Výběr domu s ohledem na finance - můžeme si dovolit dřevostavbu?

Výběr domu s ohledem na finance - můžeme si dovolit dřevostavbu?

Redakce | Úterý, 23. říjen 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Také se rozhodujete, zda zvolit dřevostavbu, nebo zděný dům? Dáváte na misku vah pro a proti dřevostaveb, váháte, diskutujete? Nenacházíte východisko? Třeba vám pomůže pár argumentů z praxe.

Velmi často se stavebník pro zděný dům rozhoduje na základě empirie, respektive názorů svého okolí. Stavět "klasicky" je často rozhodnutím rodičů, kteří nemají důvěru v nové technologie a možnost dřevostavby vůbec nepřipouštějí, protože podle jejich názoru má stavění ze dřeva spoustu nevýhod a dřevostavby jsou drahé. Když se ale ponoříme do problematiky hlouběji, zjistíme, že většina konzervativních názorů včetně pořizovacích nákladů nemá žádné opodstatnění.

Jak to tedy je? Je vhodnější dřevostavba, nebo zděný dům? Jednoznačnou odpověď najít nelze. Vždy bude záležet na individuálním postoji stavebníka, na jeho možnostech, zkušenostech a představách o bydlení. 

1. Průměrná cena za m3 obytného prostoru

Průměrná cena za m3 obytného prostoru - dům ve standardu "na klíč"
Dřevostavba Zděný dům
6 500 Kč / m3 7 000 Kč / m3

2. Podstatné vedlejší výdaje

Nezapomínejme na podstatné vedlejší výdaje, které jsou s výstavbou domu úzce spjaty a je potřeba na ně myslet hned od prvopočátku.

  • cena za projekt,
  • zřízení staveniště,
  • vybudování inženýrských sítí a přípojek,
  • cena za dozor,
  • vybudování příjezdové cesty, terasy, oplocení, zahradního domku, garáže nebo garážového stání,
  • případně výstavba bazénu a podobně.

3. Délka výstavby domu

Ne vždy je pro klienta možné, či vhodné vše realizovat najednou. Pak lze rozvrhnout a realizovat výstavbu na etapy. Délka výstavby je ovlivněna zvolenou technologií a je potřeba dodržet určitá pravidla.

Délka výstavby domu - dřevostavby vs. domy stavěné tzv. mokrou cestou
Dřevostavba Zděný dům
řádově v měsících
řádově až v letech

4. Záruky kvality a certifikace

Je určitě žádoucí zvolit dodavatele stavby s certifikací, na kterého dohlíží asociace sdružující kvalitní dodavatele dřevostaveb. Asociace sleduje u členských firem i jejich finanční stabilitu, kontroluje pečlivost a přesnost v průběhu výstavby. Většina z firem sdružených v asociaci splňuje certifikaci podle Dokumentu národní kvality. Dnes věc, kterou nelze pominout a na kterou je kladen čím dál větší důraz.

Dlouhodobým trendem u zděných domů je výstavba svépomocí (kamarádi, rodina), samozřejmě je to opět otázka ceny a také představy některých stavebníků, že jednoduché zednické práce zvládnou sami. Nicméně to bývá na úkor kvality.

5. Otázka ekologie a obnovitelných zdrojů

Do popředí se již dávno dostala otázka ekologie a obnovitelných zdrojů. Jaký materiál může být ekologičtější než dřevo a materiály vyrobené na bázi této přírodní suroviny?

6. Pomoc při finacování stavby

Certifikovaný dodavatel vám zajistí i hladký průběh při řešení financování v bance. Tak jako se postupně vyvíjel trh s dřevostavbami, tak se také vyvíjelo vnímání této stavební technologie financujícími bankami, které nebyly zpočátku, vzhledem k absenci legislativy a svých interních předpisů, mnohdy připraveny dřevostavby odpovídajícím způsobem financovat. Dnes je tato situace jiná a stále jde kupředu. V reakci na stále se zvyšující poměr počtu dřevostaveb banky jsou a musí být nachystané na příchod klientů volící tyto stavby. Mohou si dovolit tyto klienty opomíjet?

7. Životnost dřevostaveb

Životnost dřevostaveb nelze stanovit paušálně. Je ovlivněna kvalitou použitého dřeva, profesní zdatností výrobce, kvalitou provedení a v neposlední řadě i následnou údržbou domu. Většinou se jako standardní uvádí životnost minimálně 80-100 let. Moderní doba s sebou nese změnu a dynamičnost, děti již nechtějí bydlet s rodiči a vázat se, chtějí nové věci. A pokud jde o případné odstranění dřevostavby, je na tom rozhodně lépe než zděný dům.


Článek připravili:
Bedřich Mareček, Lenka Nováková

BELEFI.eu s.r.o.
Koordinace a technický dozor staveb


Redakčně upraveno


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop