Malé zahradní domky zútulní zahradu. V některých můžete bydlet i celoročně

Malé zahradní domky zútulní zahradu. V některých můžete bydlet i celoročně

Dana D. Daňková | Středa, 22. leden 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Takřka ke každému domu patří zahrada a na ní se téměř vždy najde místo pro malou či větší chatku, altán, přístřešek a podobně. Takový objekt je nejen praktický, ale současně také pozemek zabydlí, případně vytváří zajímavá zákoutí. Avšak malé stavby ze dřeva mohou být různého druhu a mnohostranného využití a zdaleka nemusí stát pouze na zahradě.

Pokud jde o chatky, altány či zahradní domky, jedná se o objekty z kategorie takzvaných malých staveb, jež obvykle slouží jako skladovací prostory nebo objekty k rekreaci či relaxaci. Ale i ty podléhají obdobným pravidlům, jako kterékoliv jiné stavby.

Hned na počátku je třeba si ujasnit, k čemu by takový domek měl sloužit. „Právě od účelu využití se odvíjí technologický a konstrukční systém, který se při stavbě použije," říká Ing. Pavel Pacák ze společnosti SRUBY PACÁK.

zahradni-domky-altan-drevostavby-bartos

obr.: Zahradní domek může být místem pro zpracování úrody, péči o květiny, ale i letní vaření a stolování nebo může dokonce plnit funkci domku pro hosty. Foto a realizace: BARTOŠ DŘEVOSTAVBY

Jednoduché zahradní domky či chatky

Na stavby, které nejsou využívány celoročně, nebudou kladeny takové nároky jako na objekty s plným vybavením – topným systémem, rozvody vody a podobně. Navíc díky tomu, že jde o domky spíše menších rozměrů, není potřeba dělat základy s deskou jako pro rodinný dům, i když ani to nemusí být v některých případech na škodu.

Postačí betonové patky, nebo zemní vruty. Konstrukce obvodových stěn pak přímo vychází z požadavků, které budou na stavbu kladeny. Jednoduché konstrukce slouží pro zahradní domky k ukládání nářadí a podobně, masivní nebo sendvičové konstrukce lze vytápět a užívat během celého roku. Použité technologie a konstrukce mají samozřejmě vliv na cenu stavby.

zahradni-domky-srub-sruby-Pacak

obr.: Malá zahradní chatka je ideální stavbou pro umístění klasické sauny. Sendvičové konstrukce nebo konstrukce z masivu pak umožní využívat takovou stavbu celoročně. Foto a realizace: SRUBY PACÁK


"Při realizace drobných zahradních staveb mohou majitelé také uplatnit svou kreativitu."


zahradni-domky-drevena-chatka

Další zahradní stavby:

  • mostky,
  • různé prolézačky,
  • skluzavky a další objekty pro dětské hry,
  • stříška na studnu,
  • rozcestníky,
  • včelí úly
  • a mnohé další.

Ani tyto stavby však nelze postavit jen o své vůli a kdekoli.


info-ico

Na koho se obrátit, když chcete postavit zahradní stavbu ze dřeva?

Domky a zahradní chatky na obrázcích v tomto článku realizovaly tyto firmy:

 

zahradni-domly-lavka-u-domku-drevostavby-Bartos

obr.: Malou zahradní stavbou nemusí být jen chatka či altán, ale také například mostek, který se stává u jezírka či potůčku současně výtvarným artefaktem. Foto a realizace: BARTOŠ DŘEVOSTAVBY

Zákonné podmínky realizace zahradního domku, chatky či přístřešku upravuje novela stavebního zákona č. 183/2006 Sb. Z 1. 1. 2018.

Ovšem vždy je vhodné se informovat o konkrétních podmínkách takové stavby v daném místě na stavebním úřadě.

Domky či chatky k trvalému bydlení

zahradni-domky-Ok-Pyrus-bungalov


zahradni-domky-bungalov-Ok-Pyrus

obr.: Bungalov R7 je moderní jednopatrová roubenka ze smrkových nebo borovicových lepených hranolů BSH. Je vhodná pro mladu rodinu k rekreaci i k trvalému bydlení. Projekt a vizualizace: OK PYRUS

Podle § 79 stavebního zákona, odstavec 2, rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas nevyžaduje stavba do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin, nejedná se o úložiště radioaktivních odpadů a neslouží k podnikatelské činnosti, je v souladu s územně plánovací dokumentací a umístěna v odstupové vzdálenosti od hranic pozemků nejméně 2 m.

Současně plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci.

V § 103 stavebního zákona je dále uvedeno, že stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžadují stavební záměry vyjmenované ve výše uvedené citaci části § 79. Patří sem tedy i zahradní chatky, altány či pergoly a podobně.

zahradni-domky-navrh-chatky-Penatus


zahradni-domky-pudorys-Penatus


zahradni-domky-navrh-Penatus

obr.: Koncept domku Navi je výsledkem snahy o návrh dostupné chaty do 25 m2 zastavěné plochy, jejíž stavba dle stavebního zákona nevyžaduje rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas. Ovšem i přesto vždy záleží na posouzení konkrétní situace příslušným stavebním úřadem, pod který daný pozemek spadá. Projekt a vizualizace: PENATUS


Zajímáte se o malý domek či chatu?

Stačí vám jen malý domek? Tipy na dřevostavby pro nenáročné nebo víkendové bydlení

SaR 4-2019
Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Nejnovější články autora

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop