisí vystoupí na venkovní scénu, jejímž hledištěm je pak celý zbytek zahrady.

Dřevostavba The Arbor na moskevském předměstíSubtilní lehká dřevěná konstrukce vytvořila na soukromé zahradě vymezený prostor, částečně chráněný před nepřízní počasí. Vzhledem ke svému umístění na moskevském předměstí je taková ochrana jistě na místě. Dřevo se jako materiál pro tento účel výborně hodilo, protože díky svému přírodnímu vzhledu snadno zapadlo do prostoru zahrady, aniž by výrazně zatížilo celé prostranství.

Dřevostavba The Arbor na moskevském předměstíDřevostavba The Arbor na moskevském předměstíDřevostavba The Arbor na moskevském předměstí

Zdroj: archdaily.com


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop