Dům na bázi dřeva

Tisk

Dřevostavba jako příklad skromně luxusního bydlení

Michal Babor | Úterý, 11. srpen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

4V kategorii novostavba soutěže o nejlepší německou dřevostavbu Deutscher Holzbaupreis 2015 získal jednu z cen malý rodinný dům, který je příkladem cenově dostupného luxusu pro novou generaci stavebníků za předpokladu, že bude ochotna se prostorově uskromnit, aniž by ale rezignovala na komfort a kvalitní vybavení.

51012

119Na 78 m2 obytné plochy a s omezeným rozpočtem vzniklo pohodlné bydlení – až na ložnici je celý prostor rozdělen pouze do dvou zón: kuchyně, jídelní kout a obývák tvoří jednu část, sauna s koupelnou pak druhou. Spojovací chodba sloužící zároveň jako vstup. Zajímavostí jsou otočná krbová kamna, která lze podle ročního období využívat i jako venkovní krb. Dvě zastřešené terasy s patinovaným modřínovým opláštěním rozšiřují dům do zahrady.

                         
                          Povrch modřínové fasády je upraven patinováním, aby její barva lépe korespondovala s interiérovým vybavením.

 137

 

Myšlenka redukce na podstatné a zároveň smysluplné a šetrné využití zdrojů se promítla i do konstrukce. Za použití místního dřeva a přírodních izolačních hmot vznikl dům rámovou technologií a na fasádu bylo použito modřínové opláštění bez ošetření, pouze s předchozí patinací (přírodním procesem by tento odstín získala fasáda do dvou let). Tato technologie umožnila posunout nosnou konstrukci do úrovně tepelné dřevovláknité izolace a získat tak dodatečný prostor při zachování požadovaných energetických parametrů.

268

 

V interiéru domu dominují stěnové panely z běleného dubového dřeva a keramická podlaha v dezénu dřeva. Zvolené materiály propůjčují domu hřejivý a vznešený charakter a dobře korespondují s měkkým šedým odstínem vnější fasády. Velkoprostorové prosklení na delších stranách domu zajišťují propojení interiéru s předsunutou terasou a přírodně upravenou zahradou.

13Návrh 2 D + Architekten, Berlín
Projekt
Hörnicke Hock Thieroff Ingenieurgemeinschaft GbR, Berlín
Realizace holz & raum berlin GmbH, Berlín
Foto 2 D + Architekten, Berlín

 

 

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop