Výběr správného dodavatele vám zaručí, že dům budete moci předat dalším generacím!

Výběr správného dodavatele vám zaručí, že dům budete moci předat dalším generacím!

Komerční sdělení | Středa, 20. březen 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Zájem o dřevostavby v České republice stále roste. Dřevo je totiž ve stavebnictví využíváno po staletí a vydrží mnohdy více než zděný dům. Rozmach dřevostaveb sebou nese ale i určité obavy a mýty kolem těchto staveb, nejčastější je nízká životnost. Často si také lidé pod pojmem dřevostavba představí sruby či roubenky, přitom v dnešní době se dá ze dřeva postavit i velmi moderní designový dům s těmi nejlepšími vlastnostmi.

Ne nadarmo je dřevo jedním z nejstarších využívaných materiálů pro stavbu domů. Má skvělé fyzikální a mechanické vlastnosti, které se díky moderním technologiím neustále vyvíjí. Moderní dřevostavby mají několik výhod. Těmi jsou především rychlost výstavby, šetrnost k životnímu prostředí a dlouhá životnost, která může být i 150 let. To samozřejmě ovlivňují i určité faktory, jako je například kvalita dřeva či výběr správného dodavatele.

Pokud je dřevostavba postavena kvalitně, její životnost je plně srovnatelná s domy z cihel či betonu. Konstrukční vlastnosti dřevostaveb se vyvíjí spolu s vyspělými technologiemi. V dřevostavbě můžete žít celý život, a ještě ji předat svým dětem a vnoučatům.

Dřevo je lehký, avšak pevný materiál


Životností rozumíme průměrnou dobu, po kterou stavba plní svoji funkci v rámci legislativou předepsaných provozních podmínek. Odborníci z oboru dřevostavitelství se obecně shodují, že moderní rodinné domy stavěné ze dřeva se mohou dožít v průměrně 100 až 150 let. Při zachování předpokládaného účelu stavby a běžné údržbě by po dobu této životnosti neměly vzniknout náklady na podstatné opravy nosné konstrukce.

Dřevo je od pradávna lehký, a přitom pevný materiál, snadno opracovatelný a zejména má velmi dobré konstrukční vlastnosti. Odlišnost současných dřevěných konstrukcí od dřívějších je zejména v moderní technologii výroby, která se kvalitativně liší od tradičního tesařského způsobu výroby. Nové technologie jsou založeny na lepených průřezech, vrstvení dřeva křížem či využití nových typů spojovacích prostředků.

Důležité ale je, aby dřevostavba byla postavena z kvalitního dřeva a během realizace nebyly zanedbány sebemenší technologické detaily. Životnost dřevostavby pak prodlouží i vhodná a kvalitní údržba. Dalším důležitým parametrem je účel dřevostavby a provedená konstrukční ochrana dřeva.

DrevoaStavby.cz Montovaná dřevostavba EasyHomes

Zdroj: Easy Homes Solutions, s.r.o.

Rozhodujícím faktorem ovlivňujícím životnost dřevostavby je vlhkost


Každý dům je v průběhu času ohrožován vzlínavostí vody a nadměrnou vlhkostí, ať už jde o dřevostavbu či zděný dům. U dřevostavby jsou riziková určitá místa v konstrukci, kde dochází ke zvýšení vlhkosti dřeva a izolačních materiálů. Příčinou může být chyba při realizaci konstrukce nebo užíváním stavby způsobem, na který nebyla konstrukce projektována. Opět se tak dostáváme k tomu, že není dobré podcenit výběr kvalitní realizační firmy.

Představa, že dřevostavby shnijí nebo se prostě rozpadnou, je ovšem mylná. Je-li vše uděláno správně a v konstrukci nikde nedochází k významnému nárůstu vlhkosti, není žádný důvod k tomu, aby dřevěná stavba neměla vysokou životnost. S vlhkostí je spojen i výskyt dřevokazných hub. Ty jsou nejčastějším nepřítelem dřeva.

Zásadní podmínkou pro jejich růst je kromě kyslíku zvýšená vlhkost dřeva v rozsahu 20–35 procent nasycení vláken dřevní hmoty při pokojové teplotě. Pokud ale majitelé dřevostaveb dohlédnou na to, aby se vlhkost držela pod hranicí 12 %, výrazně škůdcům zkomplikují jejich práci.

Ekologická udržitelnost


Dřevěné stavby nejenže mohou být trvanlivé, ale také přispívají k ochraně životního prostředí. Dřevo je obnovitelný zdroj, který má nižší uhlíkovou stopu než jiné stavební materiály, jako je beton nebo ocel. Navíc dřevěné stavby mohou poskytovat výbornou tepelnou izolaci, což snižuje energetickou spotřebu budov.

DrevoaStavby.cz Montovaná dřevostavba EasyHomes

Zdroj: Easy Homes Solutions, s.r.o.

Požární bezpečnost


Jednou z nejčastějších námitek vůči dřevěným domům s ohledem na jejich životnost je také jejich požární odolnost. Jde o zcela logický argument, neboť dřevo hoří, zatímco cihla nikoliv. Jinak se ale chová dřevo na podpal a jinak stavební konstrukce ze dřeva. Jedná se totiž o moderní stavební technologii. Navíc u dřevostaveb jsou nároky na bezpečnost mnohem vyšší než u zděných domů. Musí totiž splňovat základní bezpečnostní normy, které nelze obcházet.

K požáru může dojít kdykoliv a kdekoliv bez ohledu na využitý stavební materiál. Když už požár vznikne, je ve finále vlastně jedno, zda hoří v dřevostavbě, nebo v cihlovém domě. Stěny dřevostaveb jsou zpravidla opláštěné nehořlavými materiály, které zaručují požární odolnost kolem 60 minut. Norma přitom požaduje většinou pouze 15 - 45 minut.

Požární odolnost definuje dobu, po kterou konstrukce odolává účinkům požáru, aniž by došlo k poškození její funkce a celistvosti. V praxi to znamená, že pokud během hodiny dojde k uhašení požáru, konstrukce dřevostavby zůstane neporušena. Zuhelnatění povrchové vrstvy dřeva má významný tepelněizolační efekt, což hoření zpomaluje.

Rozhodne výběr správného dodavatele


Především záleží na dodavateli. Pokud si vyberete kvalitní a zkušenou firmu s dobrými referencemi, můžete si být jisti tím, že dům vás přežije a bez problémů bude sloužit i minimálně následující generaci. Například společnost EasyHomes se výstavbou kvalitních dřevostaveb zabývá již od roku 2013. Nabízí modulové dřevostavby na bázi mobilních domů vhodné pro trvalé i rekreační bydlení.

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop