Kvalitní nerezový komín stojí na detailech

Kvalitní nerezový komín stojí na detailech

Komerční sdělení | Pátek, 16. červenec 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Plápolající oheň, příjemné sálavé teplo a úsporné ekologické vytápění - to vše vnáší do interiéru kvalitní krbová vložka. Pokud máte obavy, že by si moderní dřevostavby a vytápění ohněm nerozuměly, přesvědčíme vás, že tomu tak není. Stačí jen vybrat takového dodavatele krbových kamen, který bude schopen vyhovět současným přísným kritériím a ideálně dodat i komínové těleso se všemi potřebnými doplňky pro bezpečný odvod spalin. Tím zabijete dvě mouchy jednou ranou a ušetříte si celou řadu starostí.

Detaily, které při výběru komínu rozhodují


Komplexní nabídku certifikovaných komínových systémů včetně nejrůznějšího příslušenství s integrovanými nebo samostatnými krbovými vložkami najdete u společnosti Schiedel. Do novostaveb je možné pořídit monolitický systém Kingfire spojující krbovou vložku s komínovým tělesem, které se vyrábí na míru každé stavbě.

Stejně tak je možné zvolit lehký nerezový komín s kompatibilní krbovou vložkou. Nerezovou variantu je možné ale instalovat i do zajetých domácností, které touží po krbu. Ačkoliv jsou populární pro svou jednoduchou a rychlou instalaci, skýtá jejich montáž určitá úskalí.

Problematickým je prostup střešní konstrukcí. Ten musí být jednak dokonale těsný a požárně odolný. Obě věci vyřeší jednoduché a levné doplňky na jejichž instalaci ale není radno zapomínat.

Kingfire Grande S

obr.: Kingfire Grande S. Zdroj: Schiedel

Problematické spoje řeší jednoduché doplňky


Klasická šikmá střecha se většinou skládá ze sádrokartonového podhledu, parotěsné fólie, minerální izolace, paropropustné pojistné hydroizolace a skládané střešní krytiny. Největší komplikace v této skladbě představuje napojení komína na obě folie tak, aby spoj byl těsný a zároveň odpovídal podmínkám požární bezpečnosti.

Dokonalou těsnost prostupu komínového tělesa střešní konstrukcí zaručí novinka v podobě samolepicí silikonové manžety Hotschott, která odolá teplotě až 250 ºC. Její použití se doporučuje na nejběžněji nabízené nerezové komíny společnosti Schiedel - ICS, Permeter, Permeter Smooth a Permeter Smooth Air.

Při jejím použití obstojí zmíněné nerezové komínové systémy i v náročném Blower Door testu, který prověřuje vzduchotěsnost obálky domu. Jednoduchá silikonová manžeta se natáhne na komínový průduch a samolepící fólií se připevní k parozábraně nebo difuzní fólii. Dlouhou životnost zajišťuje teplotně stabilní pružný silikon.

Nerezový komín Schiedel ICS je možné kotvit na fasádě

obr.: Nerezový komín Schiedel ICS je možné kotvit na fasádě. Zdroj: Schiedel

prostup-stresni-konstrukci-pozarne-odolny

obr.: Problematickým je prostup střešní konstrukcí. Ten musí být jednak dokonale těsný a požárně odolný. Zdroj: Schiedel

Komínový systém Vermi S


Dalším doplňkem, který rovněž zajistí těsný a požárně bezpečný prostup střechou představuje již zavedený systém Vermi S. Vermi S jsou tvarově přesné výlisky na bázi vermikulitu, izolačního materiálu s vysokou tepelnou odolností. Ty se jednoduše připevní dodanými sponami ke komínovému tělesu v místě prostupu střechou.

Systém Vermi S vyniká nízkou cenou a velmi snadnou opracovatelností běžnými ručními nástroji na opracování dřeva. Prostup Schiedel Vermi S je dodáván v rozměrové řadě pro lehké třívrstvé komíny Schiedel ICS 25 a 50, stejně tak pro systémy Permeter 25 a 50.

S konkrétním výběrem samotného komína a důležitých detailů vám ochotně pomohou odborní poradci společnosti Schiedel, jejichž úkolem je každému zákazníkovi navrhnout optimální řešení dle finančních možností, ale vždy s ohledem na bezpečnost celé otopné soustavy, jejíž nízká kvalita a špatné provedení mohou mít na provoz fatální vliv.

Vermis popis

obr.: Komínový systém Vermi S. Zdroj: Schiedel

Více informací o nerezových komínových systémech Schiedel→

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop