Bez hypotéky si můžete vzít i víc než milion korun

Bez hypotéky si můžete vzít i víc než milion korun

Redakce | Pondělí, 21. srpen 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Bydlení se bez hypotéky pořídit nedá? Většinou to sice tak je, ale světlé výjimky potvrzují pravidlo. Pokud si chcete půjčit na menší dřevostavbu nebo na její rekonstrukci, modernizaci, netřeba se uvazovat k nestálé hypotéce. Vyřídit si můžete i běžný spotřební úvěr, s jasně nastavenou úrokovou mírou, platnou po celou dobu splácení. A hlavně: bez zástavy.

Půjčka na bydlení versus hypotéka


Na první pohled stejný význam. Ale opak je pravdou. Hypotéka je sice jednou z možností, jak financovat bydlení v dřevostavbě, ale na trhu s půjčkami se oba pojmy od sebe dost odlišují. Jak? Na to se podíváme v několika následujících řádcích:

Půjčka na bydlení


Půjčka na bydlení je běžným spotřebitelským úvěrem využitelným i na účely výstavby, koupě nebo modernizace bydlení, včetně dřevostaveb. Poskytuje se bez zástavy bydlení či jakéhokoliv jiného majetku. Většinou se poskytuje na cokoliv, bez uvedení účelu. Takže se s penězi dá uhradit nejen úprava bydlení, nákup materiálu na pozdější rekonstrukci, ale třeba i detailní vybavení bytu (což z hypotéky nebo úvěru ze stavebního spoření prostě nejde).

Ovšem vzít si můžete i účelovou půjčku na bydlení (svázanou s financováním konkrétního projektu). Účelovost ji pak o něco zlevní. Skvěle se pro dřevostavby tahle varianta hodí k energetickým úsporám, třeba na tepelné čerpadlo, fotovoltaiku nebo panely pro ohřev vody. Abyste mohli dokončit celou akci s úsporou energií, dovolí tato půjčka využít peníze i na související úpravy ve vašem stavení.

Jak vypadají parametry běžné půjčky na bydlení, můžete detailně prozkoumat v tomto porovnání. Začínají na 10 nebo na 20 tisících Kč, horní hranice sahá nad milion Kč. V běžném režimu lze získat až 1 200 000 Kč bez zástavy a bez ručení. V individuálních případech umí banka schválit bez hypotéky až 2 500 000 korun.

Úroky a poplatky zůstávají stejné po celou dobu splácení, vaše bydlení nezatíží zástavou. Získat můžete až 100 % potřebných peněz, takže netřeba mít předem naspořeno. Podmínkou získání je dostatečný příjem i dostatečné úvěrové skóre (bonita). Splatnost se pohybuje v řádu několika let.

DrevoaStavby.cz , jak financovat bydlení v dřevostavbě bez hypotéky 3

Foto: Dreamstime

Hypoteční úvěr


Hypotéka je úvěr zajištěný nemovitostí. Může být použita jak na bydlení v dřevostavbě (pořízení, výstavba, rekonstrukce), tak i zcela bezúčelově. Možná už jste slyšeli o americké hypotéce, kde se peníze poskytují na cokoliv, bez prokazování účelu jejich využití. To stejné platí o reverzní hypotéce.

Důležitým faktorem hypotéky je a bude zástava nemovitosti určené k bydlení a poskytnutí peněz jen do určité části z celkové hodnoty vaší zástavy. K hypotéce vždy musíte mít našetřenu poměrnou část, nelze počítat se 100 % hodnoty zástavy. Jedinou možností pro hypotéku bez naspořených peněz je zastavit dvě nemovitosti.

Na hypotéku můžete získat i několik milionů korun. Nejnižší hypotéky začínají na 200 tisících korunách, ty nejvyšší překračují desítky milionů. Omezena je výše hypotéky jak hodnotou zastavované nemovitosti, tak pravidelným příjmem žadatele (žadatelů). Hypotéka se splácí i desítky let.

DrevoaStavby.cz , jak financovat bydlení v dřevostavbě bez hypotéky 5

Foto: Dreamstime

Úvěr ze stavebního spoření nebo meziúvěr


I ze stavebního spoření se dá získat půjčka bez zástavy nemovitosti, v poměrně vysokých částkách. Jenže i stavební spořené má své podmínky. Peníze z úvěru budou vždycky účelové. Takže běžné vybavení nebo doplňkovou úpravu pro lepší zapojení zelených technologií ve vaší dřevostavbě si z těchto peněz nezafinancujete.

Abyste měli nárok na (levnější) úvěr ze stavebního spoření, musíte spořit alespoň dva roky, navíc mít u stavební spořitelny uloženo dost na to, aby vám byla ochotna požadovanou částku půjčit. Jinými slovy: musíte získat stanovené hodnotící číslo.

Když jste u stavební spořitelny nováčkem, nebo jste doposud nenastřádali dost peněz (proto je vaše hodnotící číslo nízké) nabídne vám stavební spořitelna takzvaný meziúvěr. Jde o překlenovací úvěr do doby, než se vám povede získat správné hodnotící číslo. Jenže právě překlenovací úvěr bývá poměrně drahý, navíc si vedle splácení jeho úroků musíte ještě odkládat další peníze právě u vaší stavební spořitelny.

Půjčky ze stavebního spoření se poskytují od vyšších desítek tisíc korun, až po milionové částky. Horní limit je omezen především příjmy žadatele a jeho schopností dosáhnout na odpovídající hodnotící číslo, jaké spořitelna pro tento účel nastaví. Splácí se i několik let pouze úroky (a samotný dluh zůstává několik let stejně vysoký). Teprve po přechodu na řádný úvěr se začne splácet anuitně: s umořováním samotné půjčky.

DrevoaStavby.cz , jak financovat bydlení v dřevostavbě bez hypotéky 2

Foto: Dreamstime


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop