Multifunkční dřevostavba v Botanické zahradě

Multifunkční dřevostavba v Botanické zahradě

Redakce | Pátek, 02. listopad 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Dřevěný altán v Botanické zahradě v Praze-Troji je umístěn na křižovatce cest v části nazývané ornamentální zahrada. Spojuje v sobě hned několik funkcí určených pro návštěvníky, a jako bonus krásné výhledy do okolní krajiny.

Hlavní část dřevostavby tvoří jediná místnost, která ve všední dny slouží pro výuku a prezentaci a o víkendech se z ní stává čajovna. Dvě stěny této místnosti jsou prosklené a nabízejí výhled do zahrady. Na tuto místnost volně navazuje prostor s malým barem pro přípravu čaje. K baru přiléhá malý sklad. U vstupu do objektu, který je bezbariérový, je umístěna toaleta pro personál a toaleta pro návštěvníky, včetně imobilních.

Masivní dřevěné sloupy mezi okny tvoří spolu s kleštinami rámovou konstrukci, která je základem nosné konstrukce dřevostavby. Tyto konstrukční „rámy" jsou barevně odlišeny od ostatních dřevěných prvků altánu a jejich přiznání v interiéru i exteriéru je základním architektonickým motivem. Pro maximální propojení s krajinou je navržena zelená střecha.

Součástí dřevostavby je dvouúrovňová krytá terasa pro venkovní posezení umístěná na jižní straně. Ochoz, který lemuje dřevostavbu při západní fasádě, navazuje na jednu z pěšin a nabízí pohled na dunu pod altánem.

multifunkcni-drevostavba-altan-v-botanicke-zahrade-exterier-2multifunkcni-drevostavba-altan-v-botanicke-zahrade-exterier-3multifunkcni-drevostavba-altan-v-botanicke-zahrade-exterier-4multifunkcni-drevostavba-altan-v-botanicke-zahrade-exterier-5

multifunkcni-drevostavba-altan-v-botanicke-zahrade-interier-1multifunkcni-drevostavba-altan-v-botanicke-zahrade-interier-2multifunkcni-drevostavba-altan-v-botanicke-zahrade-interier-3multifunkcni-drevostavba-altan-v-botanicke-zahrade-interier-4

mapa-arealu-botanicke-zahrady-praha-web-vyrez


Autor: ROSA – ARCHITEKT / Ing. arch. Michal Rosa, Ing. arch. Martina Rosová
Dodavatel: KASPER CZ s.r.o.
Projekt: 2014–2015
Realizace: 2016–2017
Zastavěná plocha: 154,4 m2



Líbil se Vám článek?
  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop