Dovolená ve srubu nejen pro rybáře

Dovolená ve srubu nejen pro rybáře

Redakce | Středa, 20. duben 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Téměř na chorvatsko-slovinské hranici ve vesničce Brod na Kupi vyrostl nový srub určený pro krátkodobý pronájem. Protože oblast soutoku řek Kupa a Kupica je vyhlášeným rybářským revírem, vyhledávají tuto oblast především milovníci tohoto sportu. Tentokrát věnujeme pozornost nikoliv stavbě samotné, ale jejímu povrchovému ošetření.

K nátěru srubu byly použity především přírodní materiály, které se do krásného přírodního prostředí hodí nejlépe. „Práce jsme prováděli na etapy," vzpomíná Pavel Ehl, který natěračské práce vedl. „První rok jsme srub obrousili a provedli první nátěr – zvenku penetrací a barevnou konopnou lazurou a uvnitř jen olejem, aby obroušené dřevo bylo chráněné před znečištěním a přečkalo tak bez úhony další stavební práce."

V první etapě se venkovní nátěr provádí pouze jeden, aby se dřevo moc neuzavřelo a mohlo dobře vysychat. Druhý a konečný nátěr se provádí v případě nevysušeného dřeva až po roce. „První etapa nám trvala týden a byli jsme překvapeni obrovským zájmem Chorvatů. Prakticky každý den jsme měli návštěvu a jejich zájem byl až neuvěřitelný," podivuje se Pavel Ehl.

Následující rok byly stavební práce kompletně hotovy a zbývalo dokončit nátěry. Zvenku byly práce jednodušší, stačilo nanést nátěr konopnou lazurou. „Uvnitř jsme museli pečlivě oblepit podlahy, okna a další sousedící plochy, aby nedošlo k znečištění voskem. Roubení jsme jemně přebrousili, aby se uhladil povrch dřeva narušený penetrací olejem. Následně jsme roubení voskovali včelím voskem, stírali přebytky a po zaschnutí leštili štětkami, aby povrch byl dokonalý," dává nahlédnout Pavel Ehl pod pokličku svého řemesla.

Stejným způsobem bylo ošetřeno i schodiště, pouze nášlapná plocha schodnic byla natřena polyuretanovým lakem, který lépe odolává mechanickému namáhání (chůze v botách). Vosk by se kromě toho musel umývat speciálními prostředky, aby nedošlo k odmaštění a smytí vosku.

DrevoaStavby.cz | Pronájem srubu v ChorvatskuDrevoaStavby.cz | Pronájem srubu v Chorvatsku

 

DrevoaStavby.cz | Pronájem srubu v ChorvatskuDrevoaStavby.cz | Pronájem srubu v Chorvatsku

 

Kromě štítové stěny je srub dobře chráněn, nátěry tedy vydrží poměrně dlouho v dobrém stavu. Nátěr štítové stěny bude třeba po třech až čtyřech letech obnovit.


DrevoaStavby.cz | Pronájem srubu v ChorvatskuDrevoaStavby.cz | Pronájem srubu v Chorvatsku

 

DrevoaStavby.cz | Pronájem srubu v ChorvatskuDrevoaStavby.cz | Pronájem srubu v Chorvatsku

 

DrevoaStavby.cz | Pronájem srubu v ChorvatskuDrevoaStavby.cz | Pronájem srubu v Chorvatsku

 

Slovo majitele srubu


Celý život jsem snil o srubu u řeky nebo jezera. Tady, v srdci Gorského kotaru v Chorvatsku, u krásné řeky Kupica, kterou obývají pstruzi, lipani a hlavatky, se mi sen splnil. Gorski kotar je perlou Chorvatska s četnými horami, řekami a nádhernou přírodou, ve které žijí kromě jelenů, divočáků, srnců, kamzíků i velké šelmy jako rys, vlk a medvěd.

Původně jsem si představoval, že postavím skutečný srub z přírodních neošetřených kmenů, ale všechny chorvatské firmy nabízely modernější varianty ze soustružených kulatin nebo lepených trámů, což jsem nechtěl. Protože mám české kořeny a umím česky, rozeslal jsem dotazy českým firmám, z nichž jedna mi nakonec srub postavila. Musím přiznat, že to byla jedna z nejkrásnějších spoluprací v mém životě – zodpovědnost, preciznost a estetika. Když jsem viděl, jak může vypadat srub z přírodní kulatiny, rychle jsem si to rozmyslel a začal jsem stavět projekt v trochu luxusnější verzi určený k pronájmu těm, kteří umí ocenit detaily.

Hotový srub jsem si plánoval obrousit a natřít sám. Myslel jsem si, že to bude hezká práce, ale když jsem si uvědomil, jak velké je to úsilí, byl jsem velmi vděčný panu Ehlovi a jeho spolupracovníkům, protože práci odvedli ve velmi krátkém čase velmi profesionálním a kvalitním způsobem. Když se srub začal stavět, nebylo auta, které by se nezastavilo a nepodívalo se na tehdy velmi vzácnou stavbu v Chorvatsku. Jsem velmi spokojen a potvrdilo se to, čemu jsem věřil – že vše, co se dělá kvalitně s láskou a všemi detaily, se musí nakonec podařit.

DrevoaStavby.cz | Pronájem srubu v Chorvatsku

Autoři fotografií v článku pro časopis sruby&ROUBENKY: Božidar Runje a Pavel Ehl


časopis srubyROUBENKY 2 22

Tento článek vyšel v časopisu sruby&ROUBENKY 2/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 85 Kč

koupit časopis

 

SaR 2-2022

Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop