Staré dřevo hitem nových interiérů - patina je "in"

Staré dřevo hitem nových interiérů - patina je "in"

Redakce | Čtvrtek, 22. říjen 2015 | | Aktualizováno Úterý, 07. květen 2019

Přidat na Seznam.cz

Také se vám už okoukaly studené minimalistické interiéry? Pokud obdivujete krásný materiál se stopami používání a patinou starých časů, možná oceníte současný velký hit - staré dřevo.

Velkým trendem v interiérech i exteriérech budov je použití „historického“ materiálu, často označovaného jako „staré dřevo“. Dřevo je nejčastější, ale najdou se i realizace s aplikací kamene. Jde o reakci na neútulnost moderních interiérů, nebo touhu po kontaktu s něčím téměř věčným? Určitě mají lidé motivaci různou, ale výsledkem použití těchto materiálů jsou opravdu krásné, originální interiéry. Nemusí přitom vůbec jít o realizace v rustikálním stylu, i když v takto koncipovaných interiérech se tyto materiály používají běžně. O mnoho zajímavější je ale použití starého dřeva v moderních jednoduchých prostorech, kterým tento materiál dodá potřebný kontrast a lidský rozměr.

Prkna a trámy třeba ze staré mlýnice

Dřevěný materiál dovozci hledají leckdy i v dalekých zemích. Speciálně vyškolení tesaři opatrně demontují budovy a svážejí ručně tesané trámy ze starých, bouraných budov. Využití najdou i použitá kvalitní a také ručně opracovaná podlahová prkna. Dřevo z těchto staveb je již krásně vysušené, vyzrálé a leckdy i poškozené dřevokazným hmyzem. I tato věc se, pokud jde jen o vzhled a ne o další šíření kazů a hmyzu, pokládá za cennou.

obložení stěny ze starého dřeva interiér dřevostavby

Obr.: Starým dřevem se nejčastěji obkládají stěny. Foto: Homedecori.tk

Pro někoho to může zavánět bazarem a levným materiálem, ale opak je pravdou. Je to luxusní materiál pro obdivovatele původních starých pivovarů, mlýnů či jiných historických budov, ze kterých se toto dřevo při bourání zachraňuje. Zastoupeny jsou častěji dřeva jehličnatých, ale i listnatých dřevin.

Trámy se řežou na desky, nechávají se v celých kusech, či připravují k jinému například podlahářskému použití. Textura dřeva je velice výrazná, nenapodobitelná jakoukoliv patinovací technikou.

Kde můžete staré dřevo vidět?

S tímto materiálem se můžete setkat například na recepčních pultech ve wellness hotelích, na pultech vystavovatelů veletrhů a samozřejmě i v běžném použití ve veřejných i soukromých interiérech. Ze starého opětovně použitého dřeva je možné vyrobit nejen podlahy či obklady stěn, ale také nábytek.

staré dřevo v interiéru

Obr.: S tímto materiálem se často setkáte například ve wellness centrech. Foto: Infinit.cz

Stáří takového dřeva se může pohybovat v rozmezí jednoho až cca tří set let. Texturu dřeva ovlivňuje původní ruční opracování, ale také dlouhodobé působení povětrnostních podmínek a oxidace. U podlahových prken je ceněné i letité ošlapání. Oblíbené jsou i prkna s původními nátěry, to ale už brousíme v zejména na britských ostrovech velmi oblíbených vintage interiérech. Ty si ale necháme na příště.

Kolik tento historický materiál stojí?

Cena tohoto dřeva není malá. V průměru může být i třikrát až čtyřikrát dražší než běžné masivní dřevo. To napovídá i jeho použití v luxusnějších provozech, ale pokud se vám zalíbilo a peněz máte na realizace svého bydlení tak akorát, můžete ho použít jen částečně. Například jím zvýraznit jen jednu, nebo část stěny. Nebo si nechat vyrobit pořádný a „starý“ masivní dřevěný stůl. Takový, která vaše rodina může dědit i další generace.

obložení stěny ze starého dřeva interiér ložnice

Obr.: Staré dřevo dobře doplní například ložnici. Působí totiž příjemným a uklidňujícím dojmem. Foto: Decoist.com

Dřevo s patinou pro klid duše

Výhodou použití těchto prken je, že nemusíte řešit každý vzniklý škrábanec a nemusíte být neurotičtí z toho, kolik bude stát oprava nové podlahy či krásného kusu nábytku. Výrobky ze starého dřeva již poškrábané jsou, mají různou barevnost, někde jsou trochu uštípnuté a jinde zkroucené. A to vám umožní se již doma jen v klidu posadit a kochat se jejich opravdu hlubokou krásou.

Alternativa - dřevo stařené

Chcete-li, aby obkladové dřevo vypadalo letitě či zašle, volte strukturované povrchy upravené například drásáním. Při této technologii povrchové úpravy dřeva se vybrousí měkčí části kresby a povrch tak získá patinu jako léty používané. Nejvhodnější je pro strukturování dřevo měkké, smrk, borovice a modřín, u nichž je struktura nejvýraznější. Strukturování se provádí i opalováním a následným kartáčováním. S touto technikou experimentuje jen málo výrobců, ovšem získaný efekt bude skutečnou perlou především v rustikálně laděném interiéru.

starene-drevo-novatop

Obr.: Stařené dřevo je alternativou pro použití starého dřeva. Vzniká opalováním a kartáčováním nového dřeva.

Autorka: Dana Doleželová

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop