Jak si zachovat nízké zálohy za elektřinu? Změnou dodavatele elektřiny

Jak si zachovat nízké zálohy za elektřinu? Změnou dodavatele elektřiny

Komerční sdělení | Čtvrtek, 08. duben 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Práce a výuka z domova klade nároky nejen na naše nervy, ale také peněženky. Pokud jsme doma delší dobu, nutně stoupají také naše náklady, a to včetně toho, že propálíme více elektřiny. Jak za ni platit co nejméně?


Zálohy na elektřinu nemusí odpovídat

Mnoho z nás má zálohy stanovené ještě bez ohledu na to, že často trávíme skoro celý den doma. Na to poukazuje Lukáš Kaňok, ředitel sekce Energo poradenské společnosti Kalkulátor.cz: „Mnozí z nás doposud nevzali do úvahy, že mnohem více doma svítíme, vaříme a používáme elektrospotřebiče. Pokud navíc ještě někdo elektřinou topí a celý den udržuje byt v určité teplotě, náklady vzrostou raketově. Proto vždy upozorňujeme naše klienty, aby na tuto skutečnost pamatovali a nastavili si zálohy tak, aby je nešokoval dramatický nedoplatek." Jak dokládají data distributorů elektřiny, spotřeba domácností za minulý rok skutečně významně vzrostla, zatímco spotřeba firem poklesla.


Stejné zálohy díky změně dodavatele

Pokud chce některý ze zákazníků zachovat stejné zálohy a přitom nebýt nepříjemně překvapený nedoplatkem, je třeba hledat jiné cesty jak ušetřit. „Zákazník pochopitelně může omezit spotřebu, ale do toho ho nehodláme nějak drakonicky nutit. Elegantnější možnost je zkusit změnit dodavatele elektřiny a ušetřit díky jiné nabídce, která se pro určitého zákazníka hodí lépe." Srovnání cen elektřiny ale není právě snadné.

Dodavatelů elektřiny je totiž bezmála stovka a jejich tarifů ještě více. „My našim zákazníkům nabízíme, že provedeme srovnání za ně. K tomu ale potřebujeme od zákazníků několik údajů. Bez nich není nabídka relevantní, nabídku na správný tarif opravdu nejde jen tak střelit od boku."


Bez informací to nejde

Důležitou informací pro nabídku je to, kolik domácnost proudu propálila za minulé období, a to ve vysokém, ale i nízkém tarifu, pokud využívá dvoutarifní distribuční sazbu. Dále je podstatný údaj o právě využívaném tarifu, instalovaném jističi a dodavateli, který zákazníkovi elektřinu poskytuje: „Díky těmto údajům nejenom, že dokážeme najít nejvýhodnější novou nabídku, ale také přesně vypočteme, o kolik může zákazník v dalším období ušetřit, nejsou to malá čísla, většinou několik tisíc korun ročně."

Veškeré údaje lze najít na poslední faktuře od dodavatele elektřiny: „Náš web umožňuje fakturu snadno nahrát (například ofocenou mobilním telefonem), takže zákazník má jistotu, že jsou všechny údaje vyplněné správně a že nabídka, kterou obdrží, je přesná. Na e-mail mu pak zašleme výběr těch nejvýhodnějších tarifů."


Prověřovat pravidelně

Změny dodavatele se není třeba bát: „Pochopitelně, žádný dodavatel elektřiny nepřichází rád o zákazníky. Na druhou stranu jsou na tuto možnost dodavatelé připraveni a změnu berou hlavně jako administrativní záležitost. Nikdo se na zákazníky opravdu nemračí a nedávám jim nic zlého najevo," vysvětluje Lukáš Kaňok.

Některé z doporučených tarifů na kalkulátor.cz jsou tzv. garantované: „Pokud zákazník zvolí tento tarif, pak má výrazně ulehčenou práci, protože mu se vším pomůžeme, a to dokonce i s vypovězením smlouvy stávajícímu dodavateli."

Nová nabídka ale neznamená, že by si zákazník neměl čas od času nechat nabídky ostatních dodavatelů prověřit: „Nabídky a ceníky dodavatelů se často mění. Pro běžného zákazníka asi není možné je sledovat a porovnávat. Proto se jim snažíme pomáhat dlouhodobě. Pokud nám to zákazník dovolí, připravujeme mu porovnání pravidelně a on tak má stále přehled o tom, jestli má vše správně nastavené."

Lukáš Kaňok Kalkulátor.cz
Lukáš Kaňok
ředitel sekce Energo poradenské společnosti Kalkulátor.cz

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop