Dům na bázi dřeva

Tisk

Pod rukama studentů vyrostl originální březový pavilon

DAS | Pátek, 20. únor 2015 |

Přidat na Seznam.cz

P9170223Už několik let pořádá dvojice architektů z bostonského studia Moskow Linn Architects praktické stavební workshopy pro studenty technických oborů. Tentokrát vznikl společnými silami vyhlídkový pavilon ve volné krajině.

„Studio North nabízí studentům možnost rozšířit si architektonické vzdělání o praktické zkušenosti zapojením do všech fází stavebního procesu. Poslední intenzivní workshop se konal v březovém lese farmy v Norwich ve státě Vermont, kde měli účastníci příležitost zamyslet se nad zapojením jednoduchého objektu do venkovské krajiny a nápaditě rozvíjet jeho konstrukční řešení. Jejich úkolem bylo vytvořit duchovní prostor – ne přímo pro motlitby, ale pro užití a oslavu přírody," vysvětluje Keith.

01 PA20000501 PA200011Projekt v první řadě představoval vyčištění lesního podrostu a založení základů o rozměrech 4x8 m tak, aby stavba byla přesně orientována směrem k Mt. Ascuntey, čtyřicet kilometrů vzdálenému vrcholu ve Windsoru. Dalším krokem bylo prosvětlení březového lesa a výběr a pokácení třiceti čtyř stromů o průměru kmene kolem 20 centimetrů. Kmeny byly zkráceny na délku necelých 3 metrů a ponechány 9 měsíců k proschnutí.

Po následném opracování studenti sestavili kmeny do řady v ose s Mt. Ascuntey, aby stánek i svým promyšleným nasměrováním vytvářel dojem chrámové lodi. V poslední fázi zajistili trámy kabely z nerezové oceli a dřevěným rámem. Střecha je otevřená k nebi a ze středu pavilonu se tak nabízejí zarámované pohledy na mraky, hvězdy a zeleň listoví. Převislé trámy krovu zakládají na obou koncích stavby vstupní předsíně. Podlaha se skládá z odolného hemlockového dřeva a z tlakem upravených trámů. Hemlockové desky se používají v interiéru stavby na pohledových stranách a jsou ošetřeny průhledným nátěrem.

02 P9170203P9170254Březový pavilon studenti dokončili v létě roku 2013 a do dnešního dne poskytl vhodné meditační útočiště pro kurzy jógy a různá rodinná setkání. V plánu na letošní jaro je dokonce malá svatba. Až dřevěnou konstrukci pokryje ještě porost břečťanu, soukromí bude dokonalé, protože z dálky na první pohled březový pavilon nikdo neodhalí.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop