Dřevostavba je opravdu pro každého

Časopis DŘEVO&stavby 2/2013
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 2/2013
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk

Lucie Němcová | Pátek, 10. květen 2013 |

Přidat na Seznam.cz

7 kopieMáte pocit, že dřevostavba může být sice zajímavou alternativou, ale z mnoha důvodů není určena právě pro vás? Ponechme na chvíli předsudky stranou a objektivně prozkoumejme nejčastější argumenty, které můžeme proti domům ze dřeva nebo na bázi dřeva slýchat. Uvidíme, že věci nemusejí být takové, jaké se na první pohled zdají.


Dřevostavba má malou životnost

2Dřevo je přírodní živý materiál, který má svá specifika. Neznamená to ovšem, že za vhodných podmínek nemůže v trvanlivosti konkurovat ostatním materiálům. Při správném užití v konstrukci a adekvátní údržbě, kterou vyžaduje každý dům bez ohledu na konstrukční systém, s přehledem docílíme životnosti domu přesahující sto let. V historii najdeme řadu příkladů, které jsou toho důkazem a stojí třeba i celá staletí. Mnohem důležitější než stárnutí materiálu je ale morální zastarávání domu. Aktuální dynamický životní styl vyžaduje schopnost přizpůsobit se. Dřevostavby umožňují snadné rekonstrukce, přestavby i změny dispozic.

Cihla je cihla. Zděné domy u nás mají tradici a na rozdíl od dřevostaveb je technologie dobře zvládnutá

6 kopieHistoricky přerušený vývoj na poli dřevostaveb hraje ve prospěch zděných objektů. I kvůli tomu v Čechách stále ještě převládá pocit, že postavit zděnou stavbu zvládne každý. Při stavbě zděného domu se v drtivé většině používá méně podrobná dokumentace pro stavební řízení, což v konečném důsledku přináší řadu nedokonalostí – spousta finálních rozhodnutí je ponechána na úsudku dělníka na stavbě. Pravdou je, že stavba ze dřeva vyžaduje odbornější a preciznější postup s důrazem na podrobnou projektovou dokumentaci a výběr kvalitních firem, avšak s odpovídajícím výsledkem, který se nám mnohonásobně vrátí. Obecně jsou realizační firmy těchto staveb více pečlivé a striktně se řídí realizační projektovou dokumentací. Přesnost takové stavby se totiž nepočítá na centimetry jakou zděného domu, ale na milimetry a detaily musí být provedeny velmi důkladně. Tyto faktory stavbaře nutí k větší kázni.

Líbí se mi „klasický" vzhled domu

1 kopieNe vždy musí dřevěný dům vypadat jako srub nebo roubenka. Konstrukční systém domu ze dřeva nemusí mít vliv na vzhled objektu. Nosná dřevěná konstrukce moderních dřevostaveb je z obou stran opláštěna deskami, které lze z interiéru i exteriéru finálně upravovat podle vlastních představ a vkusu. Přestože estetický potenciál dřevěných obkladů je nemalý, většina stavebníků dává přednost konzervativnější variantě – omítané fasádě nebo některému ze široké nabídky skládaných fasádních systémů.


Dům ze dřeva je lehká stavba, kterou snadno poškodí živelná pohroma a už vůbec se nehodí do extrémních klimatických podmínek

3 kopieDůmyslná konstrukce sendvičového typu je díky opláštění velmi pevná. Zkušenosti z jiných zemí, jako je Japonsko či Amerika, ukazují, že odolnost takových staveb bývá při zemětřesení či tornádu větší než odolnost staveb zděných. V případě zaplavení lze stavby ze dřeva snáze vysoušet i opravovat. Problém nastává pouze při trvalém vystavení vlhkosti, která nemůže vyschnout, což může být ale ve finále fatální problém každé stavby bez ohledu na konstrukci.

Dřevostavba je ”hlučná”

4 kopieZřejmě nejčastější realizací ze dřeva bývala dříve víkendová chata. Konstrukční vyspělost takové stavby je nesrovnatelná s dnešními moderními dřevostavbami, avšak nevalná zkušenost s přenášením hluku je stále hluboce zakořeněna. Akustické vlastnosti dřevostavby jsou sice od zděných domů odlišné, to však nemusí znamenat nic negativního. Vzduchová neprůzvučnost je díky sendvičové konstrukci a hojnému použití vláknitých izolací velmi dobrá. Jinou otázkou zůstává neprůzvučnost kročejová – šíření vibrací konstrukcí domu. Tento typ neprůzvučnosti velmi závisí na způsobu řešení stropní konstrukce a podlahy. Použitím pružných materiálů, dostatečnou tuhostí stropu a přerušením akustických mostů (pomocí plovoucích podlah) však můžeme docílit velmi dobrých výsledků.

Dům ze dřeva je náchylný na napadení plísněmi, houbami či červotoči

5 kopie

Pokud je od začátku návrhu domu dbáno na kvalitu a v průběhu životnosti o dům adekvátně pečujeme, jsou dřevěné prvky dostatečně chráněny před negativními vlivy. Jde především o konstrukční ochranu dřeva před vlhkostí. Nepostradatelnými partnery jsou odborníci, kteří nás provedou celým procesem od návrhu až po užívání stavby. Máme tak jistotu, že veškeré konstrukční detaily budou provedeny správně a užívání domu nepovede k destrukci materiálu. Při správném provedení dům speciální údržbu nepotřebuje a napadení se nemusíme obávat.

Dřevo snadno shoří

Dřevostavba jako každý jiný objekt musí splňovat normou stanovené požadavky na požární odolnost. Ta je v tomto případě významně ovlivněna obložením (z desek na bázi dřeva, sádry a podobně), které nejdříve zcela chrání a později snižuje rychlost jeho zuhelnatění. Během požáru dřevo neztrácí svou pevnost a tuhost na rozdíl třeba od oceli. Při vystavení ohni se jeho povrch zapálí a hoří, avšak zakrátko se vytvoří tepelně izolační vrstva uhelnatělého dřeva, která brání přístupu kyslíku a zpomaluje odhořívání průřezu konstrukce. Díky tomu si dřevo zachovává nosnou funkci velmi dlouho, jeho chování je navíc velice dobře předvídatelné, což je výhodou při hašení požáru. Nejvíce nebezpečné je pro obyvatele jakéhokoliv domu vzplanutí interiérového vybavení – nábytku, textilu či spotřebičů.

Dům ze dřeva má horší tepelně izolační vlastnosti než zděná stavba, neudrží teplo a hůř se vytápí

Chování dřevostaveb a staveb zděných je z tohoto hlediska nepochybně rozdílné. Schopnost akumulace dřeva je menší, to však může být i velkou výhodou. Tepelná setrvačnosti není tak velká a dům nikdy tolik nevychladne. Vytopit dřevostavbu na příjemnou teplotu se nám proto povede mnohem rychleji, protože neohříváme studené masivní zdivo, ale pouze vzduch. Příjemným bonusem je i povrchová teplota všech konstrukcí, která není nikdy tak nízká. Stavba díky tomu působí daleko přívětivějším a útulnějším dojmem.

Lucie Němcová

Tento článek naleznete v čísle Dřevo&Stavby 2/2013! Při objednání předplatného, získáte časopis za lepší cenu!

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?
gotop