Tři dřevostavby, tři zkušenosti, jedna firma. Zeptali jsme se majitelů, proč vyhrála právě dřevostavba?

Tři dřevostavby, tři zkušenosti, jedna firma. Zeptali jsme se majitelů, proč vyhrála právě dřevostavba?

Redakce | Čtvrtek, 17. září 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Pokud se chystáte stavět dřevostavbu, měli byste hodně dobře rozmyslet, kdo vám ji postaví. Horažďovická společnost ATRIUM s.r.o. patří mezi dodavateli dřevostaveb působících na českém trhu jednoznačně k nejlepším. Během své více než dvaadvacetileté historie má ve svém portfoliu bezmála tisícovku úspěšně realizovaných typových i individuálně řešených rodinných dřevostaveb a podobné množství spokojených zákazníků. Třeba takových, kteří nám předali své zkušenosti s bydlením v dřevostavbách.

Simona a Dieter, Banská Bystrica - Individuální rodinná dřevostavba


Proč jste si vybrali dřevostavbu?

Protože jsme oba velmi dobře znali firmu ATRIUM a mnohokrát jsme se sami přesvědčili o tom, že jejich panely a technologie výroby jsou opravdu poctivé, ani chvilku jsme nepřemýšleli o tom, z čeho dům postavíme. Chtěli jsme dřevostavbu, difuzně otevřenou konstrukci a panely předpřipravené v hale.

Neměli jsme rozhodně neomezený rozpočet, ale poměrně rychle jsme si ujasnili priority – šetřit se nesmí na kvalitě obvodových konstrukcí, střeše, oknech a také systému větrání a vytápění. Kompromisy jsme pak dělali při vybavování interiéru, protože nábytek lze za nějaký čas vyměnit.

realizace-ATRIUM-Simona-interier

Foto: archiv

Váhali jste mezi typovým a individuálním projektem rodinného domu?

Dřevostavbu jsme si navrhovali sami, trochu netradičně máme dvě terasy – jednu orientovanou směrem k výhledům na jihozápadě a druhou severní. Severní terasa je v horkých letních dnech opravdu nedocenitelná. Vlastní architekturu dřevostavby jsme se snažili přizpůsobit prostředí, proto jsem své moderní představy o kompozitním domě s plochou střechou konfrontovala s místní výstavbou a klimatickými podmínkami podhorské oblasti. Nakonec vznikl jednopodlažní dům s valbovou střechou z falcovaného plechu v barvě antracitu a bílou omítkou v kombinaci se dřevem na fasádě.

Co rozhodovalo při výběru dodavatele vaší dřevostavby?

Rozhodovali jsme se výlučně mezi dodavateli dřevostaveb a mezi firmami, které jsou stabilní na trhu dodavatelů dřevostaveb. Konečné rozhodnutí ovlivnily jednoznačně osobní zkušenosti a znalosti postupů realizací firmy ATRIUM.

realizace-ATRIUM-Simona-Dieter

Foto: archiv

Jak naplnila dřevostavba vaše očekávání?

S technologií dřevostaveb jsme naprosto spokojeni, s tím, jak jsme si dům navrhovali, také. Konečně máme pořádný prostor pro návštěvy i důstojnou domácí pracovnu. Nepociťujeme tady žádné problémy nebo negativní vlivy, o kterých lidé v dřevostavbách někdy hovoří stačí si návrh dobře promyslet, vybrat si vhodnou technologii i partnerskou firmu a nešetřit tam, kde se to opravdu nevyplatí. Celý dům jsme navrhli tak, aby byl maximálně úsporný a kompletně z recyklovatelných materiálů.

Změnili byste nyní něco na své dřevostavbě?

Vždy se dá něco změnit. Zatím jsme ale s dřevostavbou spokojeni, čas možná ukáže.

Simona-a-Dieter
Simona a Dieter
majitelé dřevostavby


Pojďte dál: Podívejte se na redakční návštěvu této dřevostavby

Dřevostavba ATRIUM
 

Jitka, Brno - Rodinná typová dřevostavba Minor s individuálními úpravami


Proč jste si vybrali dřevostavbu?

Výběr dřevostavby byl tak trochu dílem náhody. Náš pozemek se nachází ve svahu a my jsme si zpočátku mysleli, že dřevostavba je v takovém terénu nerealizovatelná. Firmy, které se zabývají klasickou výstavbou, nás odmítaly právě pro složitost terénu. Náhoda tomu chtěla, že jsme zavítali do Centra vzorových domů v Brně a navštívili vzorový dům firmy ATRIUM.

Zástupkyně firmy se nás ujala, prohlédla si pozemek a pak navrhla možnosti řešení, dokonale nás seznámila se skladbou domu. Její informace jsme si také ověřovali prostřednictvím internetu a pak už nebylo rozhodování vůbec těžké, ba naopak, byla to jednoznačná volba. Přesvědčily nás rychlost výstavby, tepelné vlastnosti domu i jeho velmi příjemné klima.

Váhali jste mezi typovým a individuálním projektem rodinného domu?

Vybírali jsme si z typových projektů dřevostaveb. Ten, na který padla volba, byl na základě několika konzultací upraven pro naše konkrétní potřeby. Posunula se třeba obvodová stěna a dům je tedy prostornější, provedli jsme pár úprav pro naše zvířecí členy domácnosti a podobně.

Co rozhodovalo při výběru dodavatele vaší dřevostavby?

Jednoznačně přístup dodavatele, jeho ochota řešit komplikovanou stavbu.

realizace-ATRIUM-MINOR-148-interier

Foto: archiv

Jak naplnila dřevostavba vaše očekávání?

Řekla bych, že naše očekávání předčil. Přece jen jsem žila v klasickém cihlovém domě, a tak nějaká nedůvěra vůči dřevostavbě přece jen zpočátku byla. Nicméně po velmi krátké době se ukázalo, že bydlení v dřevostavbě je daleko příjemnější než v klasickém domě – tepelná pohoda, dům se brzy vytopí, v zimě, když svítí sluníčko, přes den vůbec netopíme.

Dům je orientován na jih a izolace domu je natolik kvalitní, že není potřeba přitápět. V létě naopak slunolam zabezpečí, aby se dům nepřehříval. Velmi mile nás překvapilo také to, že nemáme problém s hlukem. Syn si občas pustí hlasitěji hudbu a i díky tomu, že jsme zvolili dveře izolující zvuk, navzájem se nerušíme.

realizace-ATRIUM-MINOR-148-cely-dum

Foto: archiv

Pokud byste příště stavěli, zvolili byste opět dřevostavbu? Proč?

Jednoznačně. Bydlení je velmi kvalitní a rychlost výstavby je naprosto neuvěřitelná. Na dřevostavby už nedáme dopustit, ale rozhodně doporučujeme vybrat firmu, která svou práci umí; musíme potvrdit, že ATRIUM svou práci dělá opravdu dobře. Můžeme srovnávat, protože podsklepení nám zajišťovala jiná firma a vyřízení reklamace docela závažných nedostatků jsme se nedočkali. Kvalita odvedených prací u firmy ATRIUM byla skutečně bez chyb a v dohodnutém čase. Drobná reklamace také byla, ale vada byla odstraněna v nejkratším možném termínu.

Jitka
Jitka
majitelka dřevostavby

Martin a Vendula, Strakonice - Rodinná typová dřevostavba JUBILEUM PROFI 87


Proč jste si vybrali dřevostavbu?

Především proto, že jsme chtěli, aby byl náš dům postaven v co nejkratší době a mohli jsme se co nejdříve nastěhovat. Nechtěli jsme čekat, až dům vyzraje, jak tomu bývá u zděných staveb. Navíc dřevo jako stavební materiál je nám velmi sympatické.

Váhali jste mezi typovým a individuálním projektem rodinného domu?

Měli jsme jasnou představu o vzhledu domu, kterou přesně splnil jeden z domů z jubilejní nabídky firmy ATRIUM. Z typového domu se však rázem stal dům individuálního projektu, protože jsme měli možnost stávající projekt naprosto změnit podle našich specifických potřeb, ovšem za cenu, která byla předem domluvena. Rozměry půdorysu domu ale zůstaly nezměněny.

realizace-ATRIUM-JUBILEUM-87-bazen

TIP: Více informací o typovém projektu dřevostavby Jubilem Profi 87. Foto: archiv

Co rozhodovalo při výběru dodavatele vaší dřevostavby?

Pochopitelně jsme vybírali z několika nabídek různých dodavatelů dřevostaveb. Velmi důležité byly pro nás získané reference. Přestože jsme měli i nabídku s příznivější cenou, přesvědčilo nás především velmi ochotné a profesionální jednání zástupce firmy a v neposlední řadě i dodávaná technologie stavby. Profesionální byla i následná jednání se všemi pracovníky firmy ATRIUM i jejich subdodavatelů.

Komunikace s nimi byla pro nás neuvěřitelná. Připadalo nám, že je až nemožné, aby vše proběhlo tak neskutečně hladce. Upřímně jsme se obávali, kdy nastane nějaký problém. Když jsme dům převzali kompletně uklizený a zhotovený naprosto podle našich představ bez jediného problému, připadali jsme si jako ve snu.

Jak naplnila dřevostavba vaše očekávání?

S dřevostavbou jsme velmi spokojeni. Vše je perfektní! Použité stavební materiály jsou velice kvalitní, zařizovací předměty v základní řadě jsou od renomovaných značek. V dřevostavbě bydlíme první měsíc a zatím nedokážeme vyhodnotit, jak bude dům energeticky náročný a komfortní v zimě. Je až neuvěřitelné, kolik prostoru nám náš „malý" dům může nabídnout.

realizace-ATRIUM-JUBILEUM-87-cely-dum

TIP: Více informací o typovém projektu dřevostavby Jubilem Profi 87. Foto: archiv

Změnili byste nyní něco na své dřevostavbě?

Vůbec nic bychom na dřevostavbě neměli. Jsme moc spokojeni.

Martin-a-Vendula
Martin a Vendula
majitelé dřevostavby


mail-ico-poptavka

Přesvědčily vás zkušenosti spokojených majitelů s dřevostavbou od firmy ATRIUM? Nechte si od nich postavit svůj dům snů!

Společnost ATRIUM, s.r.o. je výrobcem a dodavatelem vysoce kvalitních dřevostaveb s unikátní technologií DifuTech® - difuzně otevřený konstrukční systém, kterým staví moderních energeticky úsporné dřevostavby po celé republice, na Slovensku a také v Rakousku. Specializací firmy je zejména výstavba individuálních domů podle architektonických studií klientů, případně individuální úpravy typových domů. V současné době dosahuje roční výstavba 60–90 rodinných domů. Firma je členem Asociace dodavatelů montovaných domů.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 4-2015

Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop