Tisk
Než koupíte tepelné čerpadlo - několik tipů, které jste možná nevěděli

Než koupíte tepelné čerpadlo - několik tipů, které jste možná nevěděli

a.janousek | Úterý, 05. duben 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Tepelné čerpadlo je jeden z nejúspornějších zdrojů tepla a zároveň stále ještě poměrně velká investice. Lidé se při koupi tepelného čerpadla nejčastěji zajímají pouze o cenu a topný faktor, my pro vás máme ještě několik tajných tipů.

 

Jednou ze zásadních podmínek pro správný chod tepelného čerpadla je jeho správný návrh. Optimálně navržené tepelné čerpadlo nejenže splňuje požadavky na zajištění tepelných potřeb pro vytápění a ohřev teplé vody a pracuje v optimálním provozním režimu, ale též splňuje požadavky distributorů elektrické energie pro přiznání tarifu D56d, který uživateli přináší další úsporu díky nižší ceně elektřiny pro celý dům.

Podmínkou je pokrytí minimálně 60 % vypočtených tepelných ztrát budovy při výpočtové venkovní teplotě. Nelze tedy užít jednoduchou logiku, že na dům s 12kW tepelnou ztrátou vystačí 12kW čerpadlo, ale je nutno sledovat i parametr „klesání“ výkonu v závislosti na venkovní teplotě. U některých čerpadel dochází k až příliš rapidnímu poklesu výkonu společně s poklesem venkovních teplot. V některých případech totiž i zařízení s nižším nominálním výkonem může při výpočtové venkovní teplotě (například −15 °C) dosahovat lepších výkonů než čerpadlo zdánlivě výkonnější! Správná volba zařízení má také vliv na jeho životnost.

Záruka, servis a instalace - čínskou produkci (zatím) nebrat

Při výběru tepelného čerpadla se vyplatí brát v úvahu rovněž podmínky záruky a ceny náhradních dílů. Životnost tepelného čerpadla může v budoucnu výrazně prodloužit případná generální oprava - většinou výměna kompresoru - a ceny náhradních dílu jsou pro ni klíčové. Cena tepelného čerpadla se odvíjí také od náročnosti instalace. Zde jsou ve výhodě zařízení typu vzduch-voda v provedení monoblok, při jejichž instalaci není nutné zasahovat do chladivového okruhu ani budovat zemní kolektor či vrt.

tepelné čerpadlo vzduch-voda principPozor na hlučnost

Problémem nekvalitních tepelných čerpadel bývá nadměrný hluk. Ten mohou způsobovat ventilátory ve vnější jednotce či kompresor. Upřednostněte proto takové tepelné čerpadlo, které umožňuje plynulé řízení výkonu ventilátoru, oběhového čerpadla i kompresoru, a je tedy mnohem tišší – kupříkladu zařízení vybavené DC invertorovou technologií. Vnější jednotku tepelného čerpadla je přesto vhodnější instalovat do místa dále od ložnice. Platí také, že k vnější jednotce by měl být dobrý přístup vzduchu. Obecně lze říci, že kvalitní tepelná čerpadla renomovaných výrobců jsou již velmi tichá, nemusí to však platit o levné čínské produkci.

Rozhraní a regulace

Z hlediska co nejlepší ekonomiky provozu tepelného čerpadla je velmi důležitá dobrá regulace. Kvalitní tepelné čerpadlo by mělo mít například možnost plynulého ovládání výkonu signálem 0 až 10 V. Takové zařízení je pak lépe využitelné v moderních systémech inteligentních budov. Moderní tepelná čerpadla tak lze dobře připojit do systému takzvaných chytrých domácností a ovládat je i dálkově například pomocí mobilního telefonu. Elektronika se však může postarat také o diagnostiku případných poruch.

Integrace dalších prvků vytápění

Tepelná čerpadla mohou dobře spolupracovat také s dalšími prvky otopného systému. Při koupi tepelného čerpadla je praktické brát v úvahu možná budoucí rozšiřování a vylepšování otopné soustavy domu. K čerpadlu by proto mělo být možné snadno připojit například solární systém pro ohřev teplé vody nebo třeba krb či kotel. Doplněním tepelného čerpadla o solární ohřev vody je možné ještě více snížit náklady na energie. Kotel pak většinou slouží jako záložní nebo takzvaný bivalentní zdroj a stará se o vytápění v období velkých mrazů, kdy už tepelné čerpadlo typu vzduch-voda nemusí pracovat s požadovanou účinností nebo výkonem.

Ovládání tepelného čerpadla

Dobré tepelné čerpadlo by mělo uživatelům poskytnout i odpovídající komfort ovládání. Stále více se v této oblasti prosazují například dotykové displeje, přičemž ovládací software je lokalizován do češtiny. Pokud budete k ovládání tepelného čerpadla používat mobilní telefon nebo tablet, zjistěte si cenu ovládací aplikace. V ideálním případě bude zdarma.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop