Dřevěný minidomek na skalní stěně žulového lomu nabízí jedinečný zážitek

Dřevěný minidomek na skalní stěně žulového lomu nabízí jedinečný zážitek

Dana Jakoubková | Pátek, 21. říjen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Horko, pot a ticho. Jen občas ho prořízne praskání ledu. Prosklenou stěnou kotvím oči k protější skalní stěně, abych se ujistila, že je můj útulný úkryt stále ve stabilizované poloze. Volná hladina se ale ani nehne. Na pár vteřin ji rozčeřím vyhřátým tělem, přiložím do kamen a znovu se propadnu do slastné očisty. Těla i duše.

Jedno finské přísloví říká: Postav saunu a pak dům. Tak velký význam sauna pro Finy má. Úřednickou saunu má i finský prezident nebo premiérka a pozvání do sauny je ve Finsku považováno za privilegium. Jako osoba s výhodou se budete cítit i v posázavské Hidden Retreat – dřevostavbě skryté v lesích a ukotvené k žule hlubokého lomu. Je to vlastně jen vyhřátá dřevěná skříň, do které ovšem, proti zvyklostem, svršky nepatří. Ale tohle saunování má faktor X, který zmíněné privilegium potvrzuje – atmosféru, která se dá krájet.

Specifická uzavřenost a tajuplnost místa měly zásadní vliv na návrh stavby, která těží z elementární estetiky a půvabu jednoduchosti. Naopak komplikovaná byla dostupnost lokality a možnosti realizace stavby na místě samotném, které definovaly konstrukční řešení objektu jako plavidla, respektive dřevostavby na pontonu, jejíž konstrukční prvky bylo možné dopravit na místo a smontovat bez použití mechanizace.

Dřevěná rámová konstrukce zajišťuje lepší přenášení zatížení mezi konstrukcí a vodní plochou. Plavidlo je zakotveno u skalní hrany, která umožňuje přístup na střešní terasu stavby a dále po schodišti na spodní ochoz, po kterém je možné objekt volně obejít. Natočením zády k přístupové cestě zajišťuje soukromí, ze strany opačné nabízí výhled do skalního amfiteátru, lesů a oblohy.

DrevoaStavby.cz | Hidden Retreat – dřevěný domek se saunouDrevoaStavby.cz | Hidden Retreat – dřevěný domek se saunou

 

Snaha architektů nalézt pro objekt měřítko, které by nekonkurovalo svému okolí, vyústila v doplnění utilitární typologie sauny o vnější ochoz definovaný spíše sporadicky subtilními modřínovými prvky. Spolu s fasádou, spodní i horní palubou a schodištěm získají časem přirozenou barvu patiny a jako součást vnějšího pláště objektu budou „stříbřit" estetiku plavidla dobrým směrem.

DrevoaStavby.cz | Hidden Retreat – dřevěný domek se saunou

 

O tom, že se architektům dílo povedlo, svědčí i nominace na Českou cenu za architekturu. Venkovní ochoz umožnuje snadný přístup do ledové vody po žebřících, případně přímým skokem. Pokud je hladina zamrzlá, jsou u žebříků vysekány otvory. Z ochozu je také přístup k topeništi – originálním kamnům. Míru přikládání, respektive teploty v sauně si tak člověk reguluje sám.

DrevoaStavby.cz | Hidden Retreat – dřevěný domek se saunouDrevoaStavby.cz | Hidden Retreat – dřevěný domek se saunou

 

Interiér sauny obložený směrem ke skále smrkovou biodeskou je sice plošně úsporný, ale ve směru k vodní hladině jsou stěny saunové místnosti i odpočívárny prosklené. Sklo přes roh prostor obohacuje o pocit, že prostředí lomu i zrcadlení je součástí interiéru, dává možnost vnímat saunový odpočinek i místo samotné úplně jinak a podporuje rozjímání v klidném prostředí.

DrevoaStavby.cz | Hidden Retreat – dřevěný domek se saunou

 

Hidden Retreat ale není jen o saunování. Pokud využijete ubytování v dřevěném minidomku na skalní terase přímo nad saunou, můžete si pro změnu užít i horkou lázeň v koupacím sudu. Výhled je z něj ještě lepší než ze sauny a noční opuštěnost s hvězdami nad hlavou je tu vskutku kouzelná.

DrevoaStavby.cz | Hidden Retreat – dřevěný domek se saunou

 

Technické parametry


  • Architektonický návrh: Ing. arch. Vít Šimek, Atelier HRA s.r.o.
  • Konstrukce: segmentová / lehký skelet
  • Nosné prvky exteriér: český modřín
  • Interiér: smrková biodeska
  • Topení: kamna na dřevo
  • Kapacita: max. 4 osoby
  • Lokalita: Lom Hranice / Lipnice nad Sázavou
  • Přístup: celoroční
  • Další info: www.hiddenretreat.cz

časopis DŘEVOstavby 5-2022

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 5/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

DaS 5-2022
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop