Zažijte splynutí s přírodou kouzelným způsobem, aniž byste opustili chatu

Zažijte splynutí s přírodou kouzelným způsobem, aniž byste opustili chatu

Dana Jakoubková | Neděle, 16. duben 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Pravděpodobně budete překvapeni, jak silně lze vnímat rytmy přírody i pod střechou. Nejspíš půjde o zážitek, jaký jste v souvislosti s chatou ještě neměli. Docela jistě zažijete známé, ale zcela novým způsobem. Elegantně jednoduchá chata totiž funguje na stejném principu, podle kterého se oblékáme, abychom se přizpůsobili různým povětrnostním podmínkám, příležitostem a náladě. ANNA má ale magické kouzlo, které dělá z každého dne výjimečný. A co pak teprve noc …

Inspirován hlubokou fascinací přírodou – stejně jako fyzikálními zákony – vytvořil bývalý fyzik Caspar Schols příbytek, který se může schoulit sám do sebe, nebo se zcela otevřít svému okolí. Jméno ANNA je palindrom (čte se z obou stran stejně), který odpovídá i charakteru chaty.

DrevoaStavby.cz-Čistá magieDrevoaStavby.cz-Čistá magie

 

Jde o částečně pevnou a z části dynamickou konstrukci dvou skořepin, které lze posouvat v kolejnicích (na každé straně chaty dvě), což umožňuje různé prostorové konfigurace. Chatu lze budˇ zcela uzavřít plnými obvodovými stěnami do kompaktního tvaru s terasou na jedné straně, nebo lze polovinu obvodového pláště odsunout na místo terasy, čímž se odkryje prosklená skořepina. Tu lze, když počasí dovolí, dále zasunout pod obvodovou kostru a získat otevřenou platformu bez stěn a střechy, nebo ji lze vysunout na místo terasy a nechat obě dřevěné skořepiny spojené.

ANNA ale není odvozena pouze od strukturální formy, nýbrž také od jména návrhářovy matky, pro kterou původně chatu postavil. Zároveň vzdal poctu i Matce Přírodě, protože chata spojuje smyslové zážitky z přirozeného venkovního prostředí s vykonstruovanou formou stavby.

DrevoaStavby.cz-Čistá magie
Foto: Tõnu Tunnel & Jorrit 't Hoen

Pro chvíle, kdy je počasí nepřátelštější, nebo když se jen chcete schovat před světem, mohou zůstat dřevěné skořepiny zavřené. Uvnitř bude teplo a útulno ale i v případě, kdy zůstane zavřená jen prosklená část. Takový vizuální zážitek může být v závislosti na dramatičnosti povětří za sklem velmi kontrastní, protože ačkoli jste v suchu a teple, vnímáte dění venku jako kdybyste tam byli – před sebou, za sebou i nad sebou. Vizuální požitek nabízejí i krásně zpracované dřevěné vazníky procházející celým vnitřním prostorem a stěny obložené březovou překližkou.

DrevoaStavby.cz-Čistá magie
Foto: Tõnu Tunnel & Jorrit 't Hoen

Chata ubytuje až čtyři dospělé osoby a je vybavena všemi nezbytnostmi domova. V pevné části jsou umístěny utilitární prvky: kuchyně s varnou deskou a dřezem, sprcha, toaleta a úložný prostor. Nad kuchyní je patro přístupné po žebříku, které je dostatečně velké pro druhou manželskou postel. Speciálně řešená je vana schovaná pod podlahou otvíravé platformy.

DrevoaStavby.cz-Čistá magieDrevoaStavby.cz-Čistá magie

 

DrevoaStavby.cz-Čistá magieDrevoaStavby.cz-Čistá magie

 

Z původního projektu chaty (viz ilustrace) se časem vyvinuly další modifikace a dnes se prodává jako prefabrikovaná stavebnice ve třech různých modelech v původním duchu flexibility a konektivity s přírodním prostředím. Skládá se z 26 dílů o maximální hmotnosti 500 kilo, které lze za pomoci malého jeřábu smontovat (ale i demontovat) ve třech lidech za pět dnů a usadit na 14 ocelových zemních vrutů. Všechny prvky se vejdou na běžný nákladní automobil. DrevoaStavby.cz-Čistá magie
Foto: Tõnu Tunnel & Jorrit 't Hoen

První prototyp chaty ANNA Origin je k vyzkoušení v krásné přírodní rezervaci Maashorst v nizozemském Holenbergu, který patří mezi deset nejlepších ekologických kempingových resortů v Evropě. Chatu si můžete pronajmout v kterémkoli ročním období, ale zvláště na podzim či v zimě bývá pobyt prožíván jako skutečně výjimečný.

TECHNICKÉ PARAMETRY

  • Architektonický návrh: Caspar Schols, www.cabin-anna.com
  • Plocha: 54 m2
  • Energie: FV panely, nebo lze připojit na síť
  • Topení: krbová kamna s výměníkem (ohřev vody), nebo elektrické
  • Voda: zemní vrt
  • Odpady: čistička

DaS 2 2023_komplet final low -1_page-0001

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 2/2023

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop