Dům na bázi dřeva

Tisk

Budova knihovny jako dřevěný monolit

Dagmar Šimonová | Úterý, 27. prosinec 2011 |

Přidat na Seznam.cz

Vennesla Library v NorskuJak vytvořit budovu, která by lákala návštěvníky ke vstupu, je otázka, se kterou se potýká nejeden architekt. Studio Helen and Hard Agency dostalo od norského města Vennesla nelehký úkol – nejen, že mělo vybudovat stavbu, která se stane originálním symbolem města, ale mělo do ní zároveň integrovat mnoho důležitých funkcí.

Nosná konstrukce kontinuálně přechází v interiérové zařízení

Vennesla Library v NorskuKnihovna, kavárna, místo setkávání a administrativní prostory se navíc měly propojit s existujícím výukovým centrem. Vennesla Library využila svého umístění poblíž hlavního náměstí a orientovala k němu lodžii s velkou prosklenou stěnou. Budova tak nabízí kolemjdoucím nejen chráněné místo k sezení, ale navíc odhaluje fascinující vnitřní konstrukci, která mnohé donutí „nahlédnout".

Lepená lamelová žebra jsou také schránkou pro technická zařízení

Vennesla Library v NorskuVennesla Library v NorskuCelá konstrukce knihovny sestává z 27 prefabrikovaných dřevěných žeber, doplněných o překližkové elementy tvářené pomocí CNC. Žebra udávají geometrii střechy a zároveň formují vnitřní rozvlněný otevřený prostor. Po obvodu jsou ukryté soukromé studovny. Každé žebro obsahuje nosník a sloup z lepeného lamelového dřeva, akusticky pohltivý obklad, který kryje rozvody vzduchotechniky, a niky pro uložení knih. Některé sloupy přecházejí do krytých míst k sezení, které jsou díky zastřešení útulné a „soukromé".

Ekologická budova se stala kulturním centrem města

Vennesla Library v NorskuPři výstavbě musel být samozřejmě brán zřetel i na ekologickou stránku věci a v nové budově jsou tak použita různá zařízení pro rozumné hospodaření s energiemi. Autorům se navíc skutečně podařilo vybudovat ikonu města, která se rychle stala součástí společenského dění.

Vennesla Library v NorskuNeobvyklá konstrukce upoutá dokonalou symbiózou všech elementů. Propojit nosnou konstrukci, technickou infrastrukturu, nábytek i tvar vnitřního prostoru do jednoho jediného architektonického prvku je každopádně originální myšlenka.

Vennesla Library v NorskuVnější fasáda je ze dvou zbývajících stran obložena vertikálními dřevěnými palubkami a působí tak lehce a strukturovaně. Tvoří zajímavý kontrast a protiváhu ke stávající masivní budově výukového centra.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop