Tisk
Ještěří chatka u jezera

Ještěří chatka u jezera

Redakce | Pondělí, 02. květen 2011 |

Přidat na Seznam.cz

Netradiční rekreační bydlení se nachází na břehu jezera Övre Gla v přírodní rezervaci Glaskogen ve Švédsku.

Nejedná se o novostavbu, kterou by tady ani úřady nedovolily, ale o rozšíření původní chaty, která zde stojí od konce 19. století.

3454-02-CRAčkoli zde majitelé tráví jen šest týdnů v roce, bylo nutné navrhnout rozšíření chaty tak, aby nijak nenarušovala své okolí a pokud možno s ním splynula. Toho se mělo docílit užitím dřeva z červeného cedru, které časem přirozeně zešedne do barvy okolních skal. Kdybychom se dívali ze strany jezera, je dům dokonale ukryt mezi stromy. Až jeho střecha poroste mechem, bude dům vypadat jako malá skála uprostřed lesa.

Střešní krytina, která pokrývá vnější stranu celého domu, byla použita dobovým způsobem, který byl ve Švédsku běžný před mnoha lety. Šindele z červeného cedru, tvořící plášť domu, byly dovezeny z Kanady. Svým tvarem a zvlněnými linkami cedrového pláště připomíná dům obrovského plaza.

 

3454-16-CRJádro domu tvoří žebrová konstrukce. Dřevo, které bylo na stavbu užito, pochází z místních zdrojů. Vnitřní borovicové stěny jsou pokryty sobí kůží, takže interiér působí jako historická sluj. Kůže zde však nejsou pouze estetickým doplňkem, ale slouží také jako izolace. Toto řešení bylo inspirováno starou skandinávskou kulturou Sámi, která byla přímo mistrem v recyklaci a využití kůže i kostí ulovených zvířat.

Ekologická stopa objektu je minimální. Interiér se vytápí kamny, na vaření využívají majitelé propanbutan. Voda z potoka je využívána na koupání. Energii dodávají solární panely, jejich zisk využívá i osvětlení v domě.

 

3454-30-CR 3454-03-CR 3454-07-CR axo 24h-003_section_in_big 24h-003_floorplan_in_big

Další informace najdete v časopise Dřevo a stavby 3/2011.

Foto Christian Richters


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop