Třetí nejtěsnější dům na světě najdeme ve Velké Británii

Třetí nejtěsnější dům na světě najdeme ve Velké Británii

Markéta Kristová | Pátek, 12. leden 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Mickovým snem bylo postavit si v srdci anglického venkova dům na míru, který by odpovídal jeho současným potřebám a vyhovoval mu i ve stáří. Když o svém novém domově začal poprvé přemýšlet, netušil, že na konci stavebního procesu bude pasivní dřevostavba s mnoha pozitivními vlastnostmi a jedním primátem. Dnes, po více než třech letech od nastěhování, si Mick svůj vysněný dům naplno užívá a sám říká, že nemůže být spokojenější.

Na severním okraji západoanglického regionu Cotswolds se nachází malá vesnice Upper Quinton. Není to zrovna místo, kde byste čekali svým způsobem přelomový dům. Larch Corner je oslavou moderního dřevěného designu a nových technologií a uchvátí každého milovníka dřeva. Téměř celý je totiž postaven ze dřeva pocházejícího z udržitelných zdrojů, což snižuje emise při zpracování a výrobě i emise uhlíku při užívání. Jeho majitel Mick dřevo miluje a není tedy náhodou, že se tato jeho vášeň odráží v každém prvku tohoto světlého, prostorného, vzdušného a pohodlného obytného prostoru.

Dřevo v domě bylo využito na maximum


Dům zdaleka nemá tvar obálky ideální pro pasivní dům. Jeho projektování však výrazně omezily stavební předpisy platné pro oblast Cotswoldsu, typického anglického venkova. Dům tak nesměl mít více než jedno obytné podlaží a jihovýchodní strana směřující do ulice si vynutila vytvoření pilovitého půdorysu, který láme zvukové vlny a omezuje hlučnost.

Vzhledem ke svému věku požadoval Mick bezbariérový dům, který by v případě potřeby umožnil ubytovat i jeho švagrovou, která se pohybuje na invalidním vozíku. Architekt Mark Siddall rozdělil půdorys domu na část obytnou zahrnující obývací prostor s kuchyní a jídelním koutem, polosoukromou s pracovnou a soukromou s dvěma ložnicemi, z nichž každá má svou vlastní koupelnu. Rozdíly ve světlé výšce takto strukturovaných prostor definují charakter místností a zároveň umožnily diskrétně skrýt rozvody elektřiny a vzduchotechniky.

Pohledové stěny z CLT, obložení biodeskou a dřevěné akustické stropy v celém domě jsou základem vzdušného interiéru plného světla. Veškeré dřevo pochází z udržitelných zdrojů a má certifikáty PEFC a FSC. Díky přístupu „zero waste" byl z odřezků CLT panelů použitých při stavbě domu vyroben jídelní stůl. Jeho podnoží pro změnu tvoří zbytky akustického panelu.

DrevoaStavby.cz Nejtěsnější dům Velké Británie z CLT panelů NOVATOPDrevoaStavby.cz Nejtěsnější dům Velké Británie z CLT panelů NOVATOP

 

Všechny netěsnosti dohromady tvoří pouhých 196 mm2, což je plocha odpovídající minci o hodnotě 1 penny.


DrevoaStavby.cz Nejtěsnější dům Velké Británie z CLT panelů NOVATOP 3DrevoaStavby.cz Nejtěsnější dům Velké Británie z CLT panelů NOVATOP 7

 

Komentář majitele


Uvědomíme si to vždycky, když se odněkud vrátíme – dům, a hlavně prosklené přízemí nám dává pozitivní energii. Po šesti letech bydlení už můžeme bilancovat – vybrali jsme si dobře; jak typ, vzhled a dispozice domu, tak architekta a stavební firmu. Proč jsem si vybral český systém NOVATOP? Viděli jsme ho na výstavě a přesvědčil nás technickými a estetickými parametry. Naše stavba byla pro sousedy atrakcí, protože dům vyrostl za tři dny a byl celý dřevěný. Dodnes jsou návštěvy nadšené vůní dřeva, které i po letech po vstupu do domu krásně voní.

DrevoaStavby.cz Nejtěsnější dům Velké Británie z CLT panelů NOVATOP majitel
Mick Woolley

Vzduchotěsná stavba na třetím místě


Konstrukci domu tvoří 35 panelů z křížem lepeného dřeva, které drží pohromadě 21 000 šroubů. Navržen a postaven byl tak, aby dosáhl standardu pasivního domu a poskytoval vysoký standard tepelné pohody během mrazivé zimy i letních veder. Stěny jsou izolovány 440 mm dřevovláknité izolace, pro izolaci střešního pláště byla použita dřevovláknitá izolace a na střeše bylo ještě vytvořeno extenzivní vegetační souvrství.

Vzduchotěsnost domu dosáhla výjimečné hodnoty 0,041 m3/h, což je 244krát méně, než vyžadují místní stavební předpisy, a 12krát méně než hodnoty požadované pro pasivní domy. Tento výsledek povýšil Mickův dům na nejvíce vzduchotěsnou stavbu ve Velké Británii a v celosvětovém měřítku mu patří třetí místo (první dvě příčky obsadilo Rakousko).

Vytápění interiéru a ohřev teplé vody zajišťuje tepelné čerpadlo systému vzduch-vzduch. Fotovoltaické panely o výkonu 9,3 kWp jsou kromě zásobování spotřebičů elektřinou využívány i pro napájení Mickova elektromobilu. Snížemín provozní energetické náročnosti domu na absolutní minimum tak dům dosáhl statusu Zero Carbon a jeho emise dosahují dokonce záporné hodnoty – 2,2 t CO2e/rok. Architekt Mark Siddall navíc spočítal, že volba celodřevěné konstrukce namísto tradičnějšího zdiva vedla ke snížení emisí uhlíku o 40 procent.

DrevoaStavby.cz Nejtěsnější dům Velké Británie z CLT panelů NOVATOP 2DrevoaStavby.cz Nejtěsnější dům Velké Británie z CLT panelů NOVATOP 4

 

Technické parametry


  • Zastavěná plocha: 199 m2
  • Užitná plocha: 167 m2
  • Konstrukční systém: Novatop - CLT panely Solid 84 mm (obvodové stěny), Element 240 mm (střecha) a Acoustic, biodesky v interiéru, zateplení foukanou izolací a dřevovláknitými deskami
  • Zdroj energie: tepelné čerpadlo vzduch-vzduch, FVE 9,3 kWp
  • Vytápění a větrání: teplovzdušné; vzduchová jednotka s rekuperací tepla
  • Okna a dveře: dřevěná okna s trojitým zasklením (Uw 0,74 W/m2K)
  • Fasáda: obklad sibiřský modřín
  • Součinitel prostupu tepla stěnou U: 0,092 W/m2K
  • Autor arch. návrhu a projektu: Mark Siddall, LEAP
  • Realizace: Andy Mackay, Mac Eye Projects

DrevoaStavby.cz Nejtěsnější dům Velké Británie z CLT panelů NOVATOP

 

Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop