Vytápění dřevem jako ekologická alternativa pro vytápění dřevostavby

Vytápění dřevem jako ekologická alternativa pro vytápění dřevostavby

Komerční sdělení | Pondělí, 09. září 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Spalováním dřeva se do atmosféry uvolňuje neblaze skloňovaný oxid uhličitý, jehož nadměrná produkce způsobuje celou řadu negativních jevů na naší planetě. To však neznamená, že je třeba vytápění dřevem zavrhnout. Naopak, něčím topit musíme, a pokud na to půjdeme chytře a zodpovědně, můžeme naší uhlíkovou stopu snížit na minimum.

Ostatně každé polínko, které přiložíte do krbu, navázalo během svého vegetačního období do sebe přesně tolik CO2, kolik ho pak při spalování uvolní zpět do atmosféry. Pokud budeme spalovat pouze tolik, kolik nového dřeva v našich lesích opět vyroste, k žádné nerovnováze nepřispějeme. Jak ale docílit toho, abychom spalovali s co nejmenším dopadem a přitom se v sychravých dnech netřásli zimou?

Moderní zateplené dřevostavby příliš energie nepotřebují

Současný trend úsporné výstavby velmi příznivě ovlivňuje celkovou energetickou spotřebu domácností. Čím lépe izolovaný dům obýváme, tím méně energie spotřebujeme na vytápění. V dřevostavbách vystavěných v pasivním standardu se topná sezóna zredukuje na několik týdnů během největších mrazů.

Moderní krbové vložky umí snížit emise na minimum

Dalším pozitivním aspektem je technologický pokrok samotných krbových vložek. Ty dokáží díky efektivnímu způsobu spalování snížit emise na naprosté minimum. Pokud vám tedy záleží na čistotě ovzduší a zároveň chcete být alespoň částečně nezávislí na externích dodávkách energie, vytápění dřevem může být pro vás tou správnou volbou. Navíc budete využívat lokální a levný zdroj energie.

Výběr krbové vložky - méně je někdy více

V moderních kvalitně izolovaných dřevostavbách při výběru krbové vložky platí, že méně je někdy více. Jak možná víte, různá krbová kamna mají různé výkony vyčíslené v kW. V dnešní době se ale správný výkon nepočítá pouze na základě velikosti prostoru, který budou vytápět. Záleží i na kvalitě izolace, kterou dům má.

Čím menší energetickou náročnost objekt vykazuje, tím menší výkon krbová kamna musí mít. Předimenzovaná krbová vložka spotřebuje zbytečně mnoho dřeva a prostor nepříjemně přehřívá. To nutí uživatele k častějšímu větrání, které má na svědomí nežádoucí úniky tepla.

krbova-kamna-schidel-sirius-realizace-interier

Obr.: Krbová kamna Sirius budou elegantním doplňkem vašeho interiéru s minimálními požadavky na prostor. Foto: Schiedel

Krbová kamna v pasivním domě? Ano, ale ...

Pokud plánujete instalaci krbové vložky do nízkoenergetického nebo pasivního domu, kde se počítá i s řízeným větráním s rekuperací vzduchu, je třeba počítat kromě výkonu ještě s jedním aspektem. Oheň potřebuje k řádnému hoření dostatek vzduchu a ten je u běžných krbových vložek nasáván z interiéru.

Na našem trhu ale najdeme produkty, které vzduch potřebný k hoření berou pro úspornější provoz z exteriéru. Ten proudí ke kamnům například meziprostorem v komínovém tělese. Vzhledem k sofistikovanému provozu je třeba oslovit výrobce, který má s výrobou podobných produktů dlouholeté zkušenosti.

Takové produkty nabízí například společnost Schiedel, která je synonymem kvalitních komínových systémů. Schiedel vám dodá komínovou vložku i v uceleném balíčku s nejmodernější krbovou vložkou. Novinka loňského roku, krbová kamna Sirius, jsou dodávána s kompatibilním komínovým systémem Permeter Smooth Air, který zajistí výše zmíněný úsporný provoz a nezávislost na vzduchu v místnosti.

krbova-kamna-schiedel-sirius-3g-typy

Obr.: Krbová kamna Sirius jsou dodávána na trh ve třech typech. Foto: Schidel

Dbejte na rady zkušených kamnářů

Před samotným pořízením krbové vložky je nutné si uvědomit, že otočením knoflíku si nezatopíte. Je třeba určité námahy, která za to ale stojí. V neposlední řadě dbejte na doporučení, které by vám každý zodpovědný kamnář měl dát.

  • Do kamen patří pouze suchá polena bez kůry, správné velikosti.
  • Kamna byste neměli přeplňovat. Naopak je plnit maximálně ze dvou třetin.
  • Není dobré ani nijak omezovat přívod vzduchu k ohni. Ten by měl řádně hořet, aby nedocházelo k nedokonalému spalování, které produkuje zbytečné množství emisí.

Svou roli hraje i taková maličkost jako je způsob podpalu. Zkrátka záleží na detailech, jedině tak vám z komína bude vycházet téměř čistý kouř. Odměnou vám bude příjemné sálavé teplo, magická atmosféra a čistý vzduch ve vašem okolí.

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop