Stavební konstrukce z CLT panelů v mnoha ohledech překonává beton i ocel

Stavební konstrukce z CLT panelů v mnoha ohledech překonává beton i ocel

Redakce | Pondělí, 10. květen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Nároky na budovy se za poslední roky výrazně proměnily. Stále častěji se v architektuře a stavebnictví skloňuje pojem udržitelnost, která volá po materiálech vyrobených z obnovitelných zdrojů, s nízkou energetickou náročností na výrobu, zdravotně nezávadných, ale zároveň s vysokou estetickou hodnotou a funkčností. Těmto požadavkům v malém i velkém měřítku jsou schopny dostát i technologie z křížem lepeného dřeva, kam patří takzvané CLT panely, které se po letech přehlížení stávají suverénní součástí hlavního proudu i u nás.


CLT panely flexibilní a unikátní stavební systém

Jednou z těch nejprogresivnějších stavebních technologií současnosti, notující si se všemi parametry udržitelnosti, se ukázala celosvětově konstrukce z CLT panelů. Tato technologie na bázi masivního křížem lepeného dřeva se stala silnou zbraní v rukou kreativních architektů, kteří hledají neotřelá řešení a čisté linie.

Zároveň je synonymem tuhosti a kompaktnosti, jednoduchých konstrukčních detailů a rychlé bezpečné výstavby. Nutno také podotknout, že technologie z CLT panelů prolomila ledy i ve výstavbě výškových budov na bázi dřeva.

Průkopníkem CLT technologie u nás je NOVATOP. Historie společnosti, která stavební prvky pod touto značkou vyrábí, se píše od roku 1992 a dnes patří k jedné z největších a nejmodernějších v Evropě. Díky špičkové a dlouhodobě stabilní kvalitě úspěšně dodává na vyspělé trhy, především ty evropské.

„Celý náš výrobní proces splňuje náročná kritéria pro řadu certifikací vč. prestižního Natureplus. Smyslem této mezinárodně uznáváme certifikace je vyrobit zdravotně nezávadné stavební výrobky s maximálním ohledem na životní prostředí. Dokládáme přesnou informaci o tom, jak hospodaříme s energiemi a vodou, nakládáme s odpady, jak přispíváme ke snížení produkce oxidu uhličitého, emisí, v jaké míře používáme udržitelné materiály," říká ředitel společnosti Vladimír Crhonek a dodává:

„Naší činností se maximálně snažíme přispívat ke zmenšení dopadu globálních klimatických změn a podpoře trvale udržitelného rozvoje společnosti. Svou míru angažovanosti zvyšujeme zájmem o původ našeho dřeva. Zpracováváme řezivo – ať už české nebo zahraniční – které bylo vytěženo legálně a které pochází z lesů, obhospodařovaných trvale udržitelným způsobem. Pro zákazníka by to měl být jasný signál, že NOVATOP vyrábíme s maximálním ohledem k životnímu prostředí a především jeho zdraví. "

TIP NA ČLÁNEK: NOVATOP: Úspěšný příběh jedinečného stavebního systému pokračuje

Zdroj a autor videa: oficiální YouTube kanál NOVATOP CZ

CLT panel ve zkratce


Jde o lehký, extrémně robustní stavební materiál, který může být vysoce prefabrikovanou záležitostí. Přesně řečeno jako flexibilní stavební systém může být šitý na míru konkrétnímu domu. Stěny, stropy, podlahy, schodiště, otvory pro okna a dveře... to vše je "vystřiženo" ve výrobní hale s dokonalou přesností podle projektu domu a zkompletováno na staveništi.

Povrchová lamela na masivních deskách CLT v systému NOVATOP má tloušťku 9 mm a je vyráběna pouze ze středového řeziva, což zajišťuje vyšší kvalitu, protože není náchylná ke kroucení. V jiných systémech CLT z masivního dřeva se setkáváme s povrchovými lamelami od 12 do 20 mm, které jsou zhotovené primárně z bočního řeziva, což snižuje výslednou jakost.

Dřevěný panel je také pětkrát lepším izolantem než beton a 350krát schopnějším než ocel. To znamená, že pro vytápění a chlazení dřevěné budovy je zapotřebí mnohem méně energie. Ve srovnání s ocelí nebo betonem je CLT panel také levnější, snadněji sestavitelný a odolnější.

CLT-panely-NOVATOP vícepodlažní budova

obr.: Ukázka CLT panelů NOVATOP použitých na výstavbu vícepodlažní budovy. Foto: se souhlasem společnosti AGROP NOVA a.s.


Hlavní výhody CLT panelů NOVATOP

  • Masivní a skutečně celodřevěná konstrukce.
  • Pohledové dřevo v interiéru.
  • Rychlost výstavby.
  • Vzduchotěsnost.
  • Difuzní otevřenost.
  • Fázový posun.
  • Stavební a prostorová akustika.
  • Požární odolnost.

CLT-panely-NOVATOP-v-interieru-drevostavby

Rodinný dům Tehov: „Na NOVATOPe sa mi páčí jeho technologická i materiálová jednoduchosť. Kvalitné spracovanie masívneho dreva s jednoliatým hladkým povrchom, ktorý už nepotrebuje ďalšie veľké úpravy. A v spojení s ďalšími materiálmi pôsobí v interiéry veľmi súčastne i nadčasovo. Myslím si, že prípadné rezervy sú závislé na subjektívnych preferenciách jednotlivých užívateľov. Já osobne nemám žiadne pripomienky." Architekt: Lucia Kocmanova Studio, Foto: Martin Zeman

Zajímá mě více informací o CLT panelech NOVATOP→

Nejzdravější dům pro člověka je podle odborných studií ten dřevěný


Poslední rok na přední místo postavil právě otázku zdraví. A díky času, který jsme nyní nuceni trávit uvnitř budov, se v plné nahotě projevil tzv. syndrom nemocných budov, který nám způsobuje jak zdravotní, tak psychické potíže, které mohou přerůst až v chronické zdravotní problémy.

„Jsem přesvědčen, že v následujících letech výrazně poroste poptávka po opravdu promyšlených projektech, dočkáme se nápravy celé řady nešvarů, budeme více sledovat kvalitu vstupních materiálů a vnitřního prostředí a efektivně hospodařit se všemi zdroji. Věřím, že z udržitelných budov se stane naprostý standard. Zároveň doufám, že bude brána v potaz empiricky ověřená skutečnost, že dřevo jako stavební materiál působí na zdravotní stav člověka pozitivně a zlepšuje jeho tělesné a duševní zdraví. Rád bych podotknul, že dřevo samozřejmě není jediný udržitelný materiál a mělo by se používat smysluplně a efektivně. Za poslední roky vzniklo nepřeberné množství kvalitních a architektonicky atraktivních dřevostaveb. Jsme velmi pyšní, že se na nich můžeme alespoň trošku podílet a díky tomu spolupracovat s těmi největšími profesionály v oboru doma i ve světě. Nasloucháme jim, jsou pro nás velkou inspirací a motivací zároveň. Vdechují našim panelům život a tímto spojením spoluvytváříme zdravější a krásnější prostory pro život," říká ředitel společnosti Vladimír Crhonek.

CLT-panely-NOVATOP-materska-skolka

MŠ Všetaty-Přívory: Při rozhodování obce sehrály významnou roli aspekty rychlosti a čistoty výstavby. Celá stavba školky je dřevěná a další použité materiály mají nízké emise škodlivých látek. Zdravé materiály, rekuperace, dostatek světla a příjemná akustika vytváří zdravé vnitřní prostředí, což potvrzuje i nízká nemocnost dětí, které tuto školku ve Všetatech navštěvují. Architektonický návrh: Prodesi/Domesi, Klára Vratislavová, Pavel Horák, Foto: Lina Németh

CLT-panely-NOVATOP-komunitni-centrum

Komunitní centrum v Mnichově Hradišti je ukázkovým příkladem udržitelné architektury a zdravého vnitřního prostředí. Mladý tým autorů ve svých projektech propojuje umění, design, architekturu a krajinu. Základním konstrukčním materiálem stavby je NOVATOP, vč. fasády i interiérového nábytku, a ve velké míře je dřevo ponecháno přiznané. Architekti odvážně použili na dřevěné povrchy pastelové barvy a celý prostor tím rozzářili a přizpůsobili maximálně dětem. Zohlednili i prostorou akustiku. Pro zachování celodřevěného konceptu i v tomto případě sáhli po NOVATOPu, na podhledy aplikovali akustické panely s profilem Lucy. Návrh: Projektil architekti Foto: Andrea Thiel Lhotaková


Bydlení v dřevostavbě přispívá lidskému zdraví
 

CLT panely jako nosná konstrukce  i vnitřní povrch

Rozhodujete-li se stavět dřevostavbu, určitě stojí za zmínku jedinečná vlastnost technologie NOVATOP: nosná konstrukce z CLT panelů může být zároveň vnitřním povrchem a tedy finálním řešením interiéru. Uvnitř takového domu dřevo krásně voní a dodává mu nezaměnitelné kouzlo.

Dřevo je přírodní materiál a to je také jeho největší kouzlo. Nikdy nemáte stoprocentně garantovanou jeho strukturu, barevný odstín nebo vzhled. Konstrukční CLT panely NOVATOP jsou standardně dodávány bez povrchové úpravy, jen broušené. Jejich stárnutí v interiéru způsobuje UV záření, které zapříčiňuje tmavnutí dřeva, což nemusí být vždy na škodu.

Pokud ale chcete zachovat atraktivní světlý design, je potřeba dřevěným plochám dopřát nátěry s ochranou proti UV záření. Mohou to být podle preferencí klienta oleje, vosky či vodou ředitelné nátěry. Ošetření CLT panelů se doporučuje dělat až na stavbě, především z důvodu, že se jedná až o finále celého stavebního procesu.

V exteriéru je situace poněkud odlišná. NOVATOP v podobě biodesky na fasádě a pohledových přesazích střech můžete nechat přirozeně stárnout, anebo zvolit lazuru, která pasuje do barevného konceptu domu.

CLT-panely-NOVATOP-PD Kreativ

Typový pasivní dům Kreativ: Největší benefit NOVATOPu je v tom, že nosná konstrukce z CLT panelů může být současně i vnitřním povrchem. Dřevo v interiéru nabízí neopakovatelnou atmosféru a design. Architekt: NOVAHOME/ Ing. arch. Jakub Loučka, Foto: Martin Zeman

Není CLT panel jako CLT panel


NOVATOP je ucelený a v mnoha ohledech jedinečný stavební systém. Standardní CLT panely NOVATOP z křížem lepeného doplňuje důmyslnými stropními a střešními elementy, jejichž hlavní výhodou je nízká hmotnost, ale vysoká statická únosnost. Zároveň je lze už ve výrobě plnit tepelnou a zvukovou izolací i trasami pro rozvody.

Do sortimentu patří také široká paleta tří a pětivrstvých biodesek. A na vrcholu systémové pyramidy stojí dřevěné akustické panely. Vše funguje dohromady ale i zcela odděleně. Jednotlivé prvky lze kombinovat se zděnou stavbou, ocelí či sklem. A tak se kromě novostaveb uplatňuje v rekonstrukcích, přístavbách, nadstavbách apod.

CLT-panely-NOVATOP-RD-Komin

obr.: CLT panely NOVATOP lze krásně kombinovat i s omítkou a jinými dřevinami. Příkladem je i tento soběstačný rodinný dům Komín, který je postavený do proluky s pouhými 5,5 m. Při projektování byly prioritou ekologie, energie a ekonomie.. Architekt/ Foto: Vize Ateliér


Biodeska NOVATOP
 

Čím se CLT panely NOVATOP liší od konkurence?

Kvalita řemesla ovlivňuje celý proces výroby, která je výjimečná velkým podílem ruční práce. Tu žádný stroj nahradit nedokáže.

  • Oproti klasickému CLT spotřebovává NOVATOP méně dřeva, zejména v dutých žebrových elementech – což je při dnešní situaci s dřevní hmotou velký benefit.
  • Pro všechny produkty používá devítimilimetrovou povrchovou lamelu vyřezanou ze středové části kulatiny, zatímco konkurence standardně sahá po bočním řezivu a silnější lamele.
  • Dřevo suší na vlhkost kolem osmi procent, což je o čtyři procenta méně než ostatní výrobci. Dosahuje tak vysoké stability a předchází tvorbě výsušných trhlin.

CLT-panely-NOVATOP-Jednoduché spoje na stavbě

„Nejsme a ani nechceme být masovým výrobcem, chceme si držet současnou kapacitu a zabývat se spíše kvalitou než kvantitou. Zaměřujeme se na detail, komplexní servis a individuální požadavky zákazníků flexibilně přizpůsobujeme našim výrobním možnostem, zakládáme si na osobní komunikaci. Velký důraz klademe na pohledovou kvalitu, která je v našem oboru nadstandardní. Povrchové lamely jsou z řeziva vyšší kvality, povrch je vyspravenými přírodními suky, vytmelený, bez zabarvení a broušený," upřesňuje ředitel společnosti Vladimír Crhonek.

CLT-panely-NOVATOP-ROS 8295

obr.: Použití CLT panelů v bungalovu. Foto: Rostislav Šimek

Autor článku: Kateřina Braunerová

Další článek o CLT panelech

CLT panel
 
Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop