Dům na bázi dřeva

Tisk

OBRAZEM: Dřevostavba se na podzim uloží do zimního spánku

Michal Babor | Úterý, 28. červenec 2015 |

Přidat na Seznam.cz

e50fed97c4c366b3Letní domek v jihorakouském Oberbergenu navrhla architektka Judith Benzer jako tvarově silně redukovanou dřevostavbu postavenou na typickém špalíčku – sklepě částečně zapuštěném pod úroveň terénu, který slouží jako vinný sklep včetně výrobních prostor. Nadzemní podlaží jsou obytná a nijak velkorysá, slouží pro ubytování dvou dospělých a pro případné přenocování návštěvy.

Zatímco sklep je masivní z armovaného betonu, obě nadzemní podlaží jsou konstruovány jako dřevostavba z CLT panelů v pohledové kvalitě. Kromě toho, že typickým způsobem dotvářejí panely prostředí interiéru, fungují zároveň jako nosné prvky. Architektonickým záměrem bylo vytvořit dva protipóly: pohledově teplé, lehké dřevo a masivní, chladný beton. Materiály byly záměrně použity bez významných povrchových úprav či obložení, aby svou kombinací vytvořily homogenní prostorový účinek.

155.719155.725lead-sh-sadburgenland-14

 

Protože dům bude obýván pouze od jara do podzimu, vytvořila Judith Benzer vnější obálku pro celý dům z modřínového dřeva, do níž lze dům kompletně uzavřít a uvést ho tak říkajíc do zimního spánku. Sklopné a skládací předokenní prvky (okenice) v uzavřeném stavu plynule splývají s fasádou. Modřínová terasa je optickým stínem budovy a kreativním pokračováním obalu domu do horizontálního prostoru.

V roce 2012 získala architektka Judith Benzer za tento dům 1. místo v regionální soutěži Holzbaupreis Burgenland.

Summer-House-in-Southern-Burgenland-01sh-sadburgenland-17Sommerhaus Südburgenland Grundriss EG OGSummer-House-in-Southern-Burgenland-12stringiod523ba7354ab0e1847ba9824dbeeda27 1

 

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop