Jak se žije v moderní dřevostavbě u Svitavska

Jak se žije v moderní dřevostavbě u Svitavska

Komerční sdělení | Pátek, 26. květen 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Dřevostavby se těší rostoucí popularitě. Kromě standardních domů mezi nimi najdeme i neobvyklé designové kousky, které zaujmou na první pohled. Takovým je i dřevostavba rodiny Minářových v Jevíčku nedaleko Svitav. Netypický dům s trojúhelníkovými okny předčil jejich očekávání jak rychlostí výstavby, tak tepelnou i akustickou pohodou.

„Někteří lidé se dřevostaveb bojí. Jak ale dokazuje i náš dům, dřevostavby mohou mít skvělou akustiku, být bezpečné a hravě odolávat plísním," připomíná výhody majitelka domu v Jevíčku Eva Minářová. Obavy často vyvolává i otázka životnosti těchto staveb. Jak ale uvádí garant technické podpory ze společnosti Rigips Robert Hošek: „Dřevěná roubenka typicky vydrží klidně i několik století. Při správné montáži a údržbě nemají dřevostavby v porovnání se zděnými domy žádnou nevýhodu. Jejich případná modernizace je dokonce jednodušší a levnější, nutné je pouze dodržet správné skladby konstrukcí, detaily a technologickou kázeň při jejich realizaci."

Oblíbenost dřevostaveb roste


„V současnosti dřevostavby představují asi 16 % budov v České republice, očekáváme ale, že se tento podíl ještě zvýší," říká Robert Hošek. Eva Minářová, která má vlastní developerskou společnost, pak řeší jako dřevostavby všechny projekty včetně bytových domů.Výhoda dřevostaveb spočívá hlavně v jejich rychlé realizaci i dobrých tepelně izolačních vlastnostech, které zaručují nižší náklady na vytápění, což v dnešní době každý uvítá," vysvětluje.

DrevoaStavby.cz | Sádrokartonové desky RigiStabil

Zdroj: Rigips

Montáž dřevostavby trvala jen jeden den


Dům v Jevíčku se rodina Minářových rozhodla postavit na pozemku, kde se před dvěma tisícovkami let utábořily římské legie. Proto měli nejprve strach, aby se nedostali do konfliktu s památkáři. Stačilo ale poblíž umístit naučnou ceduli a mohli se dát do stavění. Hrubá stavba bez střešní krytiny byla smontována za pouhý jeden den. Dokončovací práce a zařizování interiéru zabralo 7 měsíců.

Suchá výstavba je klíčem svižné realizace


Základní konstrukci domu tvoří sádrokartonové desky RigiStabil, které jsou populární pro svou vysokou nosnost. „Při realizaci prefabrikovaných dřevostaveb odpadá stres z nepřízně počasí. Většina budovy se montuje ještě ve výrobní hale, takže vůbec nezáleží na roční době," říká odborník z Rigipsu.

Výstavbu urychlilo také využití suché podlahy RigiStabil v obytných místnostech. Ta je připravená na pokládku krytiny už po 24 hodinách, zatímco beton zraje minimálně měsíc a anhydrit dokonce dva. „Pro dřevostavby je navíc ideální i proto, že do domu nezanáší vlhkost," říká Eva Minářová. Suchá podlaha RigiStabil, tedy konstrukce, jejíž pokládku lze provést bez vlhkých procesů, je kompatibilní s podlahovým vytápěním a lze na ni položit v podstatě jakýkoli druh finální podlahy," doplňuje pak Robert Hošek.

DrevoaStavby.cz | Suché podlahy RigiStabil

Zdroj: Rigips

Topit rodina skoro nemusí


Život v dřevostavbě vyhovuje všem členům rodiny. „Máme rádi moderní a rychlé technologie. Třeba topení se u nás například dá ovládat skrz mobilní aplikaci," říká dcera majitelky Markéta Minářová, která do budoucna s přítelem plánuje vlastní dřevostavbu.

Obrovský rozdíl oproti staršímu zděnému domu, kde Minářovi žili předtím, se týká hlavně nákladů na vytápění. „Topit skoro nemusíme, necháváme jen temperovat podlahu. Když je opravdu velká zima, na chvíli zapneme topení či zapálíme oheň v krbu a do pár minut je nám teplo," říká Markéta Minářová. Dřevostavby totiž lze navrhnout tak, že splňují hodnoty pro pasivní budovy s mimořádnou úsporou energií.

Zvukotěsnost přispívá domácí pohodě


Příjemným překvapením byly i akustické vlastnosti stavby. Ke zvukotěsnosti dopomohly Modré akustické sádrokartonové desky umístěné na příčkách mezi jednotlivými místnostmi. „Nemáme-li nahlas puštěnou hudbu nebo televizi, mezi pokoji se prakticky neslyšíme," říká Markéta Minářová. „Udělali jsme si dokonce i takový domácí akustický experiment, kdy jsme v obývacím pokoji pustili hudbu z televize na maximum, zavřeli jsme okna a vyšli ven na terasu. Slyšet nebylo vůbec nic," pochvaluje si.

DrevoaStavby.cz | Moderní dřevostavba v Jevíčku_Rigips

Zdroj: Rigips

Sádrokarton, co zajistí zdravé prostředí


Stavbu z konstrukčních desek RigiStabil a akustických příček doplňují červené protipožární sádrokartonové desky RF. Ty mají své místo na podhledech. V koupelnách pak našly uplatnění zelené impregnované desky RBI (H2). Všechny jsou přitom opatřeny speciální technologií Activ'Air®, která pohlcuje formaldehyd. „Díky tomu máme uvnitř zdravý a čerstvý vzduch. Ideální je to i pro astmatiky a alergiky," vysvětluje Eva Minářová.

Speciální konstrukce zabraňuje vzniku plísní


Optimální vzdorování interiérové vlhkosti pak zajišťuje tzv. difúzně otevřená konstrukce, která nepotřebuje tradiční parozábranu. „Systém je založen na tom, že se určité malé množství vodních par z konstrukce dřevostavby cíleně propouští ven, aby se nesrážely uvnitř konstrukční skladby. Princip funguje na vyrovnávání prostředí v domě. Molekuly vodní páry se z vlhkých oblastí přesouvají do sušších a z teplejších oblastí do chladnějších. Vlhkost tedy putuje a nikde se nesráží, což zabraňuje vzniku plísní a kondenzaci vodních par," uzavírá Robert Hošek.

Vyberte si nejmodernější řešení i do Vašeho domu→

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop