Tisk
Máte u domu potůček? Pokud ano, pořiďtě si mini elektrárnu!

Máte u domu potůček? Pokud ano, pořiďtě si mini elektrárnu!

a.janousek | Středa, 23. říjen 2013 |

Přidat na Seznam.cz

 

Využívání obnovitelných zdrojů energie pro ostrovní systémy nabývá v posledních letech na významu, a to nejen z důvodu ekologických, ekonomických ale i ryze lidských – člověk se rád osamostatňuje a pouští na vlastní cestu.

Dříve jsme pro Vás napsali několik článků o fotovoltaice a také jeden o domácích větrných elektrárnách. Do třetice zbývá nejvyzpytatelnější a nejstabilnější přírodní zdroj energie – voda.

Moudrost předků

Tekoucí voda je mocný zdroj energie, který se nechá dobře regulovat a dá se předem vypočítat, kolik energie vyprodukuje za určité časové období – to je veliký a podstatný rozdíl oproti sluneční a větrné energii.

MVE3Elektrická energie není využívána z pohledu moderních dějin nikterak dlouho dobu a mnozí lidé si dnes neuvědomují, že voda dříve poháněla nejen mlýny na obilniny, ale třeba i katry na pořez dřeva. V dnešní uspěchané době je pohon různých strojů sílou vodou lehce archaický – byla to však čistá energie... Vodní elektrárny jsou na našem území především na velkých tocích (např. na Vltavě má největší výkon Orlická přehrada). Malé vodní elektrárny se u nás vyskytují velmi zřídka - tím je veliký potenciál menších a malých toků prakticky nevyužitý.

Vodních turbín je velká řada, každá z nich potřebuje určitý průtok a především se nedá použít univerzálně bez dalších modifikací. Pro ostrovní systém rodinného domu (pokud je na pozemku vodní tekoucí zdroj) je „klasická" turbína nepoužitelná z důvodu velkého výkonu a nutnosti vysokého plnění vodou.

Český rozryvný vynález – turbína SETUR

MVE2Ing. Miroslav Sedláček, CSc., a Ing. Stanislav Hostin, CSc. – tito pánové jsou vynálezci rozryvného (měnícího dosud zažité standardy – překotný objev) vynálezu patentované vodní turbíny pro nejmenší vodní zdroje. Konstrukcí Vás nebudeme zatěžovat, ale důležité je, že objev vznikl díky pozorování přírody – chování vodních toků a jejich vírů. Nejmenší turbína dokáže pracovat již od průtoku dvou litrů za sekundu a se spádem vody pod jeden metr s vysokou účinností. Je logické, že s větším průtokem a spádem roste výkon, ale musí se uvažovat s faktem, že i relativně zanedbatelný výkon je stabilní po 24 hodin. Pokud je turbína připojena k vysoce kapacitním bateriím a střídači na běžné domácí napětí, tak se stává plnohodnotným energetickým zdrojem.

Úprava vodních toků pro tyto mini turbíny je zanedbatelná, ale i tak je nutné brát ohledy na živočichy a ekosystém komplexně.

                                                                           Zdroj informací www.setur.cz

 

Vaše komentáře (7)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Technická zařízení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop