DŘEVO&stavby PROFIspeciál 2018 + supplement DŘEVO&stavby pro města a obce 2018
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 0 Kč
Objednat časopis
Jak na prevenci úniku vody v dřevostavbách?

Jak na prevenci úniku vody v dřevostavbách?

Redakce | Středa, 03. říjen 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Stačí málo a nechtěným únikem vody může dojít ke škodám za desetitíce až statisíce korun, vytopený dům, zničené předměty a vybavení, plus zbytečné nervy a čas při odstrraňování škod. Prevence je v takovém případě lepší než pojištění a také levnější. Statistiky říkají, že škody způsobené havárií vody tvoří více než 30 % všech škodných událostí. Některé škody nejsou markantní na první pohled, jako je například dlouhodobé unikání vody u protékající toalety nebo nedovřeného kohoutku, v horším případě unikání vody uvnitř konstrukce nebo na místech, kde na něj uživatel nepřijde i několik měsíců.

I kapka vody se počítá

Na trhu je dnes dostupné ryze české zařízení, inteligentní vodoměr a detektor úniků vody s názvem eVodník, který dokáže uživatele velmi sofistikovaně informovat o přesné spotřebě vody a v případě, že situaci vyhodnotí jako nestandardní, uzavřít přívod vody a okamžitě zalarmovat majitele.

Kromě detekování klasických velkých úniků dokáže rozpoznat i menší a problémy, které by jinak mohly trvat týdny nebo měsíce, aniž by je někdo zaznamenal. Běžné jsou úniky za stěnami, ve stropech, v zemi nebo například netěsnící pojistné ventily u bojlerů, o kterých se uživatel ani nedozví, protože je většinou odtok sveden do odpadu. V lepším případě vytékají finance zbytečně do kanalizace, v horším případě dojde ke znehodnocení, narušení nebo úplnému zdevastování konstrukce.

Dřevostavby jsou na tom v takovém případě ještě hůře než zděné stavby, protože dlouhodobé unikání vody může způsobit vznik plísní, deformaci konstrukce nebo její degradaci. Následné opravy pak převyšují statisíce a někdy i miliony korun.

reseni-pro-unik-vody-v-drevostavbach-evodnik-graf-uniku-vody

 

Jak systém eVodník funguje

Základní součátí systému eVodník je je řídicí jednotka, která vyhodnocuje jednotlivé průtoky ve vodovodním rozvodu nebo jeho části. Vyhodnocuje množství proteklé vody v podobě impulsů (1 litr = 1 impuls). Také obsahuje WiFi modul pro bezdrátové připojení systému do internetové sítě a do aplikace vzdálené správy. Ověřeno je i připojení přes mobilní routery na datové SIM karty mobilních operátorů.

Řídicí jednotka obsahuje vnitřní paměť (tzv. černá skříňka), kam se zapisují veškeré události, které se se systémem dějí. Mezi hlavní funkce řídicí jednotky patří:

  • nonstop monitorovaní spotřeby vody v reálném čase,
  • vyhodnocování běžné spotřeby vody,
  • nestandardní spotřeby vody,
  • hlídání maximálního množství proteklé vody bez přerušení na základě nastavených limitů,
  • vyhodnocení úniků vody,
  • regulace spotřeby vody,
  • simulační režim,
  • testovací režim a především
  • ochrana uživatele před vytopením vodou z vodovodních rozvodů, před nechtěnými úniky vody z vodovodního sytému kdekoliv za fakturačním měřidlem (havárie, protékající toalety, kapající kohoutky, nedovřené baterie, nedbalost, úmysl, neviditelné úniky v zemi apod.).

Systém eVodník při zjištění nestandardní „spotřeby" vody automaticky uzavírá přívod vody a oprávněné uživatele o události okamžitě informuje prostřednictvím emailu nebo SMS. Zároveň zasílá automaticky měsíční výpisy o spotřebě vody, o ceně spotřebované vody, o trendech spotřeby vody, o událostech, které v daném měsíci v systému vznikly a mnoho dalších.

reseni-pro-unik-vody-v-drevostavbach-evodnik-graf-spotreby-vody-uzavreni-vody

 

Vzdálená správa přes internet

Systém eVodník využívá ke svému provozu kompletní vzdálenou technickou správu (VTS) přes Internet, bez nutnosti instalovat jakýkoliv software pro ovládání systému do počítačů a jiných zařízení samotných uživatelů. Vše je řízeno webovou aplikací, do které mají samotní uživatelé vlastní přístupy dle zadaných požadovaných oprávnění. Aplikace systému eVodník pak příslušným osobám zasílá informace o událostech prostřednictvím e-mailů nebo SMS.

Webová aplikace poskytuje detailní přehled o spotřebě vody daného subjektu/objektu v reálném čase v přehledných grafech a tabulkách včetně ceny za okamžitou i souhrnnou spotřebu vody. Ta je k dispozici po minutách, hodinách, dnech, týdnech, měsících, kvartálech a dále dle samotného libovolného uživatelského výběru časového intervalu a typu zobrazení. Veškerá data je možné exportovat do PDF, XML a CSV souborů pro další zpracování ve vlastních databázích.

Také oprávněným osobám automaticky zasílá měsíční výpisy k jednotlivým zařízením. Jsou to informace o souhrnných spotřebách vody, o trendech ve spotřebě vody (porovnávání s předchozími obdobími), o událostech, které se za daný měsíc na daném objektu staly a mnoho dalších užitečných informací.

webova-aplikace-evodnik

 

eVodník jako součást dodávky dřevostavby na klíč

Někteří dodavatelé dřevostaveb již na prevenci myslí za nás a řešení eVodník nabízejí jako součást svých domů. Systém pro prevenci úniku vody eVodník je například standardní součástí dodávky dřevostavby na klíč od společnosti RD Rýmařov.

Pavel Hloušek
Unisavers s.r.o.

Článek je upraven pro web


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop