Začínáme stavět dřevostavbu 3.díl: <small>Výběr architekta</small>

Začínáme stavět dřevostavbu 3.díl: Výběr architekta

Komerční sdělení | Pátek, 18. říjen 2019 |

Přidat na Seznam.cz

V našem seriálu jsme si už řekli, že volbu domu zásadně ovlivní množství peněz, které chceme do domu investovat. Probrali jsme, co všechno bude třeba realizovat a kolik přibližně budou tyto dodávky stát. Rozhodli jsme se mezi typovým a individuálním domema logicky tedy následuje další otázka: Jak si vybrat architekta, aby nám navrhl skutečně takový dům, který chceme a na který máme?

3 dil

Jaké úlohy má architekt?

  • Dát tvar Vašim úvahám.
  • Být Vaším průvodcem.
  • Směřovat Vás k tomu, aby byly Vaše vize splnitelné s ohledem na Vaše limity.

Aby architekt mohl pracovat, je na začátku důležité jasně specifikovat dům

  • Jaké místnosti byste v domě chtěli.
  • Jakou technologii požadujete.
  • Zda cílíte na dům pasivní nebo nízkoenergetický.
  • Jakou částku budete chtít do domu investovat.

Udělejte si tedy co nejpodrobnější soupis svých požadavků a zahrňte je také do smlouvy.

Jak se pozná dobrý architekt?

  • Dobrý architekt neovládá všechny stavební systémy na trhu, vybírejte si takového, který má zkušenost se systémem stavby, který preferujete.
  • Pokud spolupracuje s realizační firmou, získáváte jistotu, že spolu dokážou vzájemně komunikovat.
  • Dobrým vodítkem je také rozsahu zpracování projektu.

Doporučujeme jednostupňový projekt, který bude kompletně dílem architekta. Proces projektování bude rychlejší a bude lepším podkladem pro zpracování kvalitní cenové nabídky.

Naše společnost spolupracuje s řadou architektů, jimž nabízíme možnost nechat si již na základně prvních skic vytvořit odhad ceny domu nebo o podrobné položkové nacenění návrhu. Mohou se nás také dotázat na doporučení, jak se systémem NOVATOP pracovat, jaké použít skladby, technologie... Díky tomu, že jsme se se systémem NOVATOP učili pracovat i na stavbě, můžeme s konstrukcí pracovat efektivně a využít dřevěné prvky i v interiéru.

Zvolit si mladšího, nebo zkušeného architekta?

Obojí je správně. Důležité je, aby architekt dokázal pracovat s našimi doporučeními, protože dům budete potřebovat i realizovat. To je totiž Váš cíl.

Dokončili jsme

Typový dům se samostatným bytem vychází z potřeb čtyřčlenné rodiny. Kompaktnost řešení je důsledkem rozumně nastaveného rozpočtu. Do tvaru domu se promítnuly vlivy současné dřevěné architektury, potřeba minimalizace tepelných ztrát a touha přirozeně začlenit terasu do obytné plochy pro každé období, provázat s její pomocí vnitřní prostor domu se zahradou. Velké otvory umožňují silný kontakt s okolím,sedací okno u jídelního stolu je centrem všeho dění. Přízemí poskytuje dostatek volného prostoru pro společné trávení času i osobnější zákoutí pro nerušenou práci. V patře jsou dětské pokoje, ložnice se šatnou a koupelna, to vše bez hluchých míst bez užitku. Prostor v podstřeší je otevřený, umožňuje uložení méně používaných věcí, případně může sloužit jako sezónní atelier.

3ae

Návrh: Ing. arch. Jakub Loučka

V dalším díle našeho nepravidelného seriálu Vás seznámíme s tím, co následuje po dokončení studie.

Autor článku: Ing. Václav Pinďák, specialista u společnosti 3AE s.r.o.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop