Než začnete stavět aneb na co si dát pozor při výstavbě dřevostavby?

Než začnete stavět aneb na co si dát pozor při výstavbě dřevostavby?

Komerční sdělení | Pátek, 16. duben 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Existuje několik základních bodů, které byste měli mít promyšleny ještě před zahájením budování dřevostavby. Postavení vlastního bydlení byste neměli podcenit, jinak vám nový domov přinese spíše starosti než radosti. Na co se zaměřit?


Jak bude dřevostavba velká?

Zbytečně velký dům by představoval zátěž při úklidu i vytápění (cena elektřiny i plynu stále roste), nehledě na vyšší pořizovací náklady. Správnou velikost odhadnete podle počtu lidí, kteří v něm budou trvale žít. Pokud by přece jen bylo nutné váš obytný prostor zvětšit, můžete dřevostavbu v budoucnu rozšířit nebo vystavět další patra. Vyplatí se předem promyslet i tuto variantu a připravit si případný plán.

srub-zima

Zdroj: Unsplash


Kde bude dřevostavba stát?

Pro vysněný domek musíte mít vhodné místo. Podle polohy, rozměrů, sklonu a podloží možná budete muset svou představu o dokonalém bydlení trochu upravit. Rozmyslete si také, jak rozlehlou byste chtěli zahradu a jak velkou část bude zabírat samotná dřevostavba a případně i další budovy na pozemku (garáž, dílna, stodola apod.).

plan-vystavby-dreamstime

Foto: Dreamstime


Kvalita provedení může kolísat

Před samotnou realizací si vybranou stavební firmu proklepněte. Podezřele levné dřevostavby nikdy nebudou dosahovat takové kvality provedení jako ty se správně nastavenou cenou vůči kvalitě materiálů a práce. Dbejte i na správné technologické postupy, které jsou pro mnoho stavebních procesů a následný život v domě klíčové (zateplení, montáž oken, akumulace tepla, akustika objektu a další). Předem si také se zhotovitelem domluvte a ideálně i zakreslete do projektu všechny důležité detaily.

konstrukce-drevostavby

Foto: Dreamstime


Na kolik vyjdou stavební součásti dřevostavby?

Kromě samotné stavby a pozemku nezapomeňte do výdajů zahrnout i základní vybavení nového domu. Stylová dřevěná okna jsou sice překrásná, ale také několikanásobně dražší než základní plastový typ. Podobně variují ceny podlah či obkladů v koupelně. Dražší materiály nebo speciální dekory vás pak mohou svou cenou překvapit, proto vezměte jejich hodnotu v potaz při promýšlení nákladů.

planujte-bydleni

Foto: Dreamstime


Nešetřete na nesprávných místech

Při budování dřevostavby byste se měli zaměřit na dokonalé provedení samotného stavebního procesu. Nešetřete na kvalitních stavebních materiálech, technologiích ani na kvalifikovaných pracovnících – budoucí opravy či reklamace by vás stály nemálo peněz.

Srovnejte si pojištění, půjčky a ceny energií online →

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop