Dům na bázi dřeva

Bezbariérová dřevostavba s ložnicí pod eukalyptem vznikla za nepříjemných okolností

Bezbariérová dřevostavba s ložnicí pod eukalyptem vznikla za nepříjemných okolností

Redakce | Pátek, 14. srpen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Romantická minimální zahrádka britského cihlového domu se pro majitelku stala nedosažitelným snem ve chvíli, kdy skončila na invalidním vozíku. Problém jak překonat uskočený kus pozemku, který uhýbal nejnižšímu podlaží, vyřešila originálně. Na části zahrady si architekty ze studia 6A Arcitects nechala vybudovat rozšíření stávajících obytných prostor, přemosťujících terénní nerovnost.


Bezbariérová dřevostavba na míru

Dva tkalcovské venkovské domky z roku 1830 byly v roce 1970 přebudovány do formy jednoho sídla, těsně sousedícího s ostatními domy v ulici. Památkově chráněná podstata objektu přístavbu komplikovala, a i když stavební úřad nakonec kývnul, stavba musela splnit základní podmínku – musela být zhotovena z montované konstrukce, která se bude dát v případě potřeby velmi snadno demontovat a odstranit. I proto volba padla na rámovou sloupkovou dřevostavbu.

Přístavba je bezbariérově spojena s domem, se zahradou jí svazuje velmi mírná nájezdová rampa, která se vine z dřevěné terasy. Ta byla u domu vybudována z prozaického důvodu – stavení se v tomto místě „uhýbá" vzrostlému eukalyptu.

Poté se opět rozšiřuje a vytváří tak prostornou ložnici a koupelnu, odkud je výhled na původní terasu domu, jejíž betonové sloupky posloužili pro vynesení nového zasklení verandy, která propojuje přístavbu s původním domem. Velmi vzdušně a jednoduše je řešen i dřevěný interiér s překližkovou podlahou, celý natřený na bílo.

Dává tak vyniknout průhledům do zahrady, které jsou vzhledem k velkým oknům téměř všudypřítomné. Díky vzrostlému charakteru zahrady je i přes silné propojení exteriéru s interiérem zajištěno požadované soukromí.

Stavba díky dřevěnému obkladu a výšce jednoho podlaží citlivě zapadá do zelené džungle a svým tvarem využívá každý centimetr místa, kterého v těsných parcelách okolních zahrad není nazbyt.

drevostavba-bezbarierova-pohled-shora

obr. Dřevostavba má opravdu netypický tvar, tím se stává pravým originálem. Foto: Johan Dehlin / 6a Architects

drevostavba-bezbarierova-6a architects

obr.: Terasa u domu je také přizpůsobená celé situaci. Foto: Johan Dehlin / 6a Architects

drevostavba-bezbarierova-interier


"Všechny pokoje v přízemí a zahrada jsou plně bezbariérové."


drevostavba-bezbarierova-chodba

obr.: Interiéru dodává příjemný pocit nejen jeho svělé barvy ale také přirozené denní světlo, které do dřevostavby proniká. Foto: Johan Dehlin / 6a Architects

drevostavba-bezbarierova-kolem-domu

obr.: Na zahradě vytváří příjemnou atmosféru vysazené stromy. Foto: Johan Dehlin / 6a Architects

drevostavba-bezbarierova-prosklena-cast

obr.: Prosklená část domu dovoluje nahlédnout do krásné zahrady. Foto: Johan Dehlin / 6a Architects


Půdorys bezbariérové dřevostavby

  • Architekti: 6a Architects
  • Užitná plocha: 57 m²
  • Foto: Johan Dehlin / 6a Architects

drevostavba-bezbarierova-pudorys

Zdroj: Johan Dehlin / 6a Architects

DaS 5-2014

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop