Tisk
Pořiďte si do dřevostavby plotnu nebo sporák. Budete pak nezávislí na jiných zdrojích energie.

Pořiďte si do dřevostavby plotnu nebo sporák. Budete pak nezávislí na jiných zdrojích energie.

Dana D. Daňková | Čtvrtek, 14. září 2017 |

Přidat na Seznam.cz

V mém dětství byl sporák běžnou součástí venkovských domácností. Byl praktický, protože multifunkční a šikovný – osvědčil se jako zdroj levného tepla a upekl i uvařil. Umět roztopit sporák patřilo k základním dovednostem. Nevím sice, jak je to dnes s tou základní dovedností v obsluze sporáku, ale světe div se, v ostatních směrech se sporáky příliš významně na první pohled nezměnily. Jsou tu s námi stále a těší se stále stejné oblibě.

Zájem o sporáky je v ČR v průběhu let na stejné úrovni. Důvodem koupě je dnes stále častěji potřeba nezávislosti na jiných zdrojích energie – možnost topení i v případě přerušení dodávky elektřiny či plynu... Stačí pouze odpovídající komín a sporák pomůže ohřát místnost, připravit čaj, kávu a jídlo a v nejhorším také ohřát vodu na mytí.

01 sporák a interiér masivní dřevostavby
Jídlo ze sporáku má úplně jinou chuť

Je třeba zatopit, roztopit sporák, pravidelně přikládat, také musíte mít rozmyšleno, co budete vařit na plotně, co péct... „Vaření kompletního nedělního oběda o dvou chodech zabere celé dopoledne, je však třeba zdůraznit, že připravené pokrmy mají úplně jinou chuť, než například z klasické trouby," pochvaluje si Lenka Kasperlíková ze společnosti KVS Moravia.

02 sporák moravia dřevostavby


Péci ve sporáku se každý musí naučit – chybí na něm regulační knoflíky. Ideální je tedy ve sporáku zatopit, roztopit ho a troubu vyhřát na 150 °C (teplotu ukazuje teploměr umístěný na skle dvířek trouby), pak nechat teplotu stabilizovat ještě asi deset minut a poté ji už jen udržovat, a vložit pokrm. Někdy je nezbytné hlídat rovnoměrné propečení, to může být dáno tahovými podmínkami, napojením do komína a podobně.

03 sporák v dřevostavbě
Kam se sporákem?

Kuchyňský sporák je ideální umístit samostatně do prostoru, lze ho však také zabudovat ho do kuchyňské linky – v tomto případě jsou na bocích sporáku umístěny ochlazovací panely s vnitřním volným prostorem. Ten převezme teplo od sporáku a průduchy v horní části ho odvádí do místnosti. Při zabudování sporáku do linky je třeba pamatovat na umístění horních skříněk – vzhledem k relativně vysokým teplotám by neměly být přímo nad ním.

04 sporák plotna dřevostavba

Kvůli rovnoměrnějšímu rozložení teplot výrobci doporučují provozovat sporák ve funkci pečení, protože teplo opisuje delší cestu do komína, sporák se tak nahřívá celý, materiály méně trpí, protože není vrchní část prohřátá a spodní studená, a v neposlední řadě teplo zůstane co nejvíce doma. Je možné navíc otevřít i troubu.


Sporák, nebo kamna?

Sporák se od kamen liší tím, že je vybaven troubou. Některé sporáky mají zabudovaný také výměník, je tedy možné s jejich pomocí vytápět i další místnosti. Sporáky jsou vhodné k vaření, pečení a vytápění. Zde sice nemohou nahradit kotel, výhodou je maximální využití potenciálu vytvořeného tepla v topeništi. V tomto ohledu jsou vhodné spíše do menších prostor, případně je lze využít v některých typech energeticky úsporných domů.


Výrobcům pod pokličku

Skelet sporáku se dnes vyrábí ze silnějšího materiálu, protože drží konstrukci. Stěny jsou většinou dvojité – na vnitřní kostru se montuje topeniště a trouba, venkovní opláštění je pak ze smaltovaného plechu. Smaltování je velmi kvalitní technologie, odolná vysokým teplotám. Pokud bychom použili místo ní lakování, po zatopení by například u bílé barvy došlo k zežloutnutí.

06 moravia sporák do dřevostavby
Sporák do dřevostavby - také se sklokeramikou

Zatímco plotny bývaly dříve takřka výhradně litinové, dnes se lze setkat také s novějšími materiály, například sklokeramickou deskou. Ta má mnoho výhod – nezrezaví, nezkroutí se, dá se velmi snadno udržovat a při čištění sporáku se s ní snadno manipuluje, neboť váží pouze čtyři kilogramy. Vydrží přímý oheň, protože sklo je keramizováno při teplotách vyšších, než jsou v topeništi. Efektně vypadá prosvítající plamen a jeho cesta pod deskou až do komína. Využívá se především na běžné vaření, pro zavařování nebo vaření ve velkých hrncích je s ohledem na manipulaci těžkými hrnci vhodnější nahradit ji kovovou plotnou. Výhodou sklokeramické desky je rychlejší ohřev, ale bez přísunu tepla se dříve ochladí. Je také náchylná na poškrábání a nesmí se na ni napéct cukr.

07 sporák nebo plotna do dřevostavby patří


Dalším typem plotny je celoocelová broušená, vhodná k použití při vysokých teplotách.Jde o jednolitý kus, na ploše nejsou odskoky či hrany, které by vadily při posunování hrnci. Nad topeništěm musí být v desce dilatační spáry, proto je v tomto místě „sluníčko s paprsky", které dovoluje materiálu pracovat, když se v plotně zatopí a kov se začne rozpínat, a po vychladnutí se zase smršťuje. Pokud je sporák na chatě či chalupě, která není obývána celoročně, může se na plotně vysrážet vlhkost, což jí neprospívá. Je proto vhodné ji před odjezdem vysušit a nakonzervovat olejem, aby bylo působení vlhkosti eliminováno.

Zajímavou variantou jsou dvě plotny vedle sebe – litinová a ocelová, nad topeništěm je litinová, protože vydrží vyšší teploty, nad troubou ocelová. V litinové plotně je opět dilatační kolečko, které je možné dokonce vyjmout a dát hrnec například s bramborami přímo na otevřené topeniště, aby začaly dříve vařit. S dělenými deskami se snáze manipuluje, při čištění se zde sundává vždy jen deset kilogramů, ocelová broušená deska, o níž jsem hovořila, váží dvacet kilogramů, manipulace je obtížnější.

Odpovídající parametry sporáku udává norma

Pro optimální funkci sporáku je podle normy ideální vývod kouřovodu o průměru 120 mm. Dalším technickým parametrem je komínový tah, který u našich spotřebičů činí 12 Pa. Pro 12 Pa je ideální průměr komína 160 mm a jeho minimální výška od napojení do sopouchu je pět metrů. Sporáky lze napojit na kouřovod zezadu, z boku i shora, jen v případě sklokeramické desky není horní vývod technicky proveditelný.

Nezbytný je také dobrý přívod vzduchu. „Například naše výrobky nejsou konstruovány na externí přívod a využívají vzduch z místnosti," vysvětluje Lenka Kasperlíková ze společnosti KVS Moravia. „Sporák totiž během hoření spotřebovává kyslík z místnosti, a jestliže vyměníme okna a lépe utěsníme prostor, může dojít postupem času ke zhoršení hoření."

Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop