Byt na 36 metrech čtverečních působí vzdušně a otevřeně a zároveň vytváří flexibilní životní prostor

Byt na 36 metrech čtverečních působí vzdušně a otevřeně a zároveň vytváří flexibilní životní prostor

Lucie Němcová | Úterý, 06. říjen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Lze na méně než 40 metrech čtverečních obsáhnout všestranné požadavky pro kancelář i běžný obytný prostor? S pořádnou dávkou fantazie ano a ještě v naprosto elegrantní, oku lahodící a funkční formě. Je až s podivem, jak správně zvolené barvy, tvary, materiály a funkční zóny dokážou formovat prostředí.


Malý prostor nemusí znamenat snížení komfortu

Malý prostor nás nutí více přemýšlet, pracovat s každým milimetrem, aby ani kousek nepřišel na zmar. Výsledek je často mnohem sofistikovanější a efektivnější, než když projekt nemá takové limity a vládne mu bezbřehost. Krásným příkladem je byt v útrobách New Yorku z dílny architektonického studia JPDA (Jordan Parnass Digital Architecture).

Studio Michaela Poznera na ploše pouhých 36 metrů čtverečních na začátku působilo tak trošku jako studentská kolej. Natrvalo zde nežil, přitom zde ale trávil spoustu času a byt plnil také funkci kanceláře. Žádná věc neměla svoje místo a prostoru vládl chaos.

Prvotní úvahy o povrchové rekonstrukci spočívající ve výměně podlahových krytin, výmalby a nábytku brzy vzaly za své a nahradil je koncept zásadní proměny. Před architekty vyvstala nelehká výzva. Cílem, jejž si stanovili, bylo vtisknout Michaelův životní styl do DNA tohoto místa, nechat jeho životní vzorce tvarovat a formovat elegantní a efektivní prostředí.

navrh-minibytu

Foto: Frank Oudeman

minibyt-interier-obytny-prostor

Foto: Frank Oudeman

Tři hlavní cíle rekonstrukce

  • 1. zbavit se nepořádku = vytvořit úložné prostory
  • 2. definovat a organizovat funkční zóny pro vaření, hygienu, oblékání a spánek
  • 3. prostor navrhnout po estetické stránce „dospěle"

minibyt-interier-sedacka

Foto: Frank Oudeman

minibyt-interier-kuchyn

Foto: Frank Oudeman


Využití každého milimetru

Řešení využívá veškerých možností úložných prostor (vznikla dokonce i šatna pod podiem na spaní) a kombinaci funkčních zón kuchyně, koupelny a spaní do centrálního dubovým dřevem obloženého jádra. Prostor mimo toto jádro zůstává v maximální míře flexibilní.

Všechny povrchy vyjma dřevěného jádra jsou upraveny do bílé s vysokým leskem, aby naznačovaly právě tuto všestrannost a multifunkčnost. Ve výšce vzniklo místo pro spánek, přístupné po schodišti a dostatečně komfortní pro Michaelovu nemalou výšku.

Konečným výsledkem je vysoce efektivní, flexibilní životní prostor který reorganizuje skromný půdorys do přizpůsobivého místa pro život. Vychází vstříc jak profesním, tak osobním požadavkům a životnímu stylu. Hotový byt působí vzdušně, otevřeně a osobitě, navíc nevyžaduje příliš mnoho pohybu.

Tento projekt je jasnou zprávou a inspirací, že i zdánlivá nevýhoda a komplikace se může obrátit ve výzvu a my můžeme skrytý potenciál transformovat do jedinečného a hodnotného řešení.

minibyt-interier-spaci-patro

Foto: Frank Oudeman

minibyt-interier-schodiste-ulozny-prostor

Foto: Frank Oudeman

minibyt-interier-koupelna

Foto: Frank Oudeman

DaS 5-2015

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop