Pro chvíle spjaté s přírodou si postavili nenáročnou chatu

Pro chvíle spjaté s přírodou si postavili nenáročnou chatu

Dana Jakoubková | Neděle, 26. duben 2020 |

Přidat na Seznam.cz

V moderní společnosti je prakticky nemožné žít anonymně a těžké je přerušit cyklus postindustriálního konzumu, pokud není člověk připraven vzdát se vymožeností, které činí život pohodlnějším a bezpečnějším, včetně světla, tepla a on-line připojení. Pro mnoho lidí to není řešitelné ani v případě, že se jedná o chatu. Pro paní Martinu s rodinou je však „vypadnutí ze systému", byť jen na pár volných dní, vítanou pozvánkou k životu na hranici mezi přírodou a civilizací, k pobývání, které umlčuje ryk doby a zklidňuje mysl pro docela jiné prožitky.


Dostatečně odolná dřevěná chata

Dřevěná nosná konstrukce stojí na betonové desce. V návrhu chaty bylo maximálně využito svažitého terénu pro zapuštění stavby do země. Od severu, z příjezdové cesty, tak není téměř vidět, a nenarušuje výhled na louku.

Pro komfortní provoz chaty i v těch nejtužších zimách plně dostačuje tloušťka stěn 25 centimetrů, proti nepřízni počasí je chrání provětrávaný fasádní obklad z modřínových prken bez povrchové úpravy.

moderni-chata-foto-cele-chaty


"Až fasáda přirozeně zešedne, bude chata působit ještě nenápadněji."


moderni-chata-chata-na-zahrade

Zapuštěná nosná zeď je vyskládána z betonových tvárnic a izolována nopovou fólií s následnou drenáží pro odvod vody mimo chatu. Nad terénem má pak stěna skladbu stejnou jako stěny ostatní. Zapuštění stavby se osvědčilo i v horkých dnech, kdy úzkými severními okny proudí dovnitř studený vzduch.

moderni-chata-zadni-strana-chaty

Velká dřevěná okna s dvojitým zasklením skýtají po celý rok krásný výhled k jihu a na západ a současně pomáhají krbovým kamnům na dřevo s vyhříváním chaty. V přechodových měsících stačí pouze zatopit a teplota se udrží dlouho i bez přikládání.

V létě se točí většina aktivit kolem terasy, louky a lesa. Na mobilní signál, který tu mimochodem není, si nikdo ani nevzpomene.

moderni-chata-houpaci-sit-interier

moderni-chata-kamna-v-interieru


"Alespoň jednou to vyzkoušejte – být týden dva bez elektřiny, bez spojení. Uvidíte, co všechno se ve vašem životě změní."


moderni-chata-obytna-zona


Návrat v čase

Vnitřní povrchy obvodových stěn tvoří přiznané OSB desky. Jednak jsou nutnou součástí konstrukce a vzhledem k tomu, že jsou prosté formaldehydu, nebyl důvod je něčím překrývat. Příčky mezi místnostmi jsou pak zhotoveny ze sádrokartonu. V chatě nejsou žádné instalace.

Vodu z nedaleké studánky si majitelé nosí v nádobách a využívají ji ke všemu potřebnému, včetně pití a ke splachování toalety. Jak sami říkají, naučilo je to s ní šetřit. Odpadní voda je svedena do jímky.

Elektřinu nahradil v kuchyni plynový vařič, ke svícení jim stačí obyčejné svíčky a nad kuchyňskou linkou, na WC a u dětských postelí jsou umístěno malá pohotovostní LED svítidla na baterie.

moderni-chata-kuchyne


Podrobné informace k projektu chaty

  • Autor návrhu a projektu: Ing. arch. Martina Černá, www.cerna-architektura.cz
  • Konstrukce: rámová – Two by Four
  • Zastavěná plocha: 45 m2
  • Realizace: subdodavetelsky a částečně svépomocí
  • Foto: Jaroslav Mareš / Hivision

moderni-chata-pudorys-chaty


Četli jste už příběh této moderní chaty v lese?

Moderní chata v lese
DaS 2-2020
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop