Dům na bázi dřeva

Tisk

Domesi Concept House 2

Administrator | Úterý, 09. červen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Neonka Budíkov PROMO 2Nebudeme daleko od pravdy, když řekneme, že vlastní dům je sen mnohých z nás. Tomuto kroku je potřeba věnovat maximální pozornost a jsou si toho velmi dobře vědomi také majitelé architektonického ateliéru Prodesi a realizační společnosti Domesi Pavel Horák a Václav Zahradníček. Ti přišli před více než čtyřmi lety s konceptem domu, ve kterém si zájemci mohou vyzkoušet bydlení na vlastní kůži a nazvali ho Domesi Concept House.

IMG 8837IMG 9063Od myšlenky nebylo daleko k realizaci, a tak na Silvestra 2011/2012 přivítal Domesi Concept House v Pulečném své první návštěvníky. Pro tento svůj projekt zvolili architekti jeden z typových domů ze svého portfolia Futuru Freestyle, která svým pojetím představuje pestrou škálu pojetí moderní dřevostavby. Dům má dispozice 3+kk s užitnou plochou 76,5 m2, která se díky platformě v patře může rozšířit až na 108 m2 (4+kk). Konstrukce domu je postavena technologií NOVATOP.

Čas ukázal, že jejich idea byla správnou volbou, a Domesi Concept Houseje vytížen na sto procent. „To byl také jeden z impulsů, proč jsme se rozhodli postavit Domesi Concept House 2," říká s úsměvem Václav Zahradníček.

Neo Interiér 3Pro tento druhý dům, který vyroste v obci Budíkov u Humpolce, v malebném prostředí Vysočiny, zvolili další z portfolia typových domů – FUTURU NEO. Ta se poprvé představila veřejnosti na veletrhu Dřevostavby 2013. Neonka, jak jí architekti familiárně přezdívají, vznikla na základě četných požadavků ze strany klientů, kteří hledali dům s užitnou plochou do sta metrů čtverečních a promyšleným vnitřním uspořádáním. Výsledná dispozice 5+kk dokonale splňuje nároky moderního bydlení i při 98 m2.

Domesi Concept House 2 bude postaven v pasivním standardu s použitím stavební technologie masivních dřevěných panelů. Fasáda bude tvořena palubkami z modřínu bez povrchové úpravy. Dřevo tak bude přirozeně stárnout a časem získá šedočernou patinu.

Slavnostní zaměření domu a zahájení stavby proběhlo počátkem května, kdy jednatelé společností Prodesi a Domesi Pavel Horák a Václav Zahradníček slavnostně položili základní trám tohoto domu. Jeho dokončení je pak naplánováno do konce roku 2015 a v první polovině roku 2016 přivítá své první návštěvníky.

IMG 8831Domesi Concept House 2 bude v mnohém jiný než jeho předchůdce a mimo jiné to bude pasivní dům. Princip pasivního domu je dnes již obecně známý – vychází z využívání pasivních tepelných zisků ze slunečního záření a kombinuje je s energií vyzařovanou lidmi a spotřebiči. Roční spotřeba tepla je maximálně 15 kWh na m2 plochy, což bude i případ domu v Budíkově. „Chceme rozptýlit obavy z pasivních domů," vysvětluje Pavel Horák. „Chceme ukázat, že se už dávno nejedná o nevzhledné laboratoře, ve kterých se nedá příliš bydlet. Domesi Concept House 2 bude mít všechny atributy a kvality dřevostaveb Domesi s dotaženým interiérem a komfortem, který k Domesi patří."

V Budíkově je dům usazen na pozemek tak, aby co nejvíce využíval tepelných zisků ze sluneční energie. Část domu s největší prosklenou plochou je orientována na jih s malým odklonem na jihovýchod. Tato orientace umožňuje osazení fotovoltaiky, která je obnovitelným zdrojem energie. Přirozenou cirkulaci vzduchu pak řídí rekuperační jednotka s tepelným čerpadlem, která také bude zajišťovat i přípravu teplé vody. Všichni zájemci si tak budou moci udělat na vlastní kůži tuto tolik diskutovanou technologii vyzkoušet a udělat si svobodně vlastní názor. Dřevěná eurookna budou osazena trojskly s Ug=0,5 W/m2K, která umožňují větší propustnost světla, s venkovními žaluziemi, díky kterým nebude docházet k přehřátí interiéru.

„Rádi navrhujeme nejen domy, ale také jejich interiéry," říká Pavel Horák a dodává: „Dáváme přednost jednoduchým, čistým liniím a kvalitním materiálům, které dají vyniknout přirozené kráse dřeva. To je také důvod, proč jsme ke spolupráci oslovili tradiční české výrobce, se kterými již nějaký čas spolupracujeme." Aby se zde příchozí cítili jako doma, bude Domesi Concept House 2 kompletně vybaven nábytkem od tradičních českých firem, se kterými architekti spolupracují.

 

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop