Jak si usnadnit cestu k novému bydlení?

Jak si usnadnit cestu k novému bydlení?

Komerční sdělení | Pátek, 23. duben 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Každý z nás se dostane někdy i vícekrát za život k úvaze, kde chce žít. Nejčastěji pak volíme mezi bytem, nebo rodinným domem. Jak taková cesta k vlastním rodinnému domu vypadá se dozvíte v následujícím článku.


Na cestě za vysněným bydlením...

Jak si cestu k rodinnému domu co nejvíce usnadnit a nebo naopak si z tohoto procesu udělat hezké období našeho života, kdy máme jedinečnou možnost zhmotnit náš sen ve skutečnost? Na začátku této cesty nás čeká nejdůležitější věc, a to je výběr a koupě pozemku. Ten v mnohém rozhodne, jakým směrem se budeme dále ubírat a také kolik nám zůstane financí na dům, který na něm bude stát.

Pozemek nám často může napovědět, jaký tvar a velikost domu se na něj bude hodit a zda bude vyhovovat našim potřebám i představám o bydlení. Tady se také dostáváme k rozhodnutí, jakou technologií naši budoucí stavbu realizovat.

V případě, že již v této fázi uvažujeme o dřevostavbě, je nejlepší spojit se přímo s dodavatelskou firmou, která buď připraví architektonický návrh a nebo můžete vybírat z již nabízených typových domů, u kterých je vždy určitá míra variability.

Tím, že se rozhodnete pro přípravu projektu přímo s realizační firmou, si ušetříte hodně starostí. Projekt se totiž bude připravovat přímo pro výrobní technologii, kterou firma domy realizuje, a nenastane tak situace, kdy je nutné projekt upravovat kvůli technickým parametrům konstrukce.

Velkou výhodou u dřevostavbařských firem je systémovost celého řešení stavby. Celý dům je navržen do veškerých detailů. Ve výrobě se pracuje s moderní technikou, a proto není prostor pro improvizaci. Díky tomu získáte hned několik výhod v jednom.

Přesně víte, kolik bude váš nový dům stát, jak bude vypadat, kdy bude zadaný do výroby a v jakém termínu vám jej budou stavět. Vyhnete se tak posouvání termínů, nespolupracujícím profesím a výmluvám jednoho řemeslníka na druhého.

ADMD-cesta stavbou

obr.: Cesta zájemce o stavbu domu. Zdroj: ADMD


Stavba domu pouze s ověřeným dodavatelem!

Stavba domu je totiž poměrně náročný proces a to, že na nějakou část zapomenete, pokud nebudete spolupracovat s profesionály, je jistota rovnající se 100 %. Tím vás však nechceme odradit od stavby domu, ba naopak. Pokud svěříte realizaci vašeho snu o bydlení v rodinném domě firmě, která přesně ví, co je, v které fázi stavby domu důležité, stane se pro vás tato cesta zábavným zážitkem.

Jak ale takovou firmu vybírat? Jedním z vodítek pro vás může být množství zkušeností, které firma má. Nespoléhejte však pouze na to, co píše na svých webových stránkách, ale v tomto případě platí dvojnásob pravidlo: „Důvěřuj, ale prověřuj."

Zkontrolujte tedy reference, které na firmu získáte, dále zda doba jejich uvedených zkušeností odpovídá zápisu firmy v obchodním rejstříku a tak dále. Velmi důležité v případě dřevostaveb je také dívat se na certifikace, které firma splňuje.

Pokud například splňuje certifikaci Dokument národní kvality (DNK), tak to pro Vás znamená, že firmu kontroluje každoročně nezávislý certifikační orgán Výzkumný a vývojový ústav dřevařský. Prověřuje druhy používaných materiálů i jak probíhá montáž samotných stěnových panelů v hale či na stavbě. Tato certifikace je pro vás jasným ukazatelem kvality.

Zmiňme také, jak je při výběru dodavatele domu důležitá komunikace. Zástupce firmy musí být otevřen všem vašim dotazům a pochopit, jaké máte potřeby a očekávání od vašeho nového bydlení. Na to ale bohužel není žádný návod. Bude nutné vybírat podle pocitů, které z dodavatelské firmy a jejich přístupu máte. Najděte si proto dodavatele dřevostavby s certifikátem DNK, který bude vaší podporou při stavbě nového domova.

Autor textu: Asociace dodavatelů montovaných domů (ADMD)

ADMD-logo-20-let


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop