Tato poctivá šumavská kamna dobyla Evropu

Tato poctivá šumavská kamna dobyla Evropu

Redakce | Úterý, 11. srpen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Na první pohled jsou to obyčejná kachlová kamna v šumavské chalupě. Investor si přál, aby kamna po roztopení rychle hřála, teplo dlouho akumulovala, vytopila i podkroví a samozřejmě ladila s interiérem i exteriérem chalupy v srdci Šumavy. S výsledkem byl spokojen nejen investor, ale i dodavatel, který kamna přihlásil do architektonické soutěže OFENFLAMME 2019 pořádané v rámci kamnářského veletrhu ISH ve Frankfurtu nad Mohanem. Rázem se tak ze šumavských kamen stala kamna evropská, protože v konkurenci více než 150 projektů získala nejvyšší ocenění v kategorii Tradiční kachlová kamna.


Dominantní kachlová kamna

Interiér tradičního šumavského stavení je navzdory malým oknům světlý a vzdušný. Dominantou hlavního obytného prostoru je dřevěné schodiště, v jehož blízkosti měla kamna vzniknout. „Volba tedy padla na stejně vzdušná kachlová kamna," vysvětluje Luděk Hradil z firmy Hestia, která kamna postavila.

„Kombinace kachlů s lahvově zelenou glazurou a bíle omítaných ploch dokonale ladí s interiérem včetně blízké kuchyně, jejíž čistý design využívá stejných barev. Kachle vyrobil tradiční šumavský výrobce kachlí, z jehož kolekce jsme volili sérii kachlů hladkých a žlábků. Horní omítanou nástavbu oživují tři plovoucí zdobené kachle ze stejné série."

Srdce kamen tvoří litinová kamnová vložka s masivní šamotovou vyzdívkou a stavěný šamotový tahový systém. Litinové topeniště se stará o rychlý náběh při víkendovém provozu chalupy a slouží také jako hnací motor pro vytápění hypokaustní sálavé kachlové stěny o patro výše. Akumulaci pak zajišťuje přizdívaný šamotový tah.

„Svět kolem nás se neustále zrychluje a tradiční řemesla přebíjí průmyslová výroba. O to více klademe důraz na individualitu a propojení s konkrétním interiérem, což nemůže žádný sériově vyráběný průmyslový výrobek nabídnout," doplňuje Martin Pavlíček z firmy Hestia.

Za pravdu mu dala i porota ve zmíněné soutěži, která ocenila nejen perfektní funkčnost kamen, ale také jejich souznění s interiérem domu. Za úspěchem stojí nejen dokonalá znalost řemesla a použití osvědčených výrobků a technologií, ale v neposlední řadě také spolupráce s investorem, která byla podle zástupců firmy Hestia od počátku nadstandardní:

„Dostali jsme poměrně volné pole působnosti při tvorbě designu. Investor byl již při prvním jednání poměrně poučený a věnoval nám dostatek svého času, abychom se vzájemně pochopili."

Postavit velká kamna je relativně jednoduché. Postavit kamna, která dokonale zapadnou do interiéru, to již chce cit jak pro celkovou kompozici, tak i pro detail. Kamnář musí být nejen manuálně zručný, ale musí být také architektem a projektantem:

„Sedm návrhů a přes půl roku průběžné práce na nich je spíše nadstandard, který si tento investor svým přístupem zasloužil," oceňuje Luděk Hradil. „Výsledkem jsou kamna, která skvěle zapadla do interiéru, nestrhávají na sebe zbytečně velkou pozornost a neruší. Přesto jsou nesporným středem domu a život v šumavské chalupě se točí stále kolem nich."

kachlova-kamna-hestia

Foto: Hestia

kachlova-kamna-hestia-detail

Foto: Hestia

kachlova-kamna-hestia-uvodni

Foto: Hestia


Mohlo by vás zajímat...

Vytápění (nejen) dřevostaveb po roce 2020: Jaké zdroje energie budou nejvhodnější
SaR 3-2020
gotop