Zažijte netradiční ubytování v obytném včelíně v srdci Orlických hor

Zažijte netradiční ubytování v obytném včelíně v srdci Orlických hor

Dana Jakoubková | Pátek, 08. duben 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Zvenčí to tak možná nevypadá, ale tahle malá útulna je překvapivě prostorná. Ještě neuvěřitelnější však je, kolik charakteru se do ní vešlo a jaké tajemství ukrývá.

Obytný včelín je společným projektem rodiny Tomáše a Lenky a jeho smyslem je nabídnout zkušenost se životem včelího společenství prostřednictvím atypického, pečlivě promyšleného konceptu ubytování.

Vše promyšleno do detailu


Včelín je umístěn na jihozápadním svahu horské louky s výhledem na hřeben Orlických hor a nedaleký vrch Zakletý. S ohledem na včely i hosty byla zásadní orientace domku vůči světovým stranám. Pro včely je důležité, aby slunce svítilo na česna hned z rána, protože s prvním slunečním paprskem začíná jejich rušný den. Úly jsou proto orientovány na východ a vstup pro hosty je na straně opačné, aby včely nebyly rušeny. Venkovní opláštění z ručně opalovaných palubek sibiřského modřínu přirozeně zapadá do koloritu hor, jehož proměny zrcadlí velkoformátové zasklení i otvíravá kulatá okna. Dobře izolovaná konstrukce pak poskytuje mimořádně útulné útočiště i v zimě, ovšem tou dobou už bez včel.

DrevoaStavby.cz | Spaní na medu | Ubytování ve dřevěném včelíněDrevoaStavby.cz | Spaní na medu | Ubytování ve dřevěném včelíně

 

Včelí dřevěná útulna z kvalitních materiálů


Promyšlený design, pečlivě zvolené přírodní materiály i role řemesla na pozadí vás okamžitě nadchne. Kartáčované smrkové palubky na stěnách interiéru se pěkně párují se zemitými barvami, okolní přírodou i včelím společenstvím. Velký důraz kladli majitelé na kvalitní řemeslné zpracování zručnými lokálními řemeslníky, a to nejen celého vnitřního vybavení, ale také interiérových doplňků. Nechybí tu například kožené úchytky skříněk nebo lněné textilie. Komfort čeká na hosty v podobě královsky velkého lůžka, plně vybavené kuchyně i koupelny s prostorným sprchovým koutem a splachovací toaleta. Ke klidu a odpočinku venku je připraven i gril a houpací síť.

DrevoaStavby.cz | Spaní na medu | Ubytování ve dřevěném včelíněDrevoaStavby.cz | Spaní na medu | Ubytování ve dřevěném včelíně

 

DrevoaStavby.cz | Spaní na medu | Ubytování ve dřevěném včelíně

 

Ovčelená voda


Včelín je zásoben kvalitní vodou z vrtu a majitelé k ní přidávají bonus v podobě „ovčelení" – nechávají ji v láhvi minimálně dvanáct hodin přímo na plodišti a hosté si ji mohou během pobytu sami doplňovat. Včelaři věří, že ovčelená voda umí přenést pozitiva z úlu do lidského těla a napomáhá k větší životní vitalitě a zlepšení nálady.

Včelí životní cyklus zblízka


Velkorysé fixní dřevěné okno je umístěno nad lavicí se včelími úly a je přes něj možné z bezprostřední blízkosti pozorovat včely vylétající z úlů na rozkvetlou louku. Bezpečnost a oddělení včel je řešeno podobně jako v „apidomcích". Každý má svůj oddělený prostor, včely i lidé. Úly jsou zabudovány ve spodní části stavby, zatímco prostor pro hosty je v té horní, přímo nad včelami, v jejich léčivém biopoli. Na prostorné lavici můžete odpočívat jen osm centimetrů nad úly, z nichž se do interiéru uvolňuje vzduch nasycený vůní medu, vosku a propolisu. Úlový vzduch přirozeně proniká přes sítě umístěné nad úly a k jeho rekuperaci slouží též speciální zasíťované tunýlky, kterými včely procházejí z česen úlů ven.

Po přesunu ze zimního stanoviště do včelína si včely již po týdnu zvyknou na lidský pohyb v interiéru. Provoz činností jejich společenství uvnitř úlu tak mohou hosté pozorovat skrz „včelí televizi". Vhled do jinde skrytých koutů úlu je konstrukčně řešen tak, aby prosklená vnitřní stěna odkrývala velkou plochu buněk pláství (čtvrtinu z celého úlu) a bylo vidět včely v jejich přirozenosti, jak opravdu žijí.

Ty využívají prostor bezprostředně u skla stejným způsobem jako zbylý prostor v úlu. Včelí matka klade vajíčka v buňkách pláství u prosklené stěny se stejnou četností jako mimo tento prostor. Během jednoho týdne je možné detailně sledovat celý včelí životní cyklus – jak kladení, tak krmení plodu, zavíčkování, líhnutí, snůšku medu a pylu, včelí tanec a tak dále.

TIP NA DALŠÍ NETRADIČNÍ UBYTOVÁNÍ: Mobilní maringotka Aranka poskytuje bezpečné a klidné útočiště v srdci přírody

DrevoaStavby.cz | Spaní na medu | Ubytování ve dřevěném včelíně

Foto: Tomáš Gardavský

Podrobnosti ke včelí útulně


  • Návrh a realizace: Tomáš a Lenka Dočekalovi / Spaní na medu
  • Konstrukce: dřevěná rámová na kovovém podvozku, difuzně uzavřená skladba
  • Plocha: 27 m2
  • Topení / větrání: klimatizační jednotka s ovládáním i přes mobil
  • Zdroj vody: vrt
  • Odpady: čistička odpadních vod
  • Foto: Tomáš Gardavský

časopis o dřevostavbách DŘEVOstavby 2-2022

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 2/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

DaS 2-2022
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop