Jak si zajistit opravdu kvalitní spánek?

Jak si zajistit opravdu kvalitní spánek?

Komerční sdělení | Neděle, 13. červen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Už naše maminky dobře věděly, že před spaním se musí pořádně vyvětrat. Jen tak získáme kvalitní a zdravý spánek. Nepotřebovaly k tomu žádné měřáky. Větralo se "klasicky" nárazově, okna dokořán, nejlépe "průvanem". A že se větralo teplo ven? To nikomu nevadilo. Energie byla levnější, interiéry byly přetápěné, a to často zejména právě na noc. Jak je to s větráním dnes?

Proč dnes pro zdravý spánek klasické větrání nestačí


Se snižující se energetickou náročností budov, kvalitnějším zateplováním a lepšími okny už větrat jako dříve pro zdravé prostředí zkrátka nestačí. Přirozené průběžné provětrávání netěsnostmi oken a dveří je v dnešních domech řádově nižší.

Dobře vyvětrat dnes tedy znamená vstát a jít vyvětrat i v noci. Ale upřímně, pokud nemáme závažné zdravotní problémy nebo nás nebudí ratolest či domácí mazlíček, kdo v noci vstává, aby vyvětral? A chtít se dobře vyspat, a přitom kvůli tomu muset vstávat?

Navíc větral by vůbec někdo, třeba dětem v noci v pokojíčku, když je venku pod nulou? Zároveň chceme být ohleduplní k přírodě i svému bankovnímu účtu a nechceme plýtvat energií. A co větrání při inverzi? To bez automatického větrání nejde.

V-system jednotka_2020_highres

obr.: Větrací jednotka FLUO M. Automatické větrání v zimě i v létě, 24 hodin denně, navíc bez tepelných ztrát. Foto: V-systém s.r.o.

Chci prozkoumat možnosti automatického větrání pro svůj dům→

Jak vyvětrat při inverzi?


S rostoucí mírou stresu způsobovaného například hlukem zvenčí zejména ve městech, s rostoucí koncentrací alergenů v ovzduší, které okny ani není, jak vyvětrat, více smogu a častějšími inverzemi dostatečně nevětráme. To přispívá k horší kvalitě spánku, větší únavě, kterou pak potlačujeme nadměrnou konzumací kávy a tím se ocitáme v uzavřeném kruhu a další noc spíme opět nekvalitně.

sparvne-CO2-v-loznici

obr.: Kdo by vstával v průběhu noci, aby vyvětral? Foto: V-systém s.r.o.

Optimální klima v ložnice


Co ke kvalitnímu spánku rozhodně přispívá, je teplota v místnosti, optimální vlhkost a co je nejzásadnější, míra koncentrace vydechovaného oxidu uhličitého. Lidský organismus nedokáže nadměrnou koncentraci CO2 vyhodnotit tak, jako například kouř.

Takže v průběhu noci CO2 v místnosti bez dostatečného či řízeného větrání postupně nenápadně roste (viz příklad v grafu níže) a ráno se probudíme unavení a možná nás ani nenapadne, že je to nadměrnou koncentrací oxidu uhličitého.

Na optimální klima v ložnici nestačí ani permanentně otevřená mikroventilace a s dostatečným snížením oxidu uhličitého nepomůže ani množství pokojových rostlin. A nechat si "táhnout na krk při ventilačce" taky asi nechceme.

vývoj CO2 v dětském pokoji

obr.: Vývoj CO2 v dětském pokoji 17 m2, děti 12 a 14 let, otevřené dveře do pokoje. Zdroj tabulky: V-systém s.r.o.

Chci si změřit klima→

Jak zajistit zdravý spánek?


Řešením je dobře navržený a zaregulovaný systém řízeného větrání, který zařídí automatické, průběžné, neslyšné a nepociťovatelné provětrávání bez jakéhokoliv tepelného diskomfortu v zimě i v létě, 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, ve všech místnostech. Díky tepelnému výměníku a rekuperaci navíc dokáže ušetřit za teplo jinak "vyvětrané okny". Díky kvalitnímu větrání se i vlhkost udržuje na optimálních hodnotách.

S ideální teplotou Vám pak pomůže 100 % regulovatelná elektrická podlahovka. Přizpůsobí se i Vašim měnícím se potřebám i aktuální životní fázi. A pokud chcete ještě vyšší "level", obě technologie můžete ovládat pomocí jednoho zařízení – například z telefonu, tabletu či z počítače s webovou aplikací iWWT.

aplikace-rizene-vetrani-s-rekuperaci

obr.: Technologie můžete ovládat pomocí jednoho zařízení – například z telefonu, tabletu či z počítače s webovou aplikací iWWT. Foto: V-systém s.r.o.


Řízené větrání s rekuperací v dřevostavbě

Řízené větrání s rekuperací
 

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop