Tisk
Nejlepší hypotéka na byt či dům. Jak si vybrat?

Nejlepší hypotéka na byt či dům. Jak si vybrat?

Komerční sdělení | Čtvrtek, 27. červenec 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Zamávat jednou pro vždy životu v pronájmu a přestěhovat se do vlastního je sen mnoha z nás. Pořízení bytu či domu však není levnou záležitostí. I přes řadu změn je hypotéka stále nejlepším řešením, jak si pořídit vlastní bydlení. Nahrává tomu i bohatá nabídka starších i nových nemovitostí ke koupi, jelikož developeři stále staví jako o život.

Úrokové sazby se lehce zvýšily, ale stále se drží nízko. Nabídka nemovitostí je rovněž slušná. Prodávají se jak starší byty i domy, tak i novostavby. Nejvíce nemovitosti roste ve větších městech, zejména v Praze. Lidé se díky příznivé ekonomické situaci mají v posledních letech výrazně lépe. Díky tomu všemu je zájem o koupi nemovitosti stále vysoký.

Výpočet hypotéky - jak vysokou hypotéku zvolit

Než se pustíte do hledání konkrétní nemovitosti, zjistěte, jak velkou hypotéku si můžete vzít. V potaz vezměte veškeré své příjmy a výdaje. Banka tak učiní také. V současné době by měl mít zájemce o hypotéku naspořeno alespoň 20 % z cílové částky. Pokud uvažujete o bytu v hodnotě 3 000 000 korun, počítejte s tím, že byste měli ze svého vložit 600 000 korun.

A to není zrovna malá částka. Vzít si můžete druhý úvěr. Banky však považují klienty s úsporami za důvěryhodnější a mají tak šanci získat i výhodnější podmínky. Hypotéka je dlouhodobý závazek, a proto byste si měli býti jisti, že jste schopni nemalou hypoteční splátku bez problémů splácet až 30 let. Do svého osobního výpočtu hypotéky proto zahrňte i výdaje, která se vás mohou týkat v následujících letech. Může se jednat o nákup vozidla či výdaje související s pořízením rodiny (např. děti a ztráta jednoho příjmů kvůli odchodu na rodičovskou dovolenou). Žádná ze situací by vás neměla výrazně zaskočit.

S výpočtem pomůže hypoteční kalkulačka

Pokud vám propočet přijde náročný, využít můžete online nástroj, který bývá k dispozici na webových stránkách zabývajících se srovnáním hypotéky. Mezi největší srovnávače patří také Úspory.cz. Jejich hypoteční kalkulačka vám pomůže orientačně zjistit, jak vysokou hypotéku a hypoteční splátky si s největší pravděpodobností budete moci dovolit. Je rozumné zvolit takovou částku, která vás nedostane na hranici vašich finančních možností. Od začátku také myslete na zadní vrátka. Rozumné je každý měsíc odkládat stranou finanční rezervu, díky které se snáze vyrovnáte s nečekanými výpadky příjmů či neplánovaných vyšších výdajů. Sjednat si také můžete pojištění schopnosti splácet v případě nemoci, invalidity a ztráty zaměstnání.

Stará versus nová nemovitost

Pro mnohé je starší nemovitost lákavější volbou, protože má historii a duši, jak se říká. Při rozhodování je však zvážit mnohé pro a proti. Starší nemovitost může být sice levnější, ale s největší pravděpodobností vás budou čekat další výdaje na nutné opravy, úpravy či dokonce rekonstrukci bytu či domu. Mnoho nedostatků navíc nemusí být při koupi vidět a zjistíte je až po podpisu kupní smlouvy. Než si tedy vezmete hypotéku na starší nemovitost, přizvěte si stavebního odborníka, který nemovitost důkladně prohlédne.

V případě nové nemovitost na tom nebudete o moc lépe. Počáteční investice bude pravděpodobně vyšší. Bohužel se stále častěji objevují případy nekvalitních staveb, kdy je nutné provést opravy mnohem dříve, než by se dalo u novostaveb čekat. Před koupí bytu v novostavbě je vhodné si společnost důkladně proklepnout a ověřit si, že vás nečeká pouhé na první pohled dobře vypadající pozlátko.

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop