Tisk

Co je dřevostavba a jaké jsou její druhy

Administrator | Úterý, 09. prosinec 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Většina lidí si ještě nedávno pod pojmem dřevostavba vybavila roubenou stavbu v podhůří, dřevěný kostel, chatku, zahradní domek nebo lávku přes potok. O nepříliš dobrou pověst se jim postaral také klasický okál, podle nějž dodnes mnozí přisuzují stavbám ze dřeva například to, že je v nich všechno slyšet.


Vhodnější název, se kterým se dnes můžeme setkat, je stavba na bázi dřeva. U moderních dřevostaveb je totiž dřevo jen jedním z mnoha materiálů, který se při konstrukci domu uplatní. Kromě masivního dřeva v podobě tenkých profilů, desek nebo trámů, zde najdeme různé druhy izolací a deskové materiály na bázi dřeva nebo sádry.

Dřevostavbu na první pohled mnohdy ani nepoznáte. Nejsou to jen stavby, kde je rostlé dřevo přímo přiznáno, ale i objekty, které jsou postaveny ze sendvičových konstrukcí. A dokonce i více než 90 % zděných objektů má dřevěných krov s obytným podkrovím, které je také dřevostavbou.

Základní druhy dřevostaveb

Používané názvosloví a dělení dřevostaveb je poměrně nejednotné. Nám se osvědčilo s ohledem na typ konstrukce rozlišovat stavby na bázi dřeva následovně:

  • Typický konstrukční znak: dřevěná kostra vyplněná izolací a opláštěná deskami (na první pohled nemusí vypadat jako dřevostavba)

Lehký dřevěný skelet – vzniká přímo na staveništi. Na připravenou základovou desku se vystaví dřevěný rám z jednotných profilů. Ten se vyplní izolací a opláští deskovým materiálem, který v konstrukci staticky spolupůsobí.

Panelové dřevostavby (sendvičové panely) – sendvičový panel vzniká v kontrolovaných podmínkách výrobní haly. Na staveniště jednotlivé panely přijedou v různém stupni dokončení a jeřáb během několika málo dnů sestaví celý dům dohromady.

  • Typický konstrukční znak: stavba z masivního dřeva (často přiznaného)

Panely z vrstveného masivního dřeva – stavba je postavena z masivních panelů, které se ve výrobě opracují pomocí CNC strojů do přesných rozměrů. Panely zůstávají v interiéru často pohledové. Ze strany exteriéru se na panel přikotví izolace a zhotoví tradiční fasáda (omítaná nebo obkládaná).

Těžký dřevěný skelet – stavba je vystavěna z masivních dřevěných trámů, které mají větší průřez, než u lehkého dřevěného skeletu. U této technologie není třeba deskových materiálů, které by stavbu ztužovaly, trámy proto často zůstávají přiznané ze strany interiéru, exteriéru nebo ze stran obou (to je ale výrazně nevýhodné z hlediska tepelné techniky). Prostor mezi trámy se může vyplnit zdivem, deskami nebo například sklem – to je ostatně nejčastější důvod pro volbu této technologie.

Sruby a roubenky – jsou stavby tradiční, vystavěné z masivních trámů nebo klád horizontálně poskládaných na sebe. Rozdíl mezi nimi je v rohovém spoji. Zatímco u srubového spoje klády přes roh „přečnívají", roubenky jsou spojené do pravého úhlu tzv. na rybinu. Sruby se obvykle staví z neopracovaných kulatých klád, zatímco roubenky z otesaných kvádrovitých trámů, to ovšem nemusí být pravidlem. V moderním stavitelství, kdy se klade velký důraz na úspory energie, se můžeme setkat i se „sendvičem", kdy se konstrukce stěny zdvojí a mezi ní se přidá vrstva izolace. Na první pohled tak rozdíl nepoznáme.

Chcete se dozvědět více? Na nejčastější otázky jsme odpověděli ZDE.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop