Tisk
Bornská dvojčata

Bornská dvojčata

Michal Babor | Pondělí, 27. prosinec 2010 |

Přidat na Seznam.cz

Dvojice dřevěných domků vznikla v jádru německé obce Born v zátoce poloostrova Darß. Úzký pozemek o rozměrech 13,5 x 54 m se zdál být pro stavbu naprosto nevhodný, nakonec se ale ukázalo, že by se tady dobře vyjímaly dva navzájem posunuté, menší objekty.

„Dvě stavby ve vztahu" vycházejí z koncepce stavebního typu malých stodol: obytný dům o půdorysu 5 x 18 m doplňuje vedlejší budova o rozměrech 3 x 9 m, která nahrazuje sklep. Obě budovy jsou konstruovány technologií two by four.
Přístup k oběma budovám je veden z ulice úzkým, proskleným koridorem. Vnější prostory získávají intimitu obvodovou výsadbou živých plotů a dávají tak vzniknout mimo jiné intimnímu prostoru dvorku na jihovýchodní straně. Materiály fasád (modřín, pohledový beton a hliník) podtrhují spřízněnost s prostými typy stodol v regionu.

V interiéru hlavního domu překvapuje šířka a světlost otevřených vnitřních prostor dosahujících až k hřebenu střechy. Stěny, stropy i vestavěný nábytek v čistě bílé barvě představují účinný kontrast k neopracované vnější skořápce, která časem získá šedou patinu.

www.moehring-architekten.de

B2B3B4B5B7B6B8

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop