Komplexní řešení pro snadné získání stavebního povolení

Komplexní řešení pro snadné získání stavebního povolení

Komerční sdělení | Pondělí, 20. červen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Od letošního roku se opět o něco zpřísnilo získávání stavebního povolení pro rodinné domy. Na stavebníky jsou tak kladeny větší nároky v souvislosti s energetickými úsporami a využitím obnovitelných zdrojů. V souvislosti se současnou energetickou krizí se ukazuje, že se nejedná o vrtochy úředníků, ale strategickou nezbytnost, která nás může vymanit ze závislosti na externích dodávkách energií.

Přesný návod na získání stavebního povolení neexistuje. Hodnotí se totiž nejen vybavení domu, způsob vytápění, ale i vzhled, kompaktnost a orientace dané stavby s ohledem na eventuální využití solární energie. Pro mnohé je tak těžké se zorientovat a rozhodnout se pro konkrétní řešení.

Úspory a komfort by měly jít ruku v ruce


Odborníci upozorňují, že by se při hledání konkrétního řešení mělo hledět kromě úspor i na komfort. Moderní zateplené stavby by tak měly být vybaveny systémem řízeného větrání s rekuperací tepla. Tento doplněk zajišťuje několik důležitých funkcí, bez kterých je provoz domácností problematický. Za prvé přivádí dostatek čerstvého vzduchu do jinak utěsněného interiéru. Řeší tak zásadní požadavek na zdravý interiér, kterého se jinak v zateplených prostorách prakticky nedá dosáhnout.

Další výhodou je regulace vlhkosti interiérového vzduchu. V zateplených prostorách bývá problém s přílišnou vlhkostí, která jinak není efektivně vyváděna z vnitřních prostor. Bonusem je filtrace venkovního vzduchu, který je zbaven například prachu nebo pylu. Řízené větrání tak ocení nejen alergici, ale i pořádkumilovní lidé, kteří nebudou muset tak často utírat prach.

Schiedel – komplexní řešení pro moderní stavby


Atraktivní řešení představila v letošním roce společnost Schiedel. Kromě účinného systému řízeného větrání KombiAir nabízí ve výhodném balíčku i komínovou vložku s integrovanou krbem Kingfire, díky kterému dostojí stavebník požadavku na využití obnovitelného zdroje. Schválení stavebního povolení je s kombinací těchto technologií zajištěno. Schiedel navíc zákazníkům nabízí celou řadu služeb, které výrazně usnadní celý proces výstavby. Zabezpečí projektovou dokumentaci, instalaci a pomůže i při podávání žádostí o státní dotaci, která je na dané technologie nabízena.

DrevoaStavby.cz | Schiedel krbový modul Kingfire Grande SC

obr.: Krbový modul Kingfire Grande SC integrovaný do komínového tělesa. Foto: Schiedel

Větrací jednotka oceněná i na německém trhu


Sofistikované větrání KombiAir je zajištěno závěsným typem větrací jednotky @Zehnder, kterou je možné zavěsit na strop či stěnu. Vejde se například i do skříně v předsíni, pokud stavba nedisponuje technickou místností. Celý systém vyniká energetickou účinností až 95 %, nízkou spotřebou a výjimečně tichým povozem. Jasným vodítkem pro spotřebitele je ocenění renomovaným nezávislým německým institutem PassiveHouse Darmstadt.

Větrací jednotka @Zehnder dokáže kromě přívodu a ohřevu čerstvého vzduchu zvenčí udržet vlhkost na optimální úrovni díky entalpickým výměníkům, které kromě tepla dokáží předat, je-li to nutné, přiváděnému vzduchu zvenčí potřebnou vlhkost. Patentovaná vrstva Microban® navíc čistí přiváděný vzduch od veškerých pachů, nečistot, mikrobů a plísní. Čistý vzduch zajišťuje i patentovaný hladký povrch rozvodů Clinside, který aktivně snižuje usazování prachu. Hvězdicovité uspořádání rozvodů navíc i po letech zajišťuje jeho snadné čištění.

DrevoaStavby.cz | Schiedel | Závěsná jednotka Zehnder

obr.: Závěsná jednotka Zehnder. Foto: Schiedel

Přidání krbové vložky do projektu zaručí bezproblémové získání stavebního povolení, ale i příjemné sálavé teplo během chladných dní. Komínové těleso a krbová vložka Kingfire vyniká maximální těsností, aby nebyla narušena obálka domu. S tím souvisí i bezpečný přívod vzduchu potřebného k hoření, který je zajištěn zvenčí, aby se zajistila naprostá nezávislost spotřebiče na kyslíku z místnosti. Samozřejmostí je těsnost systému, která obstojí v „Blower door" testu. Vzduch potřebný k hoření je do krbové vložky přiváděn samostatnou šachtou uvnitř komína.

Systém Kingfire je možné instalovat do novostaveb za pomocí jeřábové techniky. K usazení celého systému tak stačí doslova pár desítek minut. Výroba probíhá na míru každé stavbě v závodech společnosti Schiedel. Nemalým bonusem celého systému jsou minimální nároky na prostor. Oproti klasickému zděnému komínu a samostatně napojených krbových kamen zabírá cca polovinu podlahové plochy. Kingfire je tak ideálním řešením do novostaveb, jejichž užitná plocha je rok od roku menší.

DrevoaStavby.cz | Schiedel designový krb Kingfire Classico S

obr.: Designový krb KingFire Classico S integrovaný do komínového tělesa. Foto: Schiedel

Více informací o komínových systémech Schiedel→

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop