Začínáme stavět dřevostavbu 12. díl: <small>Příprava stavby</small>

Začínáme stavět dřevostavbu 12. díl: Příprava stavby

Komerční sdělení | Pondělí, 19. říjen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Náš seriál se až do tohoto okamžiku zabýval přípravou podkladů, které jsou potřeba pro získání stavebního povolení, pak také ceně domu a smlouvám. Zatím jsme tedy stavěli dřevostavbu spíše na papíře. V tomto díle se pokusíme přiblížit, co se skrývá za procesem, který se jmenuje Příprava stavby.

ico-zaciname-stavet-drevostavbu-12-dil

Příprava stavby - klid před bouří

Pořád se jedná o práci na papíře. V této chvíli se ale čáry výkresové dokumentace a čísla v rozpočtu začínají proměňovat do skládačky z dílků, tvořených jednotlivými materiály a také prací jednotlivých pracovníků. Pro vás, stavebníky, toto období připomíná nejvíce klid před bouří. Je to období, kdy máte už za sebou návštěvu stavebního úřadu, ale obvykle nemáte ještě vyřízené povolení stavět. Doporučuji, obrňte se trpělivostí, protože toto období je obdobím, kdy čekáte, čekáte a čekáte. Vaše napětí se bude nejspíše stupňovat s tím, jak dlouho bude trvat vyřízení všech povolení.

Doporučujeme – buďte v klidu. Komunikujte s realizační firmou, stavebním úřadem a všemi, kdo jsou zainteresováni do přípravy stavby a získání všech povolení. Informujte všechny, především pokud se cokoli stane na úřadech. Realizační firma je na vašich informacích závislá, je na nich závislý nástup na realizaci. Zatímco vám přijde každý okamžik příliš dlouhý, věřte, že pro stavební firmu jsou tyto chvíle naplněny intenzivní prací. Probíhá totiž intenzivní příprava stavby.

navsteva-drevostavba-zdobena-svetlem-3ae-exterier-velkoformatove-jizni-okno-zahrada

Den, kdy vše začíná a končí

Nejdřív je vytvořen harmonogram všech dodávek. Dodavatelé jsou kontaktováni a jsou připraveny objednávky materiálů. Je potřeba naplánovat nástup pracovníků na jednotlivé práce. Tyto práce směřují k jednomu dni. Ten den se jmenuje Předání staveniště – den, kdy stavba začne.

Co se nestihne připravit k tomuto dni, může ohrozit průběh celého procesu výstavby. V celém procesu jste vy – stavebník – jednou z nejdůležitějších osob. Máte totiž všechny informace, které rozhodují o termínu, začátku stavby. Tímto dnem vše končí. Je to den první. Nejspíš vás překvapí, kolik bude na stavbu dopraveno materiálu hned v prvních dnech. Realizace dřevostavby je dynamický proces, proto je nutné, aby byl materiál na místě. Tímto dnem vám ale také končí klid. Nejspíš zjistíte, že jste nebyli dost připraveni, ale na druhou stranu realizační proces vás rychle vtáhne. Od tohoto dne vás čekají pravidelné kontrolní dny a kontrola stavby (ideálně společně s odborníkem – technickým dozorem investora TDI).

drevostavba-clt-3ae

Technický dozor na stavbě dřevostavby

Seriózní firma se nebrání podrobné kontrole. Odborník na stavbě si totiž rychle sjedná a nastaví prováděcí firmu tak, aby respektovala požadavky kontroly. Kvalitní firma tyto požadavky respektuje. Správný technický dozor investora zná problematiku stavby dané konstrukce a požaduje vše, co je možné a co je nutné. Přestože je na vaší straně, je vlastně nestranný. Požaduje jen to, co je možné. Technický dozor se tak stává jistotou pro vás, stavebníka, i pro realizační firmu. Kde ale kvalifikovaného technického dozora najít? Není jich mnoho, a tak to nebývá nejlehčí. Hlavní je začít hledat technický dozor investora co nejdříve. Měsíc před zahájením stavby již bude nejspíš pozdě.

Seriózní realizační firma vám dokáže také doporučit člověka z předchozích realizací. Pokud se jedná o prověřenou firmu, můžete doporučení věřit. Zda se jedná o opravdového odborníka, který svému oboru rozumí, poznáte rychle. Nejspíš hned po prvních dnech po zahájení realizace.

Jednou z možností je podívat se na stránky Asociace dodavatelů montovaných staveb (ADMD). Na stránkách Asociace najdete kvalitní stavební firmy, ale také mnoho rad a informací týkajících se dřevostaveb. Jednou z těchto informací je také databáze stavebních dozorů.

Představte si ten okamžik – vše začíná, klid před bouří končí a vaše dřevostavba začíná růst. Budete překvapeni, jak je začátek stavby dynamický. O těchto chvílích si ale povíme více v další části tohoto seriálu, o stavbě a o všem, co vás čeká v souvislosti s realizací nového bydlení.

ing-vaclav-pindak-3ae-novahome
Ing. Václav Pinďák
specialista společnosti 3AE s.r.o.

DaS 5-2020 Ad

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop