Tisk
Když se ze zákazníků stávají přátelé

Když se ze zákazníků stávají přátelé

DAS | Čtvrtek, 27. červenec 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Dodavatelská firma jako průvodce, který nás chytne za ruku a projde s námi celou stezku odvahy směřující k našemu vysněnému domečku. Jak to může vypadat konkrétně s firmou Haas Fertigbau, jsme vyzvídali u Ladislava Kameníka, jehož životní cestu od dřevostaveb nelze oddělit a který je již dvanáct let na lodi právě této společnosti. Dozvěděli jsme se nejen, jak vypadá pomyslná nit, která klienta bezpečně vede k cíli, ale také jak významná je lidskost a „obyčejná" radost z krásných výsledků, spokojených stavebníků i nových přátelství.

Jakou jedinečnost společnosti Haas Fertigbau určitě stojí za to zmínit?

Například skutečnost, že se nezabýváme pouze klasickými montovanými rodinnými domy. Vedle těchto staveb navrhujeme a realizujeme také objekty pro průmysl, zemědělství, rekreaci a sport, pro soukromý i veřejný sektor, od klasických budov z montovaných panelů, až po velké sportovní haly, jejichž konstrukční systém je z lepeného ohýbaného dřeva. Firemní portfolio je velmi široké, a pokud se někdo rozhodne stavět ze dřeva, jsme schopni vyjít vstříc téměř jakémukoliv přání. Nyní například realizujeme velkou tělocvičnu za více než 50 miliónů korun, která je neporovnatelná s klasickou zakázkou rodinného domu v hodnotě třeba pěti milionů. Tyto velké zakázky nám dávají cenné zkušenosti na poli stavění ze dřeva.

SK 0591_a jpg okHlavním zaměřením je nabídka typových projektů, nebo portfolio tvoří spíše individuální stavby?

V konečném důsledku je každý dům individuální stavbou. Výjimečně se samozřejmě může stát, že člověk vybere, koupí a zrealizuje objekt, na němž téměř nic nemění, což je dobrá známka pro ty, kdo dům architektonicky připravují. Do hry ovšem běžně vstupuje mnoho faktorů: osazení stavby na pozemku, začlenění do terénu, přípojky, cesty, orientace vůči světovým stranám... To vše vždy ovlivňuje výslednou podobu domu. Individuální přístup a odpovídající úpravy jsou tedy ve většině případů nezbytné. Celá řada domů je pak individuálně navrhovaná od úplného začátku. Konstrukční systém z montovaných panelů je jasně daný, vše další ale určují požadavky a přání stavebníka, který může vybírat. Jednou z možností je i způsob přípravy, kterému říkáme Symphony, kdy zákazník skládá dům jako stavebnici – volí, zda přízemní, či poschoďový, vybírá konkrétní střechu, okna, architektonické doplňky a na konci vznikne jeho vysněný dům. Individuálních projektů nebo projektů na přání děláme v každém případě více než staveb jednoduchých, typových. Nemáme ani hromadnou výrobu. Standardní objekty se střídají ve výrobě s těmi, které nemají s běžnou stavbou rodinného domu mnoho společného a veškeré postupy musí na určitou dobu fungovat jinak. Flexibilita ve výrobě i montáži je tedy vysoká.

Když si zákazník i po 15, 20 letech pamatuje moji tvář, jméno i odkud jsem , a ptá se na radu, jak rozšířit jejich dřevostavbu, je to ta největší odměna za moji práci.

Jakým způsobem stavebník prochází celým procesem přípravy domu?

Každý klient je provázen jedním obchodníkem celým procesem přípravy až po předávku domu. Komunikuje s jedním konkrétním partnerem, který mu zprostředkovává veškeré odborné názory a podle fáze celého procesu se zapojují i další pracovníci. Pokud je to jeho přáním, může s ním ke stolu usednout kromě obchodníka a projektanta („stavaře") také architekt, případně interiérový specialista. Jakmile vznikne finální myšlenka, začne příprava projektové dokumentace a dolaďování interiéru. Nyní máme novou vzorkovnu v sousedství našeho pražského vzorového domu, kde je zákazník odborníkem proveden všemi detaily vnitřního vybavení stavby. Celý proces je nastaven tak, aby jednotlivé činnosti navazovaly, byly časově co nejkratší a stavebník byl schopen od nás produkt dostat co nejrychleji a současně v nejvyšší kvalitě. Faktor, který celý proces nakonec často zdržuje nejvíce, je stavební řízení.

skywood2 - view2 - final jpg okSK 0594_b jpg okRio, pohled 2, finální upravená verze jpg ok


Mohou si zájemci již realizované domy někde prohlédnout?

Kromě několika našich vzorových domů mají obchodní zástupci v rámci republiky referenční stavby, jejichž návštěva je možná. Existuje také několik vybraných staveb, které rádi ukazujeme, protože jsou velmi podařené. Nejen z hlediska návrhu a provedení ale také z hlediska posazení do terénu, zahrady a celkového dotvoření, které je v rukou stavebníka. I to pak může být inspirací pro směr, kterým se chce klient vydat.

Na co jste jako tým nejvíce hrdi?

Obecně asi nejvíce na to, že se k nám zákazníci vracejí. Například se nám právě nyní podařilo v případě jednoho zákazníka dohodnout již třetí dům do rodiny, což není ojedinělá situace. Často jsou to i dvě nebo tři generace v jedné rodině. Klienti se vracejí, což je známkou jejich spokojenosti a pro nás nenahraditelné pozitivum. Vidíme, že jsou ochotni náš výrobek a naši službu doporučit dál. Těší nás, že nejsou negativní reference. Dovedeme se i k problémům na stavbě, které prostě čas od času jsou, to už patří ke stavařině, postavit čelem a vždycky problém vyřešit ke spokojenosti klienta. Zakládáme si také na stálosti – neměníme subdodavatele a spolupracující firmy. Když má někdo problém na domě za tři nebo pět let, ví, že ten stejný odborník, se kterým objekt stavěl, mu i s odstupem času pomůže. Nyní máme velkou radost také z toho, že rodinný dům Rio se stal vítězem hlasování čtenářů v anketě Můj dům 2017. Je vidět, že jsme se touto novinkou trefili do vkusu a hlavně potřeb zákazníků.

Vybaví se vám nějaký opravdu nezapomenutelný zákazník?

Ne ničím vyloženě speciální, ale je jich spousta, ke kterým se vracím, osobně se známe a jsme v kontaktu. Často se formální vztah s klientem přemění, rádi se vidíme a pozdravíme. Z celého procesu nevzejde jen stavba, ale také jiná propojení – pracovní, privátní nebo společenská. Není možné říct, že je postaven, zkolaudován a vyfakturován dům a je zapomenuto. Pocit sounáležitosti se zákazníkem má celý tým složený ze zkušených harcovníků. Propojují nás nejen klienti, o které společně pečujeme, ale také dokončené projekty a zvládnuté výzvy. Rádi se vracíme do historie, kdy se zrealizovalo něco dobrého. Je to poučení pro budoucí zakázky, ale i zkušenost, Ladislav Kamenik jpg okkterá nás spojuje. Třeba jako časově napjatá realizace domů po povodních. Tým je postaven před výzvu, a když ji společnými silami zvládne, je pak mnohem silnější, semknutý. Práce nás baví a není, ani nemůže být, pouze o krásných domech. Lidské vztahy, které díky ní vznikají, jsou neoddělitelnou a důležitou součástí. Dnes vím, že když cestuji autem po republice a dostanu chuť na kávu, je velká pravděpodobnosti, že v okruhu do 50 kilometrů najdu některého ze svých zákazníků, u nějž se mohu zastavit a budu vítaný. A to je pro mě na této práci tím nejvzácnějším.

Ladislav Kameník,
jednatel společnosti Haas Fertigbau


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop